Biznis vesti

Akcije proizvođača čipova Nvidia dostigle novi rekord: Vrednost na berzi porasla za skoro 180 odsto za godinu dana

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

21:37

Akcije proizvođača čipova Nvidia dostigle novi rekord: Vrednost na berzi porasla za skoro 180 odsto za godinu dana
Akcije proizvođača čipova Nvidia dostigle novi rekord: Vrednost na berzi porasla za skoro 180 odsto za godinu dana - Copyright Tanjug/AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Akcije američkog proizvođača čipova Nvidia danas su dostigle rekordne vrednosti na berzi, jer su u rano popodne skočile za 2,6 odsto, na 138,31 dolar.

Akcije su sada porasle za skoro 180 odsto za godinu dana i više od devet puta od početka 2023. godine, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Prethodni najveći iznos deonica te američke firme na tržištu iznosio je 135,58 dolara i zabeležen je 18. juna.

Nvidia je kompanija koja prodaje neophodna sredstva za veštačku intelgenciju (AI) i najviše je profitirala od AI buma, koji je počeo nakon što je OpenAI pustio u promet četbot četGPT u novembru 2022.

Nvidijine jedinice za grafičku obradu (GPU) koriste se za kreiranje i primenu naprednih AI modela, koji pokreću četGPT i slične aplikacije.

Kompanije, u koje spadaju Majkrosoft, Meta, Gugl i Amazon, kupuju Nvidijin GPU u velikim količinama kako bi izgradili sve veće klastere računara za svoje napredne platforme na bazi veštačke inteligencije.

Od milijardi dolara koje vrhunske tehnološke kompanije godišnje troše na veštaču inteligenciju, Nvidia kontroliše oko 95 odsto tog tržišta, navodi medij.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis