Biznis vesti

Čelnik Stelantisa upozorava na stalno napredovanje konkurencije iz Kine

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

15:35

Čelnik Stelantisa upozorava na stalno napredovanje konkurencije iz Kine
Čelnik Stelantisa upozorava na stalno napredovanje konkurencije iz Kine - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor evropskog proizvođača automobila Stelantis Karlos Tavares upozorio je danas na stalno napredovanje konkurencije iz Kine i istakao da zatvaranje granica za kineske proizvođače neće rešiti taj problem.

Zatvaranje granica za kineske proizvode je zamka, pošto će firme iz Kine zaobići ova ograničenja ulaganjima u fabrike u Evropi, smatra Tavares.

"Ako Kinezi zauzmu 10 odsto tržišnog udela u Evropi na kraju svoje ofanzive, to znači da će imati 1,5 miliona automobila. To je sedam montažnih pogona. Evropski proizvođači će tada morati ili da ih zatvore ili da ih prebace na Kineze", dodaje izvršni direktor Stelantisa.

Evropska unija je povisila carine na električna vozila koja se proizvode u Kini, a neki kineski proizvođači kao što je Bi-Vaj-Di (BYD) su već najavili da će otvoriti proizvodne lokacije u Evropi kako bi izbegli nove namete, prenosi Figaro.

Kompanija Stelantis se suočava sa slabijom potražnjom u Severnoj Americi i Evropi, a Tavares je bio prinuđen da zbog poteškoća smeni dosadašnjeg finansijskog direktrora i izvrši promene u menadžmentu.

Firma je, takođe, potvrdila da će sam Karlos Tavares napustiti poziciju izvršnog direktora Stelantisa u januaru 2026 nakon isteka mandata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis