Region

Težak zločin u Hrvatskoj: Šest osoba ubijeno u staračkom domu, osumnjičeni bio vojni policajac od ranije poznat policiji

Komentari

Autor: Tanjug, Jutarnji.hr, Dnevnik.hr

22/07/2024

-

14:42

Težak zločin u Hrvatskoj: Šest osoba ubijeno u staračkom domu, osumnjičeni bio vojni policajac od ranije poznat policiji
Težak zločin u Hrvatskoj: Šest osoba ubijeno u staračkom domu, osumnjičeni bio vojni policajac od ranije poznat policiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šest osoba ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru, a osumnjičeni ubica je uhapšen, javio je hrvatski Mojportal. 

Pozivajući se na nezvanična saznanja, portal piše da je muškarac ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo da puca po ljudima.

Pet osoba je na mestu usmrtio, a još jedan od korisnika doma podlegao je podlegao je povredama u virovitičkoj bolnici.

"U toku je trijaža ranjenih. Zavisno od stanja i njihovih povreda biće raspoređeni po slavonskim bolnicama. Najteže ranjeni ići će u Zagreb. Ja ću ići prema Slavoniji", rekao je ministar Vili Beroš za Dnevnik.hr.

Ubica je nakon pucnjave pobegao, ali ga je policija ubrzo uhvatila kod kafića "Daruvarac".

Osumnjičenog odlikovao Tuđman, ranije bacio poznanika niz stepenice

Krešimir Pahoki iz Donjeg Daruvara (51), penzionisani vojni policajac iz Donjeg Daruvara, sumnjiči se da je danas ubio pet osoba u Domu za stare u Daruvaru.

Fotografiju osumnjičenog objavili su hrvatski mediji, uz napomenu da ga je 1996. godine, nekada predsednik Hrvatske Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti koja se dodeljuje hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu.

Nakon ubilačkog pohoda pištoljem pobegao je, ali ga je policija uhapsila  u blizini jednog kafića, piše hrvatski portal Index i navodi da je ubio majku, štićenike i zaposlene u Domu.

Navode da je ubica od ranije bio poznat policiji. Kako su za lokalni MojPortal rekli njegovi poznanici, on je pre mesec dana bacio poznanika na stepenice na kojima su se nalazile boce.

Muškarac je zbog težine povreda vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen u bjelovarsku Opštu bolnicu i na kraju završio na abdominalnoj hirurgiji. Navodno mu je Pahoki pre toga držao pištolj u ustima.

"Pre je to bio ok dečko, bio je vojni policajac na službi u Zagrebu. Ali, kada je otišao u penziju, alkohol je očito učinio svoje", rekao je jedan Daruvarčanin.

Uboica je pre pokolja došao u kafić i častio ljude pićem, a onda je rekao "idem nešto obaviti".

Prema saznanjima lokalnog portala, ubica je navodno neposredno pre krvavog pohoda sedeo ispred dućana u Donjem Daruvaru i pio pivo. U jednom trenutku došao je iza vatrogasnog doma i zamolio domara da njega i još jednog prijatelja odveze do grada. Domar mu je rekao da ne može jer ima posla.

Policija se zvanično još nije oglasila o ovom masakru, osim da je ubrzo uhapšen i da je pod njihovim nadzorom.

Direktor Zavoda za hitnu medicinu: Na licu mesta pronađene četiri mrtve osobe

Direktor Zavoda za hitnu medicinu Nenad Mrzlečki izjavio je da su na mestu zločina u Domu za stare u Daruvaru pronađene četiri mrtve osobe i četiri ranjene, koje su odmah prebačene u bolnicu.

"Tri osobe hitno su prevezene u bolnicu u Pakrac, a jedna osoba u Viroviticu. U takvim situacijama uvek tako postupamo kako se ne bi opteretila samo jedna zdravstvena ustanova", pojasnio je Mrzlečki te dodao da navodno ima i lakše povređenih.

On je u izjavi za lokalni "MojPortal" rekao da sve informacije sa terena treba uzimati s rezervom.

"Naše ekipe su još na terenu i prioritet im je svima pružiti potrebnu pomoć, a tek nakon što to bude obavljeno, znaćemo tačne podatke o broju stradalih", kaže Mrzlečki.

Povodom današnjeg masakra u Domu za stare, kada je prema prvim nezvaničnim informacijama pet osoba ubijeno, a najmanje pet ranjeno iz vatrenog oružja, oglasila se Gradska uprava Daruvara saopštenjem da su šokirani, da je istraga u toku i da upućuju saučešće stradalima.

"Šokirani smo i u neverici u vezi ovog tragičnog događaja u staračkom domu u Daruvaru. Porodicama poginulih izražavamo iskreno saučešće. Šokirani smo ovim nemilim događajem. Napadač je uhvaćen. Istraga je u toku", objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Daruvara.

Plenković: Zgroženi smo ubistvom

Policija se još zvanično nije oglasila o broju ubijenih i ranjenih osoba u Domu za stare u Daruvaru, a sudeći po objavi premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i izjavi ministra zdravlja Vili Beroša, ubijeno je pet i ranjeno pet osoba.

"Zgroženi smo ubistvom pet osoba u Domu za starije u Daruvaru. Izražavamo saučešće porodicama stradalih i nadamo se oporavku ranjenih. Očekujem da nadležna tela utvrde sve okolnosti strašnog zločina. Ministri Božinović, Beroš i Piletić uputit će se u Daruvar i bolnicu u Pakracu", napisao je Plenković na platformi Iks.

Komentari (0)

Evropa