Evropa

Rat dronovima Rusije i Ukrajine u fokusu: Kombinacija rovovske borbe iz Prvog svetskog rata i moderne tehnologije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2024

-

21:16

Rat dronovima Rusije i Ukrajine u fokusu: Kombinacija rovovske borbe iz Prvog svetskog rata i moderne tehnologije
Rat dronovima Rusije i Ukrajine u fokusu: Kombinacija rovovske borbe iz Prvog svetskog rata i moderne tehnologije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izveštaji o napadima dronovima na ukrajinskom ratištu, i šteti koju su oni naneli, postali su gotovo svakodnevni. Čini se da ova tehnologija igra sve značajniju ulogu kako sukob odmiče. Od početka rata dronovi, ali i način njihove upotrebe su se menjali, a sve to je uticalo da Kijev i Moskva sve više pažnje posvećuju ovom načinu ratovanja, ali i da ulažu sve više sredstava u razvoj dronova.

Nedavno je odjeknula naredba predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se u okviru ukrajinske vojske napravi snažna vojna grupa za dronove kako bi se prevazišao nedostatak ljudstva. Taj novi deo vojske će se fokusirati na razvoj vozila, plovila i letelica bez vozača ili pilota, kao i na razvoj borbenih planova za njihovu upotrebu.

"To nije pitanje budućnosti, već nešto što bi trebalo da pruži rezultate u veoma kratkom roku", rekao je Zelenski u jednom od svojih večernjih obraćanja.

Takođe je poručio da bi ova godina mogla da bude ključna na mnogo načina i da su dronovi, odnosno bespilotni sistemi dokazali efikasnost u borbama na zemlji, nebu i na moru".

Britanski Telegraf piše da je ovaj potez Zelenskog zapravo centralni deo plana da Ukrajina proizvede milion dronova ove godine. Takođe, to odražava zabrinutost smenjenog šefa ukrajinske vojske generala Valerija Zalužnog koji je nedavno govorio o tome da je razvoj bespilotnih sistema "ključna stvar". Istakao je da je razvoj dronova neophodan da bi se prevazišla razlika u broju vojnika koja ide u korist Rusije. 

profimedia

 

"Možda je glavni prioritet ovladavanje čitavim arsenalom (relativno) jeftinih, modernih i visokoefikasnih bespilotnih vozila i drugih tehnoloških sredstava", napisao je Zalužni u teksu za CNN.

Kako izgleda lista zadataka ukrajinske vojske kada je reč o dronovima?

Inače, dronovi su postali integralni deo ukrajinskih vojnih planova za dve godine od kada je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju. Dokaz tome je to što je Velika Britanija samo za razvoj bespilotnih sistema namenila 200 miliona funti od nedavno obećanih 2,5 milijarde funti pomoći. Premijer Riši Sunak je to opisao kao “najveću ikada posvećenost dronovima”.  

U ranim danima rata, jeftini kineski komercijalni dronovi su korišćeni za nadzor, a kasnije i za bacanje eksploziva na ruske tenkove i osoblje. Međutim, nedavno su dronovi domaće proizvodnje postali značajni, dok se Ukrajina suočava sa nedostatkom granata. 

Dronovi na moru koji nose eksplozive su korišćeni tako da nanesu veliku štetu ruskoj crnomorskoj floti. Nedavno je roj takozvanih "magura" dronova iskorišćen za potapanje ruske korvete na obali Krima, što je bio prvi ukrajinski napad te vrste koji je rezultirao potapanjem ruskog broda, podseća britanski medij.  

Kijev je takođe razvio i niz poluautonomnih dronova na zemlji kako bi zaštitio svoje iscrpljene jedinice. Cilj je da se zamene mitraljesci na prvoj liniji fronta, kao i da se isporuka municije i medicinske evakuacije učine bezbednijim. 

Tanjug AP/Bram Janssen

 

Prošle godine je Mihajlo Feodrov, ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju, koji predvodi projekat "Vojska robota", rekao da su takvi sistemi ključni za spasavanje života ukrajinskih vojnika i suočavanje sa ruskom nadmoći u broju trupa.  

U sličnom maniru su i reči predsednika Zelenskog: "Dronovi su promenili bezbednosnu situaciju u Crnom moru...odbili su napade kopnom i naneli su veliku štetu okupatoru i njegovoj opremi. Trenutna lista zadataka je jasna: specijalne pozicije za dron operatere, specijalne jedinice, efektivna obuka, sistematizacija iskustva, konstantan rast proizvodnje i uključivanje vrhunskih stručnjaka iz ove oblasti". 

Fedorov je pozdravio objavu Zelenskog kao "važnu i istorijsku", i dodao: "Svaki dron spašava živote naših heroja".  

Osim toga, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je rekao na konferenciji za novinare u Briselu da mora da se poveća proizvodnja municije, ali da je potrebno usmeriti se i na moderne tehnologije koje se usvajaju i evoluiraju na ratištu u realnom vremenu.

A kako su dronovi do sada korišćeni u ratu između Rusije i Urkajine? Atlanski savet piše da su upotrebljavane različie vrste dronova – od onih koji staju u šaku, do onih koji su teži od 450 kilograma. U analizi se ističe da su konstantna evolucija tehnologije dronova i rastuća upotreba ukazali na to da oni imaju potencijal da značajno utiču na to kako će se voditi sukobi. 

profimedia

 

Upravo je rat u Ukrajini bio pogodan za korišćenje dronova i to zato što, dok sukob ulazi u treću godinu, nijedna od strana nije ostvarila nadmoć u vazduhu. Većina vojnih analiičara je očekivala da će Rusija, sa svojim vazdušnim snagama, brzo preuzeti kontrolu nad nebom Ukrjaine u ranoj fazi konflikta. Međutim, ukrajinska odbrana, koja je kasnije dobila pojačanje u vidu zapadnih sistema, uspela je da odbije i odvrati ruske avione.

Nemogućnost bilo koje od dve suprotstavljene strane da napravi proboj kroz protivvazduđnu odbranu ih je primorala da više koriste oružje kao što su dalekometna artiljerija i dronovi. Ovakvi uslovi su doveli do razvoja nove tehnologije koja bi mogla da pomogne Ukrajini da bude ravnopravnija u vazdušnoj borbi. 

Koje tehnologije su u upotrebi? 

Ukrajinska tehnologija dronova je evoluirala kako su se događale promene na ratištu, navodi Atlanski savet. U ranijim fazama rata kada su ruska PVO i mogućnost elektronskog ratovanja bile manje razvijene, Ukrajina se oslanjala na veće dronove kao što je turski Bajraktar. Ovaj dron može da nosi rakete vazduh-zemlja i da leti u dužem vremenskom periodu, što je bilo pogodno za prodor ruske odbrane i pogađanje ciljeva.

Međutim, kako je rat odmicao, i kako je Rusija imala veću kontrolu nad nebom, povećala se i njena mogućnost da otkrije i obori ovakve modele. Bajraktar i dalje jeste relevantan u određenoj meri, ali su se ukrajinske snage sada uglanvom preorijentisale na manje dronove.  

Manji dronovi su Ukrajini dali veće i nove mogućnosti, a Kijev je koristio i komercijalnu tehnologiju, odnosno iste proizvode koji su dostupni civilima. Na taj način su prilično jeftini dronovi brzo došli na ratište, a mnogi su nabavljeni kroz masovno skupljanje sredstava. Popularni dronovi koji se obično koriste sa snimanje trka ili filmova su naknadno opremljeni improvizovanim eksplozivima. Na taj način se po relativno niskoj ceni mogu ugroziti određene mete.  

profimedia

 

Uz to, Ukrajina je značajno poboljšala svoje kapacitete za proizvodnju dronova. Pre godinu dana imala je sadam domaćih proizvođača, a sada ih ima najmanje 80, navodi se u tekstu Atlanskog saveta.  

Kada je reč o ruskoj tehnologiji, Moskva koristi domaće modele kao što su Orion, Eleron-3, Orlan-10 i Lanset. Ipak, zapadne sankcije koje su presekle lance snabdevanja su sprečile Moskvu da bolje razvije svoju tehnologiju.  

Umesto toga, Rusija se okrenula Iranu kada je reč o snabdevanju. Rusi sada imaju značajnu flotu iranskih dronova Šahed-136 koji mogu da ponesu više od 45 kilograma eksploziva i imaju domet od 1.200 milja.  

Konflikt je pokazao prednost dronova na bojnom polju, a oni su postali manji, smrtonosniji, lakši za upotrebu, i dostupni skoro svakome. Zahvaljujući njima je skraćen takozvani "lanac ubijanja", odnsno skraćeno je vreme od trenutka otkrivanja mete do trenutka kada je ona uništena.  

Takođe, mogućnosti izviđanja su znatno pobošljane. Određene bespilotne letelice mogu da se koriste za izviđačke misije koje traju satima, što opet olakšava posao drugim dronovima koji se koriste za precizne udare duboko unutar neprijateljske teritorije.  

Kako se braniti od dronova?

Zbog svega ovoga ključno pitanje jeste koji je najbolji način odbrane od dronova? Dronovi su ipak podložni dejstvu protivvazdušne odbrane, a to naročito važi za veće letelice sa izrazitim radarskim otiskom. Oni predstavljaju relativno lake i spore mete za presretače. Ukrajina i Rusija su do sada oborile hiljade dronova Međutim, kontinuirana upotreba PVO protiv dronova može biti veoma skupa, jer obarenje jedne letelice možda da košta hiljade, čak i milione dolara.  

Zato novi izazov odbrane od bespilotnih letelica predstavlja potreba da se razvije i primeni sistem koji je jeftiniji od cilja. Najvažnije bi bilo da se obore manje bespilotne letelice koje u rojevima idu ka meti.  

Tanjug/AP/Iranian Army

 

Ključna protivmera do sada je bila upotreba elektronskog ratovanja i to u obliku ometanja. Ometači koje koriste i Rusija i Ukrajina šalju moćne elektromagnetne signale koji mogu da dovedu do pada drona na zemlju, skretanja s kursa ili čak do napada na svog operatera. Kako rat napreduje, tako i obe strane ulažu u elektronsko ratovenje i prilagođavaju taktiku da bi se suprotstavili inovacijama protivnika. 

Inovacije koje mogu da promene balans moći

U tekstu na sajtu Atlanskog saveta se zaključuje da je dosadašnji tok rata u Ukrajini pokazao da inovacije na polju dronova mogu da promene balans moći, naročito kada je reč o borbama u vazduhu.  

Kada je reč o Rusiji, ističe se program partnerstva sa Iranom i gradnja fabrike dronova u Tatrstanu, 805 kilometara istočno od Moskve. Procenjuje se da na tom mestu može da se proizvede 6.000 prototipa Šahed dronova do sredine 2025. godine. To bi moglo da bude dovoljno da se prevaziđe nedostatak bespilotnih letelica na linijama fronta.  

Ipak, ukrajinska mogućnost da prilagodi komercijalnu tehnologiju dronova u ratne svrhe, kao i da taktički koristi dronove uz informacije s ratišta u realnom vremenu se pokazala kao značajna u njihovoj odbrani. Ukrajina je pokazala kako pametne tehnološke adaptacije modu da promene način ratovanja u 21. veku i da utiču na odnos snaga. 

Zapravo, sve ovo nam govori da će dronovi nstaviti da igraju bitnu ulogu u ratu. 

"Mislim da moramo da priznamo da je rat u Ukrajini izazov zato što predstavlja kombinaciju rovovske borbe iz Prvog svetskog rata i moderne tehnologije 21. veka, uključujući dronove. To je zapravo izazov sa kojim se susrećemo zajedno sa Ukrajinom", rekao je nedavno generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.  

Komentari (0)

Evropa