Biznis vesti

Ristić: Srbija lider u IKT, očekivanja da suficit u izvozu pređe četiri milijarde evra

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

10:56

Ristić: Srbija lider u IKT, očekivanja da suficit u izvozu pređe četiri milijarde evra
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da je u prvih osam meseci ove godine rast prihoda od izvoza IKT usluga i prozvoda za 19 odsto veći nego u 2023. i da se očekuje da će suficit u izvozu IKT usluga ove godine premašiti četiri milijarde evra.

Ristić je naveo da je suficit u izvozu IKT usluga i proizvoda prošle godine dostigao rekordnih 3,44 milijarde evra, a da se ove godine očekuje rast.

''To je rezultat toga da smo za svega nekoliko godina uspostavili legislativni okvir, stvorili dobru infrastruktru kroz naučno-tehnološke parkove, Institut za veštačku inteligenciju, državni Data centar koji je jedan od osam takvih instituta u Evropi'', rekao je Ristić za TV Prva.

Dodao je da je Srbija vodeća zemlja u regionu jugositočne Evrope u sektoru telekomunikacija i da IKT sektor čini 12, 2 odsto srpske privrede.

Ristić je kazao da je u IKT sektoru zaposleno 115.000 ljudi i da je prosečna plata oko 250.000 hiljada dinara.

Kada je reč o uvođenju 5G mreže u Srbiji, ministar je naveo da je ta procedura počela u septembru, a da se 29. oktobra završava javna rasprava o pravilniku o minimalnim uslovima za uvođenje 5G mreže.

Govoreći o dijalogu pokrenutom unutar medijske scene, Ristić je rekao da su prvi značajni rezultati tog dijaloga to što su ove godine prvi put sve lokalne samouprave sprovele medijske konkurse i ispunile tu zakonsku obavezu.

Istakao je da je cilj dijaloga da se ojača medijska zajednica i da se svi zajedno - mediji, udruženja i sindikati suočavaju sa izazovima i da ih rešavaju.

Dodao je da u Srbiji deluje više od 2.200 medija, 76 novinarskih udruženja i tri sindikalne organizacije.

Ristić je kazao da se novinari u Srbiji najviše žale na loš ravnopravni i matrerijalni status i najavio da će sledeće sedmice biti održan prvi zajednički sastanak sa svim sindikatima u oblasti javnog informisanja u cilju rešavanja tog problema.

"Država i sindikati su tu, sada radimo i sa poslodavcima kako bismo obezbedili trećeg partnera koji je neophodan u socijalnom dijalogu kako bismo osnažili i materijalni i ravnopravni status novinara", rekao je Ristić.

Naveo je i da je zabeleženo 40 odsto manje slučajeva ometanja rada novinara i ugrožavanja bezbednosti nego u istom periodu prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis