Fokus

Na stolu sva otvorena pitanja: Vang i Blinken u Pekingu o odnosima Kine i SAD

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

08:34

Na stolu sva otvorena pitanja: Vang i Blinken u Pekingu o odnosima Kine i SAD
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je u Pekingu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji boravi u poseti Kini, o odnosima dve zemlje.

Vang je na početku razgovora rekao da je stav Kine uvek bio dosledan i da se Kina pridržava principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i obostrano korisne saradnje i obavezuje se da će promovisati stabilan, zdrav i održiv razvoj kinesko-američkih odnosa, prenosi agencija Sinhua.

Istakao je da se Kina zalaže za međusobno poštovanje suštinskih interesa i da  apeluje na američku stranu da se "ne meša u kineske unutrašnje stvari, ne potiskuje razvoj Kine i ne prelazi kineske crvene linije kada je reč o suverenitetu, bezbednosti i razvojnim interesima Kine".

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je Vang ocenio da odnos između Kine i SAD počinje da se stabilizuje, ali da, "istovremeno, negativni faktori koji postoje u međusobnim odnosima i dalje rastu i da se odnos suočava sa svim vrstama izazova".

Blinken je rekao da za administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena veliki  značaj ima dijalog između SAD i Kine, pa i u spornim pitanjima.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

Ocenio je da je bilo pomaka u protekloj godini, ali je sugerisao da će razgovori i dalje biti teški.

"Radujem se što će ovi razgovori biti veoma jasni, direktni, u pogledu oblasti u kojima imamo razlike... Nadam se da možemo da napravimo neki napredak u pitanjima za koja su se naši predsednici složili da treba da sarađujemo, ali i da razjasnimo naše razlike, naše namere i da jedni drugima vrlo jasno kažemo gde stojimo", rekao je Blinken.

Blinken boravi u poseti Pekingu kako bi razgovarao o nizu pitanja, uključujući produbljene napetosti između dve zemlje zbog "podrške Kine ruskoj invaziji na Ukrajinu", preneo je Rojters.

Blinkenova trodnevna poseta Kini dolazi pet meseci posle samita između predsednika SAD i Kine u San Francisku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet