Region

Mitropolit Joanikije: Izjava kiparskog arhiepiskopa u najmanju ruku neprimerena, ako je tačno prenesena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2024

-

14:26

Mitropolit Joanikije: Izjava kiparskog arhiepiskopa u najmanju ruku neprimerena, ako je tačno prenesena
Mitropolit Joanikije: Izjava kiparskog arhiepiskopa u najmanju ruku neprimerena, ako je tačno prenesena - Copyright Tanjug/RADIO SVETIGORA

veličina teksta

Aa Aa

Pojedini crnogorski portali preneli su kasno sinoć vest da je prilikom sastanka predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i arhiepiskopa Kiparske pravoslavne crkve Georgija, kiparski crkveni velikodostojnik izjavio da će se "naši odnosi dalje razvijati, kada 'Crnogorska crkva' ostvari autokefalnost".

Reagujući na ovu vest, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je za sajt Mitropolije izjavio da je ovakva izjava "u najmanju ruku neprimerena", izražavajući sumnju u tačnost vesti, tj. u istinitost prenetih reči arhiepiskopa Georgija.

"Ta izjava, ukoliko su je mediji pravilno prenijeli, je u najmanju ruku, neprimjerena. Nije uobičajeno da se poglavar jedne Crkve miješa u unutrašnji poredak druge autokefalne Crkve. Uzdržaću se od daljih komentara iz poštovanja prema Svetoj Kiparskoj Crkvi sa kojom je Srpska Pravoslavna Crkva uvijek imala dobre odnose u ljubavi Hristovoj. Nadam se da će tako biti i u buduće", rekao je mitropolit Joanikije za sajt Mitropolije crnogorsko-primorske, dodajući da su:

"Mitropolija crnogorsko-primorska i druge Eparhije u Crnoj Gori ispisale svijetle stranice svoje istorije i stvorile blistavu kulturu u okviru Srpske Pravoslavne Crkve. Istovremeno su se uvijek borile za jedinstvo Srpske Crkve koje se, dublje gledano, poistovjećuje sa jedinstvom cijele Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve koje ispovijedamo u Simvolu Vjere. To je naše hrišćansko i svetosavsko opredjeljenje. Nikome u našoj Crkvi od Svetog Save do danas nije palo na pamet da to opredjeljenje, koliko svetosavsko toliko i njegoševsko, pogazi ili izmijeni", zaključio je mitropolit Joanikije.

Kabinet predsednika: Nije bilo razgovora o kanonskom statusu Crkve u Crnoj Gori

Reagujući na medijske naslove i vesti crnogorskih portala, iz kancelarije za odnose s javnošću predsednika Crne Gore demantovani su navodi pojedinih medija da je tokom sastanka predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i poglavara Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopa Georgija, bilo rieči o kanonskom statusu crkve u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

“Tokom susreta sa poglavarom kiparske pravoslavne crkve predsjednik Milatović je upoznat sa istorijatom ove crkve, njenim trenutnim ustrojstvom, kao i značajnom ulogom koju ova Crkva ima u društveno-političkom životu Kipra. Takođe, na sastanku su razmenjena mišljenja i o izazovima sa kojima se svet danas susreće”, navodi se u reagovanju Milatovićevog kabineta, prenosi RTCG.

Šta je arhiepiskop kiparski izjavio?

Vest o sastanku predsednika Milatovića i arhiepiskopa Georgija je preneta na sajtu "Orthodox Times", koji se bavi vestima iz pomesnih pravoslavnih crkava.

U tekstu se navodi da je predsednik Milatović posetio Kiparsku pravoslavnu crkvu, te da se sa arhiepiskopom Georgijem sastao nakon obilaska saborne crkve Svetog Jovana, a u izjavi nakon njihovog susreta i razmene poklona, arhiepiskop Georgije je istakao značaj posete.

"Kao poglavar pravoslavne države, u kojoj je Crkva igrala i igra ključnu ulogu u očuvanju našeg nacionalnog i verskog identiteta, dolično je da nas poseti predsednik Crne Gore. Imali smo veoma interesantnu diskusiju o pitanjima koja se tiču pravoslavlja uopšte, kao i o našim nacionalnim stvarima i nastojanjima Crne Gore da se pridruži EU. Bila je to veoma plodna diskusija", rekao je arhiepiskop.

Na pitanje o potencijalima za dalju saradnju između Crkava Kipra i Crne Gore, arhiepiskop je istakao njihovu zajedničku veru.

"Crkva crnogorska još nije autokefalna. Verujem da veza koja postoji među svim pravoslavnim crkvama važi i za nas. Kada uz Božiju pomoć ostvare autokefalnost, naši odnosi će se dalje razvijati. U svakom slučaju, delimo zajedničku veru", zaključio je on, preneo je "Orthodox Times".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa