Region

Sud u Strazburu odbio tužbu braće Mamić protiv Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

11:09

Sud u Strazburu odbio tužbu braće Mamić protiv Hrvatske
Sud u Strazburu odbio tužbu braće Mamić protiv Hrvatske - Copyright EPA/Szilard Koszticsak, EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu Zdravka i Zorana Mamića, koji su tom sudu tužili Hrvatsku zbog nepravičnog suđenja.

Tužbu ovom sudu je podneo i Milan Pernar, poreznik kojem se sudilo zajedno s Mamićima, ali je on u međuvremenu preminuo.

"Iako se ponašanje prvog i drugog podnosioca zahteva, Zorana i Zdravka Mamića, koje je predstavljalo zloupotrebu, direktno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi....Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmereno na manipulisanje i ozbiljno ometanje pravosudnog sistema i iskorišćavanje sistema zaštite ljudskih prava prema Konvenciji radi sticanja koristi... treba da ima posledice na prihvatljivost njihovih celokupnih zahteva...", navodi se, između ostalog, u odluci Evropskog suda za ljudska prava, prenela je zagrebačka N1.

Mamići su, naime, tvrdili da su im hrvatski sudovi povredili pravo na pravično suđenje tokom prvog osiječkog procesa zbog izvlačenja novca iz Fudbalskog kluba Dinamo, kao i tokom žalbenog postupka.

Zdravko Mamić je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, Zoran Mamić na četiri godine i osam meseci, a Milan Pernar na tri godine i dva meseca zatvora.

Prema presudi, krivi su za malverzacije u vezi s podelom novca od transfera Dejana Lovrena i Luke Modrića iz Dinama u inostrane klubove, kao i za poreske malverzacije.

Braća Mamić su pre izricanja presude izbegli u BiH, čije državljanstvo takođe imaju i tamo se nalaze i danas. Pravosuđe BiH je odbilo da ih izruči Hrvatskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa