Biznis vesti

Na današnji dan pre 38 godina otvoren aerodrom u Nišu: Veliki planovi - izgradnja nove zgrade, obnova piste

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2024

-

11:34

Na današnji dan pre 38 godina otvoren aerodrom u Nišu: Veliki planovi - izgradnja nove zgrade, obnova piste
Printskrin/Tanjug video - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Niški aerodrom danas obeležava 38-godišnjicu osnivanja, a tim povodom je direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković izjavio da predstoji njegova dalja modernizacija i izgradnja. Prema njegovim rečima, u susret godišnjici potpisan je memorandum o daljoj izgradnji i modernizaciji niškog aerodroma. 

"To znači da predstoji rušenje stare zgrade terminala i izgradnja nove sa izvođenjem radova i opremanjem, rekonstrukcija postojeće poletno-sletne staze, proširenje platforme i servisne saobraćajnice, izgradnja novog kontrolnog tornja, izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje, izgradnja zaštitnog pojasa poletno-sletne staze, kao i izgradnja hangara za servis aviona", rekao je Zdravković.

Aerodrom Niš otvoren je 12. oktobra 1986. godine aeromitingom i sletanjem prvog aviona "boing" 737-300 kompanije JAT na liniji iz Beograda sa zvanicama. 

Od 2003. godine aerodrom nosi ime "Konstantin Veliki", a posle dugo godina čekanja, 23. jula ove godine otvorena je nova zgrada terminala sa porukom "Novi simbol Niša".

"Konstantin Veliki" nije dugo čekao na nove projekte nakon nedavnog otvaranja nove moderne zgrade, već je odmah nastavio sa daljom modernizacijom i izgradnjom.

Ostaje upisano u istoriji aerodroma grada na Nišavi da je 2023. godine prevezeno blizu pola miliona putnika, što je rekordan broj, ali je nova zgrada terminala projektovana za tri puta veći broj putnika pa se očekuju novi rekordi. 

Plan je da nakon završetka ove druge faze radova do 2027. godine niški aerodrom postane najbolje opremljen aerodrom u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis