Briselske vesti

Predstavnici Evropske komisije potpisali dokument o veštačkoj inteligenciji: Šta predviđa konvencija?

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2024

-

15:40

Predstavnici Evropske komisije potpisali dokument o veštačkoj inteligenciji: Šta predviđa konvencija?
Predstavnici Evropske komisije potpisali dokument o veštačkoj inteligenciji: Šta predviđa konvencija? - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Evropske komisije (EK) su danas u ime Evropske unije potpisali Okvirnu konvenciju Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji (AI).

Potpisivanje je obavljeno na neformalnoj konferenciji ministara pravde Saveta Evrope u litvanskoj prestonici Viljnusu.

Strane u pregovorima bile su Evropska unija, druge države članice Saveta Evrope, Sveta stolica, SAD, Kanada, Meksiko, Japan, Izrael, Australija, Argentina, Peru, Urugvaj i Kostarika.

Kako se navodi, Okvirna konvencija je prvi pravno obavezujući međunarodni sporazum o veštačkoj inteligenciji i u potpunosti je u skladu sa Zakonom o veštačkoj inteligenciji EU, prvim sveobuhvatnim propisom o veštačkoj inteligenciji u svetu.

Konvencija predviđa zajednički pristup kako bi se osiguralo da sistemi veštačke inteligencije budu kompatibilni sa ljudskim pravima, demokratijom i vladavinom zakona, istovremeno omogućavajući inovacije i poverenje, navodi se u saopštenju.

U objavi na veb stranici Evropske komisije se dodaje da će se Okvirna konvencija sprovoditi u EU putem Zakona o veštačkoj inteligenciji.

Nakon potpisivanja, Komisija će pripremiti predlog odluke Saveta Evrope o zaključivanju Okvirne konvencije koju treba da odobri i Evropski parlament.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa