Novac

Počinju pregovori o minimalcu u 2025. godini: Šta pokazuje računica sindikata, a šta kažu poslodavci

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

15/08/2024

-

07:08

Počinju pregovori o minimalcu u 2025. godini: Šta pokazuje računica sindikata, a šta kažu poslodavci
Počinju pregovori o minimalcu u 2025. godini: Šta pokazuje računica sindikata, a šta kažu poslodavci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu, prema ranijim najavama, počinju danas kada će predstavnici Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca sesti za sto u pokušaju da se dogovore o iznosu minimalca od 1. januara iduće godine. Vlada Srbije je godinama unazad donosila odluku o minimalnoj ceni rada budući da je dogovor socijalnih partnera izostajao. 

Tako je bilo i u septembru 2023. godine kada se odlučivalo o minimalcu za 2024. godinu. 

Tada je Vlada Srbije "presekla" i donela odluku da se minimalac od 1. januara 2024. poveća za 17,8 odsto i da iznosi 47.154 dinara. 

Ministar finansija Siniša Mali je u septembru prošle godine nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rekao da će cena radnog sata od 1. janaura 2024. biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712, na 25.000 dinara.

Iz tih pregovora i sindikati i poslodavci su izašli nezadovoljni.

Koji su zahtevi sindikata

Savez samostalnih sindikata Srbije najavio je 8. avgusta da će tražiti da minimalna cena rada u 2025. godini iznosi 60 odsto prosečne potrošačke korpe, odnosno 61.858 dinara.

Po računici tog sindikata, sa tim povećanjem od 31,2 odsto, minimalna cena rada bi bila 355,5 dinara po satu. 

"Ukoliko to ne bude bilo prihvaćeno na pregovorima sa socijalnim partnerima, najveća sindikalna centrala u Srbiji će predložiti da minimalna cena rada iznosi 319,3 dinara, što bi bilo prema projekciji da minimalac u naredne tri godine, od 2025. do 2027. godine, raste po istoj stopi kao što je rastao u tekućoj godini (17,83 procenata)", naveo je taj sindikar.

profimedia

 

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je tada i da, u svojim zahtevima, očekuju podršku i UGS Nezavisnost.

Savez samostalnih sindikata Srbije je krajem jula saopštio da zahteva da se vode istinski pregovori o mimnimalnoj ceni rada, uz uvažavanje argumenata i sagledavanje činjenica, kako bi se u pregovorima utvrdila visina minimalne cene rada, kao i da se poštuje zakon i svi parametri za utvrđivanje njene visine.

Kakav je stav poslodavaca  

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković nedavno je za Euronews Srbija rekao da je uobičajeno da sindikati traže značajno veće uvećanje, da poslodavci daju manje, tako da najčešće prethodnih godina nije dolazilo do konsenzusa za koliko treba povećati minimalac.

"Mi u Uniji poslodavaca imamo jedan zajednički stav već godinama, a to je da ta procena mora da zavisi od procene rasta bruto domaćeg proizvoda i od stepena inflacije koja je predviđena. Ako je inflacija, na primer, četiri odsto i rast predviđen za tri odsto, onda to može biti sedam odsto. Ne može biti koliko nekome treba, nego koliko je privreda u situaciji da realno može da isplati", rekao je on.

Navodeći da postoji veliki broj privrednika koji mogu da isplate značajno više, Atanacković je rekao da pred svake pregovore o minimalnoj ceni rada Unija poslodavaca pravi anketu među svojim članovima koja, dodaje, najčešće pokaže da su poslodavci za povećanje minimalca, ali da to mora da bude u skladu sa mogućnostima privrede. 

profimedia

 

On dodaje da poslodavci uvek zahtevaju da ako se oni odreknu određenog dela svog profita, da onda i država pomogne kroz smanjivanja ili neoporezovanog dela zarada ili kroz smanjivanja doprinosa. 

Molba predsednika Srbije 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana rekao da su i jedni i drugi učesnici razgovora prosledili potpuno različite predloge, ali da je važno da se izađe u susret onima koji imaju minimalne zarade u Srbiji, a kojih je, kako je istakao, sve manje.

Predsednik je nedavno rekao da će njegova molba biti da minimalna zarada bude uvećana toliko da bude značajno više od 50.000 dinara. 

Naglasio je da je njegova mogla premijeru i ministru finansija da minimalna zarada bude značajnije uvećana od uvećanja prosečne plate za javni sektor.

Dodao je da je aprilu minimalnu zaradu primilo 99.456 lica, dok je to pre samo šest ili sedam godina bilo 350.000.

"Želimo da time pokažemo brigu za najsiromašnije, za one koji imaju najmanja primanja. Razume se, razgovaraćemo sa poslodavcima i sa sindikatima o svemu, jer uvek sindikati traže više nego što je realno, imajući u vidu ekonomske parametre. Poslodavci uvek traže manje. Ali će naša molba svakako biti da taj procenat bude veći od prosečnog povećanja zarada. I ja verujem da sa sadašnjih 47.154 dinara minimalna zarada mora da ide značajno preko 50.000, ali neću da govorim dalje, da ne bih pokvario sam tok pregovora i razgovora koji predstoje", rekao je nedavno Vučić.

Komentari (0)

Biznis