Region

Rezolucija o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore: Da li ova tema može da ugrozi vladajuću većinu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2024

-

16:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Crne Gore prihvatila je da se dnevni red današnje sednice parlamenta dopuni Predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu, čije je obrazloženje ranije danas Skupštini dostavio predsednik Skupštine Andrija Mandić.

Za dopunu dnevnog reda Predlogom rezolucije o Jasenovcu glasala su 42 poslanika od 42 prisutna. Protiv i uzdržanih nije bilo.

Mandić je pozvao poslanike da podrže Rezoluciju, a u obrazloženju je istakao da su lider DNP Milan Knežević i on dostavli amandmane kojim je predloženo da ovom rezolucijom budu obuhvaćeni i logori u Dahauu i Mathauzenu.

Mandić je ranije izjavio da obrazloženje Predloga rezolucije o Jasenovcu, nije bilo dostavljeno zbog, kako je naveo, tehničke greške.

U dostavljenom obrazloženju piše da je cilj rezolucije osuda svakog poricanja genocida u Jasenovcu.

"Podnosioci rezolucije smatraju da se njenim usvajanjem neguje kultura sećanja, uz napomenu da sama rezolucija nije uperena protiv bilo kojeg naroda, niti bilo koje savremene države u regionu, već da za svoj cilj ima osudu svakog poricanja genocida u Jasenovcu i podizanje svesti o tim tragičnim događajima, kako se nikada i nigde ne bi ponovili", navodi se u obrazloženju i dodaje:

"Ohrabrivanjem svih elemenata našeg društva da čuvaju sećanje na nevino stradale u stravičnom genocidu koji je počinjen u Jasenovcu, stvaramo temelj za izgradnju istinski pomirenog društva", piše u obrazloženju, prenose medije.

Ako rezolucija bude usvojena, 22. april će se obeležavati kao dan sećanja na genocid u Jasenovcu. Skupština Crne Gore će svake naredne godine na taj dan slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije u Jasenovcu.

Vešović: Pitanje genocida u Jasenovcu osetljiva tema, ali će rezolucija biti usvojena

Gost Euronews Srbije u vezi sa temom usvajanja Rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore je bio Marko Vešović, novinar iz Podgorice.

S obzirom na to da se govori o podeljenoj političkoj sceni u vezi sa predlogom Rezolucije, Vešović ističe osetljiv karakter ovog pitanja, ali smatra da će rezolucije biti usvojena, s obzirom na podršku svih poslanika vladajuće većine.

"Ja zaista vidim da je ova tema izazvala veliku pažnju javnosti, ne samo u Crnoj Gori nego i šire. I to je i razumljivo, imajući u vidu prilično osetljiv karakter ovog pitanja, jer Crna Gora prvi put na ovaj način adresira Genocid u Jasenovcu i s obzirom na najave koje smo dobili iz parlamentarne većine, jer svi su potpisali, 43 poslanika, tu predloženu rezoluciju. Ja malo dilema imam da taj dokument neće biti usvojen. Sednica zvanično još nije počela, neke pripremne sednice su u toku. Verujem da će popodne biti više reči o tome i mislim da će verovatno, možda i večeras, biti održano glasanje o ovoj rezoluciji", rekao je Marko Vešović i nastavio analizirajući reakcije zvaničnog Zagreba:

"Ono što ovde takođe izaziva veliku pažnju jeste postupanje Republike Hrvatske, koja nije ništa zvanično najavila, ali imamo neke medijske izveštaje da se priprema protestna nota i možda povlačenje ambasadora iz Podgorice na konsultacije, ali to u današnjem razgovoru sa predstavnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova nismo uspeli da potvrdimo, tako da to sada ostaje na nivou medijskih spekulacija, ali definitivno ste u pravu, ova tema zaista je podelila političku javnost u Crnoj Gori i očekuje se žustra debata u Skupštini već danas", rekao je Vešović za Euronews Srbija.

"Predsednik Milatović se nije tako glasno oglašavao kada je donošena odluka o podršci Rezoluciji o Srebrenici u UN"

Na opasku da je zanimljivo da je predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao da on lično misli da sve te rezolucije skreću Crnu Goru s nekih važnijih tema kao što su ekonomija, kao što je vladavina prava, i pitanja da li se sve ovo može odraziti na političku stabilnost, na vladajuću koaliciju, Vešović smatra da predsednik Milatović nije bio tako glasan po pitanju podrške Rezoluciji o Srebrenici u UN, te da je u odnosu na broj potpisa vladajuća koalicija stabilna.

"Pa, dobro, predsednik Milatović se recimo nije tako glasno oglašavao kada je donošena odluka o podršci ovoj rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, a javnost je očekivala i njegov stav o tome. To je jedna stvar. Druga, mislim da imajući u vidu to jedinstvo vladajuće koalicije iskazano kroz 43 potpisa, nisam siguran da to može da izazove neki veliki raskol ili neki veliki potres unutar vladajućeg saveza", analizira Vešović i nastavlja:

"Ima na kraju krajeva i još jedna stvar. Ipak je u pitanju osuda jednog genocida i nešto što je, čini mi se, jasna istorijska činjenica. Tako da zaista je teško naći neke racionalne razloge da budete protiv toga. I u tom smislu ja čak očekujem da će biti jedna šira podrška od one koja je već javno potpisana i ne predviđam neku veliku i dramatičnu podelu unutar crnogorskog vladajućeg bloka. E sad kako će se to odraziti na dalje odnose u regionu, to ostaje da se vidi", rekao je novinar Marko Vešović.

Reakcija iz Hrvatske se kreće u smeru potencijalnih problema koje bi Crna Gora mogla da ima na evropskom putu, na kojem je kroz pozitivan IBAR načinila veliki korak ka članstvu u EU, Vešović smatra da postoji opcija da Hrvatska krene da koči pomak Crne Gore na evropskom putu, a da to ranije nije bio slučaj.

"Hrvatska je značajno podržavala evropski put Crne Gore, postoji opcija da sada počne da ga koči"

"Pa zaista je to sada jedna opcija, a recimo to nije izgledalo, nije tako, jer je Hrvatska značajno podržavala evropski put Crne Gore. Sada vidimo i takve tonove, ali ne treba gubiti iz vida da mi sa Hrvatskom imamo prilično veliki broj otvorenih pitanja. Dakle, sportski brod "Jadran", to je jedno pitanje, granica na Prevlaci, pitanje ratne odštete, pitanje procesuiranja ratnih zločina pred crnogorskim sudovima, to su neke stvari na koje Hrvatska je ranije insistirala, a sada se pojavilo i ovo. Nije nemoguće da to ima određenog uticaja na crnogorski evropski put, ali zaista vi ste u pravu", smatra Vešović i dodaje:

"Nedavno smo dobili taj pozitivan signal, napravili ozbiljan korak u evropskim integracijama, ulazimo u završnicu pregovora, govori se o 2028. godini kao datumu članstva Crne Gore u Evropskoj Uniji, zaista sada ne bi bilo dobro da se to nešto iskomplikuje, mislim da ovo možda i nije razlog da dođe do takve komplikacije. Naravno, videćemo ponašanje Hrvatske i njihove postupanja, ali evo, kažem, definitivno takva opcija postoji, mada treba biti optimista da će se nekim političkim dialogom izaći iz ove situacije", istakao je Vešović za Euronews Srbija.

O dometima rezolucije i posledicama, Vešović je govorio na način da svaki akt, pa makar i deklarativni ima određenu važnost, da je tako bilo i sa rezolucijom o Srebrenici koja je usvojena u Skupštini pre tri godine, a da će najznačajnije biti utvrđivanje datuma obeležavanja.

"Pa dobro, to su sad deklarativni neki akti koji ovdje u Crnoj Gori imaju određenu važnost, s obzirom na to da ih je usvojila Skupština Crne Gore, tako je bilo i sa rezolucijom o Srebrenici, koju smo mi ovdje, čini mi se, prije tri godine usvojili u crnogorskoj Skupštini. Treba reći da će to imati odjeka samo u vezi sa obilježavanjem 22. aprila, na način što će Crnogorska delegacija ići na obilježavanje, to ste već i u najavama konstatovali, ali mislim da je jedan bitan element i to što će Skupština posticati u obrazovnom sistemu Crne Gore isticanje važnosti, obilježavanja i sjećanja. Jedan takav događaj, i to može da bude vrlo značajno za neke buduće generacije, kada budu analizirale sve te procese i ta istorijska dešavanja", zaključio je Marko Vešović za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa