Region

Zelenski dolazi u Dubrovnik na samit Ukrajina- Jugoistočna Evropa

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2024

-

10:51

Zelenski dolazi u Dubrovnik na samit Ukrajina- Jugoistočna Evropa
Zelenski dolazi u Dubrovnik na samit Ukrajina- Jugoistočna Evropa - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebao bi sutra po prvi put da doputuje u Hrvatsku, gde se u Dubrovniku održava samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, čiji je suorganizator zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Reč je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani – a glavni cilj ovog dubrovačkog je iskazati solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini koja se već više od dve i po godine suočava s ruskom agresijom, prenose hrvatski mediji.

Kako se saznaje od izvora iz hrvatske vlade, na samitu bi osim Zelenskog i Plenkovića trebalo da učestvuju i visoki zvaničnici dvanaest zemalja regiona među kojima je troje predsednika, pet premijera i četiri ministatara spoljnih poslova, prenosi zagrebačka N1 TV.

Učesnici bi trebalo da prihvate zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali bi taj dokument, kako se navodi, trebalo da bude na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani.

Glavne tačke deklaracije, saznaje se, trebalo bi da uključe osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluostrvo Krim, podršku mirovnom planu predsednika Zelenskog, zahtev za procesuiranjem ratnih zločina u Ukrajini, podršku evrointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uslovi, kao i podršku energetskoj bezbednosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama samita Plenković i Zelenski bi trebalo da potpišu sporazum o saradni između Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizovale aktivnosti između dve zemlje koje već postoje, posebno na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Iz vladinih izvora se saznaje, prenosi N1, ovim sporazumom bi se “pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove”.

Navodi se i da je odziv visokih zvaničnika zemalja regiona na ovom samitu najveći dosad.

Najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, te pet premijera -  grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, severnomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsedavajuće Saveta ministara BiH Borjane Krišto.

Turska, Srbija, Rumunjska i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.
Učesnici samita, kako se saznaje, imaće niz bilateralnih susreta, a na skupu u Dubrovniku takođe će učestvovati i potpredsednik Evropske komisije Dubravka Šuica i generalni sekretar OECD-a Matias Corman.

Očekuje se da će skup u Dubrovniku pratiti stotinjak novinara i snimatelja iz Hrvatske i zemalja regiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa