Biznis vesti

Istraživanje ECB: Potrošači u evrozoni očekuju nižu inflaciju u narednoj godini

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

11:47

Istraživanje ECB: Potrošači u evrozoni očekuju nižu inflaciju u narednoj godini
Istraživanje ECB: Potrošači u evrozoni očekuju nižu inflaciju u narednoj godini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potrošači u evrozoni očekuju da će prosečna inflacija u narednih 12 meseci iznositi 2,7 odsto, što predstavlja pad u odnosu na 2,8 odsto iz prethodne julske ankete, zaključak je istraživanja Evropske centralne banke (ECB) za avgust.

Inflatorna očekivanja za naredne tri godine su takođe niža nego prošlog meseca pošto potrošači navode da očekuju inflaciju od 2,3 odsto, nešto manje u odnosu na jul kada su predviđali prosečnu inflaciju od 2,4 odsto u narednih 36 meseci.

Prema anketi ECB-a, potrošači su takođe za nijansu više optimistični po pitanju privrede pošto očekuju da će ekonomski pad u narednih 12 meseci iznositi 0,9 odsto, što je bolji rezulatat u odnosu na jul kada su očekivali pad za jedan odsto.

Potrošači smatraju da će njihov nominalni prihod u sledećih 12 meseci porasti za 1,2 odsto, dakle znatno sporijim tempom od stope rasta inflacije.

Istraživanje je obavljeno onlajn na uzorku od oko 19.000 odraslih potrošača iz 11 zemalja evrozone, konkretno u Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Irskoj, Grčkoj, Austriji, Portugaliji i Finskoj, navodi se na sajtu Evropske centralne banke. 

Komentari (0)

Biznis