Planeta

Iznenada preminuo i drugi uzbunjivač u slučaju "Boing": Primljen u bolnicu zbog problema sa disanjem

Komentari

Autor: Guardian

03/05/2024

-

10:53

Iznenada preminuo i drugi uzbunjivač u slučaju "Boing": Primljen u bolnicu zbog problema sa disanjem
Iznenada preminuo i drugi uzbunjivač u slučaju "Boing": Primljen u bolnicu zbog problema sa disanjem - Copyright Tanjug AP/Elaine Thompson

veličina teksta

Aa Aa

Uzbunjivač iz avio-kompanije "Boing" Džošua Din (45), koji je upozorio na greške u proizvodnji aviona "737 Maks", preminuo je nakon kratke bolesti, objavila je u utorak njegova porodica. On je drugi uzbunjivač u vezi sa ovim slučajem, koji je umro ove godine.

Din je bio revizor kvaliteta u "Spirit AeroSistems-u", dobavljaču "Boinga" i podneo je žalbu američkoj Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo (FAA), navodeći "ozbiljno i grubo nedolično ponašanje višeg menadžmenta kvaliteta proizvodne linije 737" u svojoj firmi, prenosi Guardian.

Tokom 2018. i 2019. godine, srušila su se dva aviona "737 Maks", u kojima je poginulo 346 ljudi. "Spirit AeroSistems" je prošle godine otpustio Dina, a on je podneo žalbu Ministarstvu rada, tvrdeći da otpušten iz osvete zbog izazivanja zabrinutosti za bezbednost.

Prema lokalnom listu Seattle Times, Din je hospitalizovan nakon što je imao problema sa disanjem. Bio je intubiran, dobio je upalu pluća i ozbiljnu infekciju, pre nego što je umro dve nedelje kasnije.

"Preminuo je juče ujutro, a njegovo odsustvo će se duboko osetiti. Uvek ćemo te voleti Džoše", poručila je Dinova tetka, Kerol Din Parsons, preko Fejsbuka.

Drugi uzbunjivač upozoravao na katastrofalne posledice

Dina je zastupala ista advokatska kancelarija kao i drugog uzbunjivača "Boinga" Džona "Miča" Barneta (62). On je pronađen je mrtav u martu, navodno sa ranom iz vatrenog oružja.

Barnet je proveo skoro tri decenije u "Boingu", a za "Njujork Tajms"  je 2019. rekao da je pronašao "gomile ili metalne komade" koji vise preko kablova komandi, što je moglo da izazove "katastrofalno” oštećenje u slučaju da probije električne instalacije.

Naveo je da je uprava ignorisala njegove pritužbe i premestila ga u drugi deo fabrike.

Treći uzbunjivač zabrinut za svoju bezbednost

Prošlog meseca još jedan Boingov uzbunjivač Sem Salehpur rekao je američkom Kongresu da u "Boingu" ne postoji bezbednosna kultura i naveo da su zaposleni koji su podigli uzbunu "ignorisani, marginalizovani, ugroženi, gurnuti u stranu i još gore". Rekao je da se plaši "fizičkog nasilja" nakon što je javno izneo svoju zabrinutost.

Američki regulatori sada istražuju "Boing" nakon eksplozije ploče vrata u vazduhu u januaru na avionu "737 Maks 9".

Rojters je prošlog meseca izvestio da ministarstvo pravde sada razmatra da li je "Boing" prekršio sporazum koji ga je štitio od krivičnog gonjenja zbog fatalnih nesreća 2018. i 2019.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet