Region

"Očekivani politički zemljotres": Dodik tvrdi da su Šolc i Makron najveći gubitnici izbora u EU

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2024

-

22:29

"Očekivani politički zemljotres": Dodik tvrdi da su Šolc i Makron najveći gubitnici izbora u EU
"Očekivani politički zemljotres": Dodik tvrdi da su Šolc i Makron najveći gubitnici izbora u EU - Copyright ANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da su izbori za Evropski parlament pokazali da su nosioci globalne politike EU izgubili i da je reč o očekivanom "političkom zemljotresu", ali "ostaje da se vidi da li će to na političkom planu napraviti određene promene".

Dodik je istakao da je činjenica da su na izborima izgubili oni koji kreiraju evropsku politiku, pre svega nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi agencija Srna.

"U Francuskoj se već vide posledice, raspušten je parlament i raspisani su novi parlamentarni izbori. Šolc je isto poražen i to govori da su aktuelne politike poražene i da one, uprkos izrazito niskoj izlaznosti, nemaju podršku u javnosti", izjavio je večeras Dodik za RTRS.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog pobede partija okupljenih oko centra desnice, kojem pripada i premijer Mađarske Viktor Orban i liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

"Nije beznačajna poruka da se na evropskoj sceni menjaju politički obrasci i da oni koji danas vladaju u Evropi nemaju podršku u svojoj bazi. Ta baza je jasno rekla da želi druge, a drugi su već na sceni", rekao je Dodik i ocenio da će se "sada jače i snažnije čuti glas drugih".

"Srpska stvorena da bude jaka, minimalna plata veća nego u Federaciji BiH"

Srpska nikada neće propasti niti bankrotirati jer je stvorena da bude jaka, svoja i da jednoga dana bude država, poručio je Dodik.

On je istakao da minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 900 KM (450 evra) i da je veća u odnosu na Federaciju BiH.

"Budžet Republike Srpske danas je stabilan i on se ostvaruje, a Srpska sigurno i stabilno stoji", naglasio je Dodik.

TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

 

Dodik je rekao da nisu tačne stalne tvrdnje opozicije da će Republika Srpska propasti i bankrotirati i istakao da to najbolje dokazuje to da su u Srpskoj majske penzije isplaćene tri dana pre predviđenog roka.

Dodik je naveo da je budžet Republike Srpske u odnosu na ostvarenje za prošlu godinu veći za 18 odsto, dok prosečna plata u Srpskoj danas iznosi 1.400 KM ili 700 evra, što je bilo nezamislivo pre nekoliko godina.

On je večeras za RTRS rekao da očekuje da će Republika Srpska 2026. godine imati prosečnu platu veću od 1.000 evra, dodajući da Srpska danas ima najveći broj zaposlenih radika ikada, ali i 283.000 penzionera, da je danas najmanje zadužena u regionu, i da njena ukupna zaduženost iznosi 39 odsto, a javni dug 32 odsto. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa