Cene kafe dostigle istorijski maksimum: Šta uzrokuje skok i kako će to uticati na potrošače?
Komentari05/03/2025
-10:19
Cene kafe dostigle su istorijske maksimume, a poskupljenja utiču na proizvođače i potrošače širom sveta. Naime, tokom poslednje godine, cena kafe bila je u stalnom porastu, a neki podaci pokazuju da je cena Arabike porasla čak za 140 odsto, dok je Robusta, koja je do nedavno bila jeftinija, premašila cenu Arabike. Samo u prva dva meseca ove godine, sirova kafa na svetskoj berzi poskupela je za dodatnih 30 odsto.
Urednica Blic biznisa Vesna Bjelić Bećagović kaže u razgovoru za Euronews Srbija da ova situacija nije problem samo za ljubitelje kafe, već se odražava i na šire ekonomske tokove, jer kafa nije samo proizvod koji pomaže jutarnjoj rutini, već je i važan globalni ekonomski faktor.
Bjelić Bećagović kaže da su jutrošnji statistički podaci pokazali da se cena kafe zaista više nego dvostruko povećala u poslednjih 14 meseci.
"Posebno je zanimljivo da je cena Robuste prvi put premašila cenu Arabike, što je nešto što se ranije nije dešavalo. Ovaj skok cena svakako utiče na krajnje potrošače. Na tržištu je sada ogromna potražnja, dok ponuda postaje sve manja. Ako želimo da bolje razumemo razmere ovog rasta, moramo znati da su cene rasle za čak 30-40 odsto, a u nekim trenucima beleženi su i skokovi i do 300 odsto", kaže ona.

AP/Christof Stache
Jedan od faktora na koji ste ukazali jeste smanjenje ponude, a brazilski proizvođači su, čini se, gotovo ispraznili svoja skladišta.
Bjelić Bećagović ukazuje i na to da smo sada na pragu nove žetve, a ponuda je izrazito mala. Na to, dodaje, utiču klimatske promene koje direktno pogađaju useve kafe, a samim tim i kvalitet berbe.
"S druge strane, geopolitičke tenzije takođe imaju veliki uticaj jer dolazi do pomeranja trgovinskih ruta, što izaziva kašnjenje u transportu i dalje povećava troškove. Ono što često zaboravljamo jeste da je kafa berzanska roba, poput nafte, i tržište kafe podložno je špekulacijama. Investicioni fondovi i špekulanti često ulažu u kafu, čime veštački podižu cenu sirove kafe", kaže ona.
Proizvođači kafe nalaze se u veoma teškoj situaciji. Iako pokušavaju da ne prenesu sva poskupljenja na krajnje potrošače, kako bi sačuvali kvalitet proizvoda, moraju da se suoče sa enormnim povećanjem troškova proizvodnje.
"Da bi održali svoje poslovanje, oni su primorani da podignu veleprodajne cene, što opet izaziva rast maloprodajnih cena. U Srbiji, kao i na globalnom tržištu, to izaziva nezadovoljstvo među potrošačima, što dodatno komplikuje situaciju", kaže.

Unsplash
Na pitanje da li, s obzirom na sve ove faktore, može da se očekuje stabilizacija tržišta kafe ili će cena nastaviti da raste, kaže da ne veruje da će se tržište umiriti.
"Činjenica je da su neki proizvođači već prodali do 90 odsto svog roda, što znači da na tržištu neće biti dovoljno kafe u narednom periodu. Prema trenutnim procenama, ponuda kafe biće na istorijskom minimumu. Pored toga, najavljuju se nove suše koje će dodatno uticati na kvalitet i količinu kafe koja će biti dostupna. Optimizam za narednu sezonu berbe je veoma mali, a to znači da će potrošači i dalje biti pod velikim pritiskom zbog poskupljenja", rekla je Bjelić Bećagović.
Komentari (0)