Region

Varhelji: EU prepoznala napredak Crne Gore ostvaren u vladavini prava

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

15:31

Varhelji: EU prepoznala napredak Crne Gore ostvaren u vladavini prava
Oliver Varhelji - Copyright Tanjug/AP/Armando Babani

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je prekretnica u pregovorima sa Crnom Gorom bila međuvladina konferencija u junu ove godine na kojoj je zvanična Podgorica dobila pozitivan Izveštaj o privremenim merilima za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

“Prekretnicu smo postigli u junu tokom međuvladine konferencije sa Crnom Gorom. EU je bila u mogućnosti da prepozna napredak koji je država ostvarila u vladavini prava ispunjavanjem privremenih merila u poglavljima 23 i 24. U isto vreme, EU je postavila merila za zatvaranje ovih osnovnih poglavlja za Crnu Goru”, rekao je Varhelji u Budimpešti na konferenciji “Budućnost Evrope i zemalja koje žele da se pridruže EU”.

Varhelji je kazao da, deset godina nakon poslednjeg pristupanja, pristupanja Hrvatske 2013. godine, “ovo je prvi put da su na dnevnom redu mere za zatvaranje poglavlja o vladavini prava”, prenosi podgorička Pobjeda.

“U skladu sa Revidiranom metodologijom za proširenje, koju smo usvojili još 2020. godine, a koja predstavlja set smernica i procedura za obezbeđivanje fer i transparentnog procesa pristupanja sa principom „Prvo fundamentalno“, ova metodologija sada postavlja temelj za početak zatvaranja pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom u narednim mesecima”, rekao je Varhelji.

On je kazao da je proširenje bilo i biće na vrhu političke agende, “jer evropski projekat neće biti potpun bez naših balkanskih prijatelja i prijatelja sa istoka”.

“Pristupanje EU jeste i biće proces zasnovan na zaslugama. Takođe je jasno da pristupanje EU zavisi od napretka svake zemlje; počevši od reformi u osnovnim poljima. To je princip koji je od najveće važnosti za naše države članice. Kandidati i potencijalni kandidati stoga moraju da pokažu svoju punu posvećenost sprovođenju reformi i njihovim putevima u EU”, naveo je Varhelji.

EU je, kako je rekao, spremna za proširenje i spremna da dočeka nove države članice u narednim godinama.

“Zemlje kandidati su dobili mnoga neophodna sredstva i podršku da postanu članice Evropske unije. Stoga sam uveren da će sledeća Komisija morati da bude Komisija za proširenje, koja će na kraju svog mandata utrti put za sledeći talas proširenja”, naveo je Varhelji.

On je ocenio i da je, zbog geopolitičke i bezbednosne situacije u Evropi, proširenje postalo neizbežno.

“Neizbežno je jer nema mira, prosperiteta, bezbednosti Evrope bez proširenja. Mislim da će našu raspravu u narednom mandatu u velikoj mjeri oblikovati tema proširenja i da zaključim – više nije pitanje da li ćemo imati proširenje, pitanje je kada ćemo imati proširenje. Mislim da što se to brže dešava, brže ćemo napraviti ovu geopolitičku investiciju da bismo ojačali i konsolidovali osnove našeg dugoročnog mira, stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta širom našeg kontinenta”, zaključio je Varhelji.

 

Komentari (0)

Evropa