Život

Japanski restorani u Kini na mukama: Hrana se traži, ali je dostupna samo preko "sive zone"

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

21:37

Japanski restorani u Kini na mukama: Hrana se traži, ali je dostupna samo preko "sive zone"
Japanski restorani u Kini na mukama: Hrana se traži, ali je dostupna samo preko "sive zone" - Copyright EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi japanski restorani u Kini su pred zatvaranjem usled potpune zabrane Pekinga na uvoz morske hrane iz Japana, ali neki su pronašli način da zadrže posao tako što su nabavljaju morske proizvode preko Hong Konga ili koriste sastojke kineskog porekla.

Embargo, uveden prošlog avgusta kao odgovor na ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima, primorao je mnoge japanske restorane u Kini da zatvore vrata, prenosi Kjodo.

Zabrana je naročito uticala na ustanove u urbanim sredinama, kao što su Peking i Šangaj.

Prema rečima veletrgovca koji prodaje svežu ribu i prerađene proizvode restoranima širom Kine, između 100 i 2.500 japanskih restorana sa kojima je sarađivao je zatvoreno od obustave uvoza u avgustu.

Dok je vlada Hong Konga zabranila uvoz morske hrane iz Fukušime i devet drugih prefektura nakon početka puštanja prečišćene vode, isporuke iz drugih regiona u Japanu još uvek traju.

Kako navode izvori, neki dileri koriste situaciju tako što čamcem prevoze japansku morsku hranu iz Hong Konga u obližnji Šenžen u provinciji Guangdong i prodaju je po povišenim cenama.

Prilikom naručivanja, kupci mogu čak i da navedu željeno poreklo za proizvode koje kupuju, kao što su Nemuro na Hokaidu za morske ježeve i Oma u prefekturi Aomori za tunu, rekao je izvor za Kjodo.

Međutim, ovaj način nabavke je rizičan, jer se trgovci suočavaju sa potencijalnim kaznama, dok su kvalitet i vreme dolaska proizvoda često nepouzdani.

Takaši Ito, 74-godišnji menadžer japanskog restorana ''Merase“ u Šangaju, sarađivao je sa lokalnim ribarima i brokerima kako bi ih naučio o popularnim vrstama ribe u japanskoj kuhinji, kao i o pravilnim metodama skladištenja.

Takođe je razvio sistem gde se sveže ulovljena riba fotografiše i deli na društvenim mrežama, omogućavajući restoranima da naruče za jedan ili dva dana. 

Ito planira da uvede ovaj sistem u suši restorane u Kini kako bi zajedno prebrodili izazove koje predstavlja zabrana uvoza morskih plodova.

On je rekao da je odlučan da ''očuva japanski ukus koristeći kinesku ribu“. 

Iako je prodaja u ''Meraseu'' pala na 70 odsto nivoa pre zabrane, Ito se nada da će zajedničkim radom japanska restoranska industrija u Kini moći da prevaziđe krizni period.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin