Društvo

Suđenje za masovno ubistvo u "Ribnikaru" - godinu dana kasnije: Dokle su stigli sudski postupci?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2024

-

11:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu vodi se krivični postupak protiv roditelja K. K. koji je izvršio masovno ubistvo u Ribnikaru, ali i vlasnika streljačkog kluba "Partizan" i instruktora u toj streljani. Protiv roditelja je podignuto i pet privatnih tužbi za naknadu nematerijalne štete, a neke od njih obuhvataju i maloletnog ubicu, školu "Vladislav Ribnikar" i državu.

U Osnovnoj školi Vladislav Ribinikar, 3. maja prošle godine ubijeno je devetoro učenika i čuvar škole, ranjeno je petoro dece i nastavnica istorije. Posle pet meseci od masovnog ubistva, glavni javni tužilac u Beogradu obavestio je javnost da je podignuta optužnica.

"Želim da javnost zna da smo sproveli opsežnu istragu u vezi sa okolnostima pod kojima je krivično neodgovorno dete od 13 godina izvršilo najteži zločin u istoriji ove zemlje", rekao je 10. oktobra, prošle godine Nenad Stefanović glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Tužilaštvo tereti oca dečaka za teška dela protiv opšte sigurnosti, jer se sumnja da je svog sina učio da puca iz vatrenog oružja, i da to oružje nije adekvatno čuvao u sefu. Tužilaštvo je predložilo maksimalnu kaznu zatvora od 12 godina.

Optužena je i majka dečaka jer je neovlašćeno držala municiju, a njena DNK pronađena je na čauri metka u kabinetu istorije u Ribnikaru gde je izvršen masakr. Tužilaštvo za nju traži zatvorsku kaznu od dve i po godine.

Za davanje lažnog iskaza, terete se vlasnik i instruktor streljačkog kluba "Partizan". Oni su negirali da su videli kako otac dečaku daje da puca u streljani, a tužilaštvo kaže da je to u suprotnosti sa prikupljenim dokazima. Za njih je predložena kazna zatvora od po tri godine.

Suđenje počelo u januaru

Suđenje u krivičnom postupku počelo je 29. januara i već na prvom ročištu je zatvoreno za javnost zbog zaštite interesa maloletnika. Odbrana i neki punomoćnici bili su protiv takve odluke.

"U vezi sa tim su podeljeni stavovi. Ja mogu da iznesem stav mojih klijenata koji nisu bili protiv toga da suđenje bude javno", rekao je 29. januara ove godine Marko Janković, advokat porodica preživele dece.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Irina Borović, advokatica porodice K. K. koji je počinio masovno ubistvo, rekla je tada da je stav odbrane da je ta odluka suda ishitrena i prenagljena i da smatraju da suđenje treba da bude otvoreno za javnost.

"Posebno imajući u vidu da je tužilaštvo odustalo od ispitivanja posebno osetljivih svedoka zbog kojih je ovakav zahtev i bio postavljen", rekla je Borović.

Sud za sada svoj stav nije promenio - javnost je i dalje isključena sa suđenja. Međutim, to nije sprečilo curenje informacija izvan sudnice iako se time krši zakon. Pojedini mediji objavljuju nezvanične informacije i svedočenja sa ročišta koja se odvijaju iza zatvorenih vrata.

Osim krivičnog postupka, u toku su i parnični postupci koji se vode za naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliske osobe i pretrpljenog straha. Ukupno je podneto pet privatnih tužbi, koje su podneli članovi porodica ubijene dece i čuvara škole, ranjena nastavnica istorije i članovi porodica ranjene dece u Ribnikaru.

Ko je obuhvaćen tužbama

Tužbama su sveukupno obuhvaćeni maloletni K.K, njegovi roditelji, škola Vladislav Ribnikar i država Srbija, ali nisu svi tuženi u svakoj parnici.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Ovo je jedini postupak gde mi procesno pravno gledano možemo maloletnog K.K. da okrivimo i učinimo odgovornim za ono što je počinio 3. maja. Nadamo se da ćemo uspeti da dokažemo da je on u momentu izvršenja krivičnog dela bio sposoban za rasuđivanje i samim tim odgovoran za štetu", rekao je 20. oktobra prošle godine Ognjen Božović, advokat porodica ubijene dece.

Marina Ivelja, advokatica porodice Kecmanović rekla je da je utisak celog suđenja da se država Srbija ne oseća odgovornom.

"To vrlo žustro pokazuje na suđenju i brani se na vrlo oštar način ukazujući svima da ne oseća uzročno- posledičnu vezu odgovornosti države i onoga što se desilo", navela je Ivelja.

Suđenja su u parničnom postupku, za razliku od krivičnog, otvorena za javnost. Mediji i građani su do sada imali priliku da čuju potresna svedočenja. Od 3. maja prošle godine u pritvoru se jedino nalazi otac dečaka, dok K. K., koji je počinio zločin, ne može krivično da odgovara za ubistva školskih drugova, jer tada nije imao navršenih 14 godina.

Komentari (0)

Srbija