Planeta

Bajden: Indija i Japan ksenofobične zemlje, neće da prime migrante

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2024

-

15:15

Bajden: Indija i Japan ksenofobične zemlje, neće da prime migrante
Bajden: Indija i Japan ksenofobične zemlje, neće da prime migrante - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden uvrstio je saveznike Japan i Indiju među ''ksenofobične'' zemlje, zajedno sa Kinom i Rusijom.

On je to rekao tokom govora na događaju organizovanom za prikupljanje sredstava za predsedničku kampanju aludirajući na nespremnost zemalja da prihvate imigrante.

'Znate, jedan od razloga zašto naša ekonomija raste je zbog vas i mnogih drugih. Zašto? Zato što pozdravljamo imigrante. Zašto Kina ekonomski koči? Zašto Japan ima problema? Zašto Rusija? Zašto Indija? Zato što su ksenofobični, ne žele imigrante", ocenio je on.

Blumberg ocenjuje da bi kritike predsednika i činjenica da se Japan pominje pored dva glavna američka rivala mogle da izazovu probleme u Tokiju, kao i da je komentar o Indiji bio neočekivan, s obzirom na to da je indijska najbrže rastuća ekonimija od bilo koje velike nacije a, za razliku od Japana i Kine, stanovništvo te zemlje je mlado i raste.

Istraživanje japanskih novina Asahi objavljeno prošlog meseca pokazalo je da je 62 odsto ispitanika reklo da bi trebalo prihvatiti više stranih radnika, u poređenju sa 44 odsto u sličnoj anketi iz 2018.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet