Region

Duško Knežević izneo odbranu: "Žrtva sam političkog progona zbog sukoba sa Đukanovićem"

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

19:08

Duško Knežević izneo odbranu: "Žrtva sam političkog progona zbog sukoba sa Đukanovićem"
Duško Knežević izneo odbranu: "Žrtva sam političkog progona zbog sukoba sa Đukanovićem" - Copyright Tanjug/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni biznismen Duško Knežević danas je pred podgoričkim Višim sudom nastavio sa iznošenjem odbrane u postupku "Karbon", istakavši, između ostalog, da je žrtva političkog progona zbog sukoba sa Milom Đukanovićem.  

Dodao je da nije ukrao novac i da se danas nalazi u lošoj finansijskoj situaciji, da se muči.  Knežević je i danas, kao i ranije, tvrdio da su DPS i bivši predsednik te stranke Milo Đukanović krivi za postupke koji se, kako smatra, nezakonito vode protiv njega.  

"Smatram da je ova optužnica protiv mene i postupak rezultat političkog progona i sebe smatram žrtvom. Na taj način sam bio tretiran i od nadležnih Velike Brtianije i Interpola. Ponavljam i tvrdim da je ovaj postupak protiv mene politički motivisan i da s tim u vezi SDT i ovaj sud treba da se zapitaju da li su deo toga ili ne. Cilj progona je moj sukob sa Milom Đukanovićem i to što sam pokrenuo više pitanja u vezi sa njim o kojima sam govorio na prethodnom ročištu, kao što su afera 'koverta', afera 'ničija kuća' i druge", rekao je Knežević pred sudom odgovarajući na pitanje svog advokata Zdravka Đukanovića.  

Knežević je dodao da ga je sudija na prethodnom ročištu opomenuo da mora da ostane u okvirima ove optužnice, te da drugi predmeti i postupci nisu deo nje, pa zbog toga smatra da nema prostora da i danas govori o njima detaljnije.  

Tanjug/MediaBiro

Viši sud Podgorice

"Ja sam u vezi tih nezakonitih radnji režima Mila Đukanovića podneo oko 14 krivičnih prijava protiv različitih lica bliskih DPS-u. Niko me nije zvao da svedočim. Nudio sam to i putem video linka. Niti je na osnovu jedne od tih prijava pokrenut bilo kakav postupak. Sa druge strane u postupcima protiv mene su na osnovu falsifikovanih dokaza potvrđene optužnice", rekao je Knežević.  

"Nisam šalterski radnik"

Osporavajući navode optužnice Knežević je kazao da da je pokrao neke pare ne bi danas pozajmljivao novac.  

"Da sam pokrao neke pare ne bih se danas mučio i pozajmljivao. Ja sam bio glavni vlasnik, ne bih uništavao svoju imovinu. Atlas banku sam bio doveo do savršenstva", rekao je Knežević i naglasio da nikad u vezi sa poslovanjem nije preduzeo nezakonite radnje.

On je naveo da nije imao formalnu i neformalnu komunikaciju sa ostalim optuženima a vezano za događaje kojiprocedurama optužnice.  

"Oni su ljudi koji su imali formalno obrazovanje i stručno znanje i svoje poslove šalterskiali u skladu sa procedurama banke i privrednog poslovanja. Sa strane bankarske regulacije to su bili neutralni krediti jer su vraćani takozvanim keš kolateralom. Oni se iz bankarske regulative ne mogu smatrati rizičnim, već se smatraju neutralnim poslovima. Kao primer za to navodim kredit koji je banka odobrila Univerzitetu Mediteran", rekao je Knežević, preneo je portal podgoričkog Dana.  

Optuženi Knežević je kazao da nije učestvovao u neposrednim radnjama jer nije bio šalterski radnik ili neki drugi službenik.  

"Odluku o osnivanju Global karbon privrednog društva pretpostavljam da je doneo odbor direktora IBM banke AD Podgorica. Što se tiče kredita, ne znam ko je doneo odluku o njihovom odobrenju. Nije mi poznprotivpravnuznosa je direktor banke imao mogućnost da bez odbora odobri kredit", rekao je Knežević.  

Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu u predmetu "Karbon" u kojem je navodno sa š nekim članovima grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 evra.  

Knežević je ranije na zahtev Crne Gore, izručen iz Velike Britanije.  

Crna Gora je Kneževića potraživala radi vođenja više krivičnih postupaka, zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa