Region

Siljanovska Davkova bi trebalo da bude inaugurusana do 12. maja: Prva predsednica u makedonskoj istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

11:17

Siljanovska Davkova bi trebalo da bude inaugurusana do 12. maja: Prva predsednica u makedonskoj istoriji
Gordana Siljanovska Davkova - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Nakon ubedljive pobede kandidata VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske Davkove u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, njena inauguracija bi trebalo da bude održana najkasnije 12. maja, kada odlazećem predsedniku Stevi Pendarovskom ističe mandat.

Sednicu Sobranja na kojoj bi Siljanovska Davkova, inače prva žena predsednik u istoriji Makedonije, bila inaugurisana, trebalo bi da sazove aktuelni predsednik parlamenta Jovan Mitreski. 
Ako Siljanovska Davkova bude inaugurisana 12. maja, ona će dati mandat za sastav nove makedonske vlade, koju će formirati VMRO-DPME Hristijana Mickovskog, nakon jučerašnje ubedljive pobede na parlamentarnim izborima.

Na osnovu Ustava, predsednik Republike je vrhovni komandant oružanih snaga. Predsednik ostvaruje prava i dužnosti na osnovu i u okviru Ustava i zakona, a bira se na opštim i neposrednim izborima, tajnim glasanjem, na period od pet godina.

Pre stupanja na dužnost, predsednik Republike daje svečanu izjavu pred Skupštinom kojom se obavezuje da će poštovati Ustav i zakone.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa