Region

Rezultati izbora u Podgorici: DPS osvojio najviše glasova, slede koalicije PES-Demokrate i Za budućnost Crne Gore

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, RTCG

29/09/2024

-

20:55

Rezultati izbora u Podgorici: DPS osvojio najviše glasova, slede koalicije PES-Demokrate i Za budućnost Crne Gore
Rezultati izbora u Podgorici: DPS osvojio najviše glasova, slede koalicije PES-Demokrate i Za budućnost Crne Gore - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju sa obrađenih 214 od 215 biračkih mesta na lokalnim izborima u Podgorici DPS je osvojio 29,9 odsto glasova, koalicija Pokret Evropa Sad - Demokrate 21,7 odsto, koalicija Za budućnost Podgorice 20,2 odsto, a lista za Bolju Podgoricu - Jakov MIlatović 10,5 odsto. Lokalni izbori su održani i u Kotoru. Izbore je obeležila niska izlaznost. 

Prema tim rezultatima DPS će u novom sazivu podgoričkog parlamenta imati 19 mandata, koalicija PES - Demokrate 14, Za Budućnost Podgorice 13, Za Bolju Podgoricu 6, Evropski savez - Boris Mugoša 3, Preokret Srđan Perić 2 i SEP Duško Marković 2.

Koliko su sve liste osvojile glasova?

Broj osvojenih glasova u Podgorici prema rezultatima CDT-a sa 214 od 215 biračkih mesta izgleda ovako: 

1."Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković" 3,1 odsto 

2. "Dr Vuk Kadić - Pokret naprijed - Za Podgoricu i porodicu" 2,8 odsto 

3. "Evropski savez - Podgorica za primjer - Boris Mugoša" 5,4 odsto 

4."DPS - I riječju i djelom – dr Nermin Abdić" 29,9 

5. "Preokret - Ovako više ne može Srđan Perić" 3,3 

6. Evropa sad - Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović” 21,8 

7. "Podgorička lista - Andrej Milović" 0,6 odsto 

8. "Crnogorska evropska partija - Novak Adžić" 0,7 odsto 

9. "Za budućnost Podgorice - Grad svih nas" 20,2 odsto 

10. "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" 10,5 odsto 

11. "Pokret podstanara Podgorica" 0,3 odsto

12. "U akciju, budi svoj, biraj CGA" 0,2 odsto 

13. "Podgorica svih nas, BS" 1,2 odsto 

Tanjug video

 

Za budućnost Podgorice poziva partnere iz Vlade

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Podgorice" Jelena Borovinić Bojović rekla je da je koalicija iz 2020. godine ostvarila veliku pobedu i "odbranila slobodu u Podgorici".

"Ovo je veliki dan za Podgoricu, kada su građani prepoznali naš program, naše poruke koje su se primarno odnosile na stabilnost, temeljnost i na značaj razvoja Podgorice kao budućeg grada evropske i demokratske prestonice Crne Gore", navela je ona na pres konferenciji.

Istakla je da će već večeras pozvati koalicione partnere iz Vlade.

"Pozvaćemo večeras gospodina Sašu Mujovića, gospodina Luku Rakčevića na dogovor, jer je osnovna namera naše liste bila i ostala dogovor. Bili su i ostali fokus građani, jaka, stabilna Podgorica, kao preduslov za dalji razvoj našeg grada", dodala je.

Niža izlaznost u odnosu na prethodne izbore

Građani Podgorice i Kotora glasali su na vanrednim lokalnim izborima, a birališta su bila otvorena od sedam do 20 sati. Ove podgoričke izbore karakteriše značajno manja izlaznost nego 2022. godine, objavio je portal Cdm.

Predsednik Izborne komisije (OIK) Vladimir Filipović rekao je da je izlaznost u Podgorici drastično manja, te da očekuju da će biti nekih 10 odsto manja u odnosu na prethodne izbore.

U glavnom gradu Crne Gore pravo glasa ima 145.724 birača. Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, u Podgorici je na 212 biračkih mesta glasalo 56,34 odsto birača ili 82.113 građana. Za ulazak u podgorički parlament koji ima 59 odborničkih mesta bori se 13 lista. 

Na izborima u Kotoru glasalo je 10.104 građana, odnosno 54,68 odsto upisanih u birački spisak, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije (OIK).

Lokalni izbori sa nacionalnim značajem

Iako su današnji izbori bili lokalni, analitičari su uoči glasanja isticali da su oni imali nacionalni značaj. Naveli su da je glasanje važno posle najnovijih turbulencija na političkoj sceni Crne Gore.

Kaok su ukazivali, zapravo bi današnje glasanje trebalo da pokaže kako se kreće politički život Crne Gore, pre svega posle raskola u pokretu Evropa sad. Da podsetimo, nekadašnji partneri i lični prijatelji predsednik Vlade Milojko Spajić i predsednik države Jakov MIlatović su sada, čini se, najljući politički protivnici, a Crna Gora prolazi kroz težak period kohabitacije. 

Podgorički novinar Srđan Kosović rekao je juče za Euronews Srbija da se značaj ovih izbora ogleda u momentu u kojem se održavaju.

"Prvi put nakon prošlogodišnje serije parlamentarnih i lokalnih izbora dobija se neka slika o tome gde je danas politička scena u Crnoj Gori i kakav je odnos snaga na nečemu što se za godinu dana značajno promenilo", istakao je.

Komentari (0)

Evropa