Evropa

Rodna ravnopravnost u evropskim domovima: Kućni poslovi i dalje nejednako podeljeni, briga o deci "žensko zaduženje"

Komentari

Autor: Euronews/Saskia O'Donoghue

23/09/2023

-

17:29

Rodna ravnopravnost u evropskim domovima: Kućni poslovi i dalje nejednako podeljeni, briga o deci "žensko zaduženje"
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Niko ne uživa u obavljanju kućnih poslova, ali novo istraživanje je otkrilo da u Velikoj Britaniji žene i dalje rade neproporcionalno mnogo više takvih zadataka u poređenju sa muškarcima. Britansko istraživanje društvenih stavova (BSA) pokazalo je da je više od tri četvrtine ispitanika reklo da bi rad u kući trebalo da bude podeljen, ali oko dve trećine žena i dalje radi više od onoga što bi bila poštena podela čišćenja i kuvanja. Rezultati ankete ipak daju nadu onima koji se bore za rodnu ravnopravnost, piše Euronews.

Sredinom osamdesetih, 48 odsto ispitanika se saglasilo sa tvrdnjom "muškarcu je posao da zarađuje novac, a ženi da brine o domu". Ove godine se samo 9 odsto saglasilo, a 32 odsto ispitanih muškaraca priznalo je da manje radi po kući nego što bi trebalo.

Godine 1983, kada je počelo istraživanje BSA, zaposlenost žena između 16 i 64 godine bila je samo 54 odsto,  sada je porasla na 72 odsto i mnoge majke koje bi tradicionalno ostale kod kuće sada biraju da se vrate na posao nakon porođaja.

Razlike širom Evrope

U kontinentalnoj Evropi, međutim, slika je često veoma drugačija od one u Velikoj Britaniji. Prema statistikama koje je objavio Evropski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE) 2021. godine, kućni poslovi, briga o deci i briga o osobama sa invaliditetom i drugim hroničnim stanjima i dalje su nejednako podeljeni zadaci širom kontinenta.

EIGE je otkrio da oko 91% odso žena sa decom provede najmanje sat vremena svakog dana u kućnim poslovima, a ta brojka pada na 30% odsto među muškarcima sa decom.

Istraživanje je otkrilo i da se veliki deo te nejednake podele rada svodi na ukorenjene rodne uloge koje se prenose sa majki na ćerke i očeva na sinove.

Nivo obrazovanja takođe igra ulogu. Žene sa više obrazovanja provode manje vremena u kućnim poslovima, ali u slučaju muškaraca je suprotno. EIGE je otkrio da visokokvalifikovane zaposlene žene često angažuju pomoć kako bi skratile svoje vreme na kućne poslove, dok se čini da muškarci ne žele da troše novac na zadatke koje očigledno mogu sami da urade.

Širom Evrope, mnoge zemlje su nedavno zabeležile porast rodne ravnoteže u donošenju odluka i preuzimanju odgovornosti za kućne poslove. Tokom poslednje decenije, u Francuskoj, Luksemburgu, Italiji, Nemačkoj i Španiji došlo je do značajnog povećanja jednakosti u kući.

Na drugoj strani, Češka, Mađarska, Rumunija, Slovenija i Bugarska su nazadovale u pogledu izjednačavanja terena u ravnoteži moći između polova.

Statistike širom Evrope pokazuju da, u proseku, 79% odsto žena (sa ili bez dece) svakodnevno obavlja kućne poslove i kuva, u poređenju sa samo 34 odsto muškaraca. Taj jaz je najmanji u Švedskoj. U skandinavskoj naciji, 74% odsto žena redovno obavlja ove zadatke, ali 56 odsto muškaraca se takođe uključuje.

Na drugoj strani medalje rodne ravnopravnosti je Grčka. Tamo 85 odsto žena ima zadatak da obavlja poslove, dok samo 16 odsto muškaraca ikada pomaže.

Briga o deci - "ženski posao"

Kada je roditeljstvo pitanju, postoji, što nije iznenađenje, mnogo veći udeo žena koje brinu o svojoj deci.

Oko 93 odsto žena starosti od 25 do 49 godina koje imaju decu mlađu od 18 godina brinulo je o svojoj deci svakodnevno, u poređenju sa samo 69 odsto muškaraca.

U Grčkoj, disparitet je izuzetno velik, jer 95 odsto žena preuzima brigu o svojoj deci u poređenju sa 53 odsto muškaraca.

Malta ima slične brojke, dok su Švedska (96 odsto žena i 90 odsto muškaraca) i Slovenija (88 odsto i 82 odsto) daleko ravnopravnije u pogledu rodne ravnoteže u brizi o deci.

Sve u svemu, postoji značajna razlika na celom kontinentu i u određenim regionima.

Čini se da je skandinavskim nacijama, koje blisko prate mnoge na istoku Evrope, prijatnije da dele tradicionalno "ženske" uloge, sa zapadnim zemljama koje su malo iza. Južna Evropa je ta koja zaostaje u ovom rangu. Razlozi zašto nisu sasvim jasni, iako se čini da je jedan od razloga što je zemlja religioznija, ova rodna neravnoteža postaje sve ukorijenjenija, navodi Euronews.

Komentari (0)

Evropa