Region

Crna Gora izručila Ankari turskog državljanina Binalija Čamgoza: Sumnjiči se za kriminal i pokušaj ubistva

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

22:01

Crna Gora izručila Ankari turskog državljanina Binalija Čamgoza: Sumnjiči se za kriminal i pokušaj ubistva
Crna Gora izručila Ankari turskog državljanina Binalija Čamgoza: Sumnjiči se za kriminal i pokušaj ubistva - Copyright Youtube/Vijesti Online/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora je izručila, uz pojačane mere bezbjednosti, turskog državljanina Binalija Čamgoza Turskoj, koja ga potražuje zbog sumnje da je umešan u stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva, izjavio je večeras na pres konferenciji crnogorski ministar pravde Bojan Božović.

On je rekao da je ukinuto rešenje ministra pravde od 22. januara 2024. godine i da je doneto rešenje kojim se dozvoljava izručenje Turskoj Binali Čamgoza, prenosi RTCG.

Kako je dodao, juče je na sednici Veća za bezbednost razmatrana činjenica da je Binali Čamgoz pretnja po nacionalnu bezbednost Crne Gore.

Rešenje o izručenju Čamgoza je konačno i ne podleže žalbi.

U ekstradiciji Čamgoza učestvovalo je oko 40 službenika policije. Čamgoz je prevezen avionom u 19.15, a cela akcija trajala je šest sati, kazao je za TVCG rukovodilac sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije Lazar Šćepanović.

On je na pres konferenciji istakao da je Čamgoz uz jake mere bezbednosti efikasno izručen Turskoj.

“Za ovim licem je bila raspisana crvena Interpolova poternica zbog teških krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala. Radi se o licu koje se po evidencijama Uprave policije Crne Gore i Turske tretira kao visoko rizično lice, odnosno vođa jedne organizovane kriminalne grupe koja deluje u Turskoj i koji je uspostavio saradničku mrežu sa organizovanim kriminalnim grupama na teritoriji Crne Gore”, navodi Šćepanović.

Ističe da je policija u roku manjem od osam sati uspela da obezbedi sve procedure i stvori sve pretpostavke da Čamgoz na bezbedan način bude izručen Turskoj.

“Crna Gora će biti bezbedna zemlja i neće biti utočište za organizovane kriminalne grupe”, poručuje Šćepanović.

Čamgoz je u Crnoj Gori optužen za korišćenje falisifikovanih dokumenata 2022.godine.
Turska je iste godine po hapšenju Čamgoza od Crne Gore zatražila njegovo izručenje, ali je Crna Gora to tada odbila.

Viši sud je još u aprilu 2023.godine utvrdilo da su ispunjeni uslovi za izručenje, što je i potvrdio i Apelacioni sud.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa