Region

Plenković: Prijateljski odnosi Hrvatske i BiH su neupitni, BIH je naš najvažniji sused

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

14:57

Plenković: Prijateljski odnosi Hrvatske i BiH su neupitni, BIH je naš najvažniji sused
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković po dolasku u dvodnevnu posetu BiH, Sarajevu i Mostaru, poručio je da prioriteti njegove zemlje u odnosima s BiH ostaju nepromenjeni i odnose se na očuvanje stabilnosti zemlje, podršku na njenom evropskom putu i zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.  

Nakon razgovora sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ BiH), Plenković je novinarima rekao da su prijateljski odnosi dve države neupitni.  

"BiH je najvažniji hrvatski sused pa je stoga i poseta Sarajevu bio logičan izbor da se pošalje takva poruka", rekao je Plenković i dodao da Hrvatska želi da bude "stalna, čvrsta i kontinuirana podrška BiH na njenom putu prema Evropskoj uniji”.  

Očekuje da će sada uslediti nova faza odlučnijeg sprovođenja reformi u BiH.

"Hrvatska joj u tome kani pomoći zbog čega je s BiH i potpisan ugovor o evropskom partnerstvu pa će poverenstvo u kojemu su i hrvatski stručnjaci raditi kako bi pomoglo znanjem i iskustvom u pregovaračkom procesu".  

Kazao je da je u planu još jedna zajednička sednica vlada dveju država s ciljem da se intenzivira saradnja, a podsetio je i da ekonomska razmena dveju država stalno rade, što Hrvatsku pozicionira kao najvažnijeg spoljnotrgovinskog partnera BiH.  

Istakao je potrebu donošenja reformskih zakona, uključujući i Izborni.  

“On je ključan za kvalitetno funkcionisanje svih institucija BiH. Smatramo da sva tri konstitutivna naroda treba da budu ravnopravna”, kazao je Plenković i istakao da sadašnji način biranja članova Predsedništva BiH stvara lošu atmosferu i šteti uzajamnim odnosima u BiH.  Pohvalio je napore koje BiH preduzima na gradnji infrastrukture pa tako i gradnju koridora 5C, što je i u interesu Hrvatske koja će autoput na svojoj teritoriji, kako je najavio, dovršiti do proleća iduće godine.  

Evropski put BiH

Ponovio je ponudu BiH da se prirodnim gasom snabdeva preko Hrvatske novim gasovodom od Zagvozda prema Posušju oko čega se moraju dogovoriti u BiH.  

“Želimo unutrašnji konsenzus i spremni smo pomoći sa svoje strane”, kazao je Plenković, prenela je Hina.  

On veruje da BiH ima dobre izglede da nastavi svoj evropski put jer i novu Evropsku komisiju predvode narodnjaci, odnosno Ursula von der Lajen koja je dokazani zagovornik proširenja Unije.  

Plenković želi da BiH u narednih pet godina bude među zemljama koje će biti deo procesa proširenja.  

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana krišto je potvrdila ocenu da su reformski procesi u zemlji u blokadi i istakla da na njihovom otklanjanju i lično pokušava da radi.  

“U situaciji smo, dobro poznatoj, pred lokalne izbore i BiH svake dve godine imamo kampanje pa je u takvim trenucima zbog složenih odnosa donošenje odluka u BiH otežano, odnosno gotovo nemoguće”, kazala je Krišto. Dodala je da se ipak nada napretku nakon izbora, uključujući i donošenje Izbornog zakona.  

“To jako opterećuje odnose u BiH pa tako i njen evropski put”, kazala je Krišto dodajući da je nužno napokon rešiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u telima vlasti na svim nivoima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa