Društvo

Devojčica koja je "živela za modu": Angelinini crteži haljina bili su inspiracija za poznate dizajnere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2024

-

13:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od žrtava masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" bila je Angelina Aćimović, devojčica koja je, kako kažu njeni bližnji, živela za modu. Na osnovu njenih crteža koje je napravila kada je imala samo 10 godina, 25 dizajnera i brendova napravilo je haljine, koje su izložene u Sava centru. Na Beogradskoj nedelji mode ove haljine nosile su njene sestre i školske drugarice.            

Godinu dana od kako je ubijena u OŠ "Vladislav Ribnikar", sve što je ikada želela ostvarili su njeni roditelji, sestre, prijatelji i drugarice iz nekadašnjeg VII-2.

"Ja znam da je ona najsrećnija sad i to je meni najbitnije. Verujte mi, ona je nas sve oblačila mislim da je to dovoljno. Ja ni na jednu zabavu nisam mogla da odem da ona mene nije obukla, sve je to ona pokazivala već od malena", kaže Angelinina sestra Jelena Aćimović.

Njen otac Anđelko Aćimović kaže da je ponosan.

"Preovladava ponos i mogao bih da opišem to stanje između ponosa i tuge", rekao je on.

Sa samo 10 godina Angelina je nacrtala crteže od kojih je 25 modnih dizajnera i brendova napravilo haljine. One su najpre bile izložene u Sava centru, a onda je organizovana revija u okviru Beogradske nedelje mode.

"Moj razlog je što smatram da moramo negovati kulturu sećanja, da je to jako važno i da je važno gajiti talenat i trud i napor da se do nečega što želite dođe, da se proslavlja ono što je dobro u društvu a da se ne apostrofira ono što je loše", navela je modna kreatorka Dragana Ognjenović.

Osnivač Beogradske nedelje mode Nenad Radujević podseća da je sve crteže radila desetogodišnja devojčica.

"Ja sve vreme razmišljam gledajući ovu predstavu pa to je radilo desetogodišnje dete, dizajneri su samo oživeli crteže", kaže on.

Angelinine haljine nosiće na maturskoj večeri njene drugarice, a svako ko želi može i da ih kupi i poruči po svojoj meri. Novac će otići u humanitarnu fondaciju "Angelina", koju su njeni roditelji osnovali sa ciljem da se sačuvaju uspomene na žrtve tragičnih događaja u maju prošle godine, sa željom da se ovakve tragedije nikada više ne ponove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija