Region

Epidemija morbila proglašena u Podgorici i Budvi

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2024

-

13:36

Epidemija morbila proglašena u Podgorici i Budvi
Epidemija morbila proglašena u Podgorici i Budvi - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici i Budvi proglašena je epidemija morbila, a tokom prethodne sedmice registrovana su tri nova slučaja obolevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom poslednjih pet meseci porastao na 19.

Iz Instituta za javno zdravlje apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu, i upozoravaju da postoji opasnost od širenja epidemije morbila. Pozivaju roditelje da nevakcinisanu decu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije…)

Male boginje (Morbilli) su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja, preneo je podgoričkii portal CdM.

Kavarić: Celo društvo odgovorno za epidemiju morbila u Crnoj Gori

Epidemija morbila (malih boginja) u Crnoj Gori je negativan događaj od nacionalnog značaja, izjavio je predsednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju prof. dr Nebojša Kavarić i izrazio nadu da je to svima dovoljno jasno.

U izjavi za podgorički Dan, Kavarić kaže da se sve događa nakon dugog niza godina u kojima pojave morbila, osim sporadične, nije bilo.

"Prema podacima Instituta za javno zdravlje, broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori tokom poslednjih pet meseci porastao je na 19, od kojih su, samo u prethodnoj sedmici, registrovana tri nova slučaja obolevanja, od kojih su dva u Podgorici i oba su epidemiološki povezana sa jednim od prethodno registrovanih slučajeva u ovoj opštini", naveo je Kavarić.

Time su, posle Budve, ispunjeni kriterijumi za prijavu epidemije morbila i u Podgorici.

"Može se očekivati da se trend širenja nastavi, posebno u susret početku nove školske godine, a i početku nove sezone boravka u vrtićima", upozorio je Kavarić.

Od morbila mogu da obole i odrasle osobe, ukoliko ih nisu preležali  i ukoliko su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani.

"Bolest kod odraslih ima nešto lakši tok i prognozu, ali mogućnost komplikacija postoji i kod njih. Posebno je značajna uloga odraslih obolelih u širenju virusa morbila, a time i epidemije, sa razloga blažih simptoma koji dovode do neprepoznavanja bolesti na vreme, tako da se lanac prenosa preko njih širi dalje. Napominjemo da je među 19 slučajeva morbila u Crnoj Gori i četiri odraslih koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani", naveo je Kavarić.

Na kraju, navodi, ne manje značajna je činjenica da među ukupnim brojem obolelih u Crnoj Gori nema vakcinisanih, što dovoljno govori o značaju i potrebi vakcinacije protiv morbila.

"Nadam se da će i taj podatak doprineti motivaciji roditelja da se pridržavaju preporuka Instituta i da što pre zaštite svoju decu vakcinom odlaskom u najbliži Dom zdravlja", naveo je Kavarić.

Smatra da je celokupna društvena zajednica od vrha do baze, po dubini i širini, odgovorna za pojavu morbila.

"Popularizaciju očuvanja dečjeg zdravlja kao da nema ko da čuje. O promociji imunizacije i da ne govorimo. Pedijatri i epidemiolozi ne mogu i ne treba da budu jedini ili usamljeni u svojoj borbi za vakcinaciju i očuvanje dečjeg zdravlja. Moraju svi, ali bukvalno svi. Sve javne ličnosti i svi odgovorni u državi. Mali i veliki. Dan i mediji moraju biti svakodnevno ispunjeni apelima i pozivima na očuvanje dečjeg zdravlja i na vakcinaciju protiv morbila i svih drugih preventabilnih bolesti kod dece", smatra Kavarić.

Dodaje da Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore poziva roditelje da vakcinišu decu bez odlaganja, a da nevakcinisanu decu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije…).

"Potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savet/preporuku roditeljima. Svi roditelji dece koja nisu vakcinisana potrebnim brojem doza vakcine u skladu sa uzrastom, a koja imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su obaveštenje i putem SMS-a", naveo je Kavarić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa