Region

Uskrs proslavljen u eparhijama Srpske pravoslavne crkve širom regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

05/05/2024

-

14:49

Uskrs proslavljen u eparhijama Srpske pravoslavne crkve širom regiona
Uskrs proslavljen u eparhijama Srpske pravoslavne crkve širom regiona - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

U pravoslavnim hramovima eparhija Srpske pravoslavne crkve u regionu Uskrs je proslavljen molitveno i svečano uz prisustvo velikog broja vernika, ali i visokih funkcionera Vlade Srbije, koji su na najveći hrišćanski praznik doneli poruke ohrabrenja Srbima u regionu.

Naročito veliki broj vernika Srpske pravoslavne crkve prisustvovao je prazničnim Vaskršnjim Liturgijama u eparhijama Srpske pravoslavne crkve u srpskim sredinama u Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vaskrs za pravoslavne Srbe u Sarajevu, Goraždu i Mostaru praznik od posebnog značaja

U Federaciji BiH danas su služene Vaskršnje Liturgije na kojima je pročitana poslanica patrijarha srpskog Porfirija.

U Sabornom hramu u Sarajevu Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a u crkvi Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici kod Goražda, gde se tradicionalno okupljaju pravoslavni vernici iz Goražda i okoline, liturgiju je služio jerej Marko Marković, goraždanski paroh.

Prvi put nakon više od tri decenije ponoćna Vaskršnja liturgija služena je u sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru. Liturgiju su služili mostarski sveštenici SPC Duško Kojić i Marko Gojačić, kao i predratni mostarski paroh Aleksa Zubac, koji je služio u Mostaru od 1975. do 1992. godine.

Jerej Marko Marković, goraždanski paroh je čestitao najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs i poručio da je ovaj dan, između ostalog prilika i za osnaživanje porodičnih, ali i komšijskih odnosa.

"Vaskrs je praznik pobede života nad smrću jer na ovaj dan, gospod naš, Isus Hrist je vaskrsao iz mrtvih i svojim vaskresenjem darovao nadu za život večni svima koji žive onako kako Bog želi i zapoveda i koji služe njegovom svetom imenu", rekao je Marković u besedi nakon liturgije.

Dodao je da u ovom vremenu koje je prepuno razdora u svetu pre svega želimo mir od boga svima, više sloge i razumevanja među ljudima, da poštujemo i volimo jedni druge, da budemo jedni drugima pravi prijatelji i dobre komšije, sarađujemo i trudimo se zajedno na blago svih.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

U porti crkve Svetog Georgija koja je centralno mesto duhovnosti pravoslavaca ovog područja danas se održava i tradicionalna vaskršnja tucijada za koju su se vernici spremali danima i na Veliki petak u porti crkve tradicionalno farbali vaskršnja jaja koja simbolizuju veru u novi život. Na kraju ovog događaja bit će odabrano najlepše I najtvrđe vaskršnje jaje.

Agencija "Fena" podseća da je crkva Svetog Georgija već duže vreme u fokusu interesovanja arheologa jer je pored osnovne funkcije, zanimljiva i zbog bogate prošlosti.

Hram Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici sagrađen je 1454. godine kao zadužbina Hercega Stjepana Vukčića Kosače, a ovaj kompleks je inače pod zaštitom države. Specifičan je što je pri hramu 1519. godine osnovana prva štamparija u BiH, a druga na Balkanu, zahvaljujući Božidaru Goraždaninu.

Štamparija je snabdevala crkve i manastire bogoslužbenim knjigama. Pod okriljem crkve štampane su u 16. veku tri knjige, a njihovi originalni primerci i delovi čuvaju se u Veneciji, Dubrovniku, Trgovištu, Beogradu i Sankt Peterburgu.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Starešina saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, Duško Kojić je u besedi nakon Vaskršnje liturgije vernicima poručio da u dubini svoga srca pronađu uskrslog Hista, da se s njim sretnu, da mu se obraduju i da kao takvi zagrle jedni druge i celi svijet.

"Dođe praznik vakrsenja i mi Mostarci dočekamo da služimo Vaskrs u sabornom hramu. On još nije završen, još čeka svoje vaskrsenje, on je prošao stradanje i dočekaće vaskrsenje i zato smo se opredelili da ove godine u još nezavršenom hramu pronesemo poruku vaskrsenja", kazao je Kojić.

Saborna crkva Svete Trojice do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, a do temelja je srušena na početku rata 1992. godine. Obnova je započela 2010. godine. Do sada su završeni spoljni građevinski radovi, a sledi unutrašnje uređenje crkve.

Vaskrs molitveno proslavljen i u Vukovaru uz prisustvo velikog broja vernika

U Sabornoj crkvi Svetog Nikolaja Vaskršnju liturgiju služio je episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, koji je pročitao poslanicu patrijarha srpskog Porfirija, koji je istakao da je svet zaboravio na Genocid nad srpskim narodom.

Vladika Heruvim je čestitao okupljenim vernicima današnji praznik nad praznicima i poželeo da vaskrsli Hrist svima podari mir, ljubav i jedinstvo uz tradicionalni pozdrav "Hristos vaskrse".

U Vaskršnjoj poslanici patrijarha Porfirija, koja se danas čita na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima,  ističe se protivljenje pokušajima istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji inverzijom da srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida.

Navodi se da je svet zaboravio genocid nad srpskim narodom u 20 veku, kao i u vekovima koji su mu prethodili.

"Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolici Srebrenice. Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano događali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija", stoji u patrijarhovoj poslanici, čiji deo prenosi hrvatski portal "Index".

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika među kojima su bili i ministar bez portfelja Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Miličević, potpredsednik vojvođanske Skupštine Nemanja Zavišić, generalni konzul Srbije u Vukovaru Vladimir Marijanović te poslanik SDS S-a u Hrvatskom saboru Dragana Јeckov.

Liturgije su povodom Vaskrsa služene i u svim ostalim crkvama Srpske pravoslavne crkve u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Vaskrs proslavljen i širom Republike Srpske

U prepunim pravoslavnim hramovima širom Republike Srpske najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs obeležen je vaskršnjim liturgijama nakon kojih je čitana poslanica poglavara SPC Porfirija.

Jedna od poruka patrijarha Porfirija u poslanici je i da SPC sa žaljenjem podseća sve na činjenicu da je današnji svet zaboravio genocid nad srpskim narodom u 20. veku, kao i u vekovima koji su mu prethodili, te da je svako drugo brdo na mestima gde žive Srbi svojevrsna Golgota.

Srpska pravoslavna crkva, patrijarh i episkopi su, podigli glas u Vaskršnjoj poslanici protiv nastojanja da srpski narod, žrtva višestrukih genocida, bude proglašen za počinioca genocida.

U banjalučkom hramu Hrista Spasitelja, episkop Јefrem poručio je da mir, radost i smisao života, naročito u ovim nemirnim vremenima, potražimo u Vaskrslom Hristu, jer kako je rekao "svetski podmetači ratnih požara" ne miruju.

Tanjug/SRNA/Tamara Stojanović

 

Širom Hercegovine danas je praznično i svečano. U hramovima su služene liturgije uz prisustvo velikog broja vernika, koji su slavlje nastavili u svojim domovima u krugu svoje porodice i prijatelja. Praznik nad praznicima, najradosniji i najvažniji, Trebinjci proslavljaju u skladu sa tradicijom i običajima. Porodica na okupu, prijatelji, svečarska trpeza i neizostavna šarena vaskršnja jaja. Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja gospodnjeg služio je episkop Dimitrije, koji je istakao da je najvažnije da se Vaskrs dočeka čistog srca, sa ljubavlju prema bližnjima i Bogu.  

Vaskrs se svečano obeležava u Semberiji. Episkop zvorničko tuzlanski Fotije vaskršnju liturgiju služio je u Sabornom hramu u Bijeljini.

"To je praznik života, istine, praznik dobrote, a u sebi sadrži svu našu veru i svo naše učenje", rekao je vladika Fotije.

Okupljenim vernicima poručio je da danas praznujemo najveći hrišćanski praznik, vaskrsenje Hristovo, praznik nad praznicima, pobedu nad pobedama, praznik koji u sebi sakuplja sve druge praznike.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u svim hramovima na području Prijedora služene su ponoćne i jutarnje liturgije.

Vaskršnjom liturgujom i čitanjem poslanice u svim pravoslavnim hramovima na području Doboja počelo je obeležavanje Vaskrsa. Crkve u Doboju bile su pretesne da prime veliki broj vernika koji je nakon posta došao da se pričesti.

I u svim pravoslavnim hramovima na području distrikta Brčko služena je vaskršnja liturgija. Veliki broj vernika u crkvi Svete Petke u Grčici nakon višenedeljnog posta pričestio se i proslavu najvećeg hrišćanskog praznika nastavio u krugu porodice sa nešto bogatijom trpezom i vaskršnjim jajima.

Vaskrs je vrhunac hrišćanske Crkvene godine, Praznik nad praznicima, jer se na ovaj veliki dan ispunilo očekivanje i želja svih pravednika i proroka, od Adama do Svetog Јovana. Prema vekovnoj tradiciji, praznovanje Vaskrsa traje tri dana, tokom kojih se okuplja porodica, prenela je RTRS.

Komentari (0)

Evropa