Politika

Može li Srbija da spreči prijem Kosova u Savet Evrope i je li Beograd u pat poziciji? Novaković: Čekaju se prvi koraci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

13:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je da su šanse da Kosovo postane članica Saveta Evrope velike. On je naglasio da se 16. maja očekuje glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope povodom članstva Prištine. Vučić je napomenuo da je cilj Kosova, prema rečima kosovske predsednice Vjose Osmani, pristup Evropskom sudu za ljudska prava radi podizanja tužbi protiv Srbije zbog povreda prava na život njihovih najmilijih, ljudsko dostojanstvo i druga prava.

Dodao je takođe, da Dora Bakojani i oni koji su bili podnosioci izveštaja o prijemu Kosova u Savet Evrope ne pominju sprečavanje dalje eksproprijacije i formiranje policijskih i vojnih stanica na severu Kosova.

"Da jasno stavimo do znanja da članstvo u Savetu Evrope ima smisla samo za podizanjem novih optužnica protiv Srba, srpskog naroda i srpske države. Samo da to svima bude jasno. Zato se borimo da do toga ne dođe, da li ćemo uspeti teško, ali ta borba nije laka ni za njih, ta većina koja je potrebna - 31 zemlja članica - mi verujemo da će oni imati većinu između 29 i 33, dakle stvari su na ivici", rekao je Vučić u jučerašnjem obraćanju.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Da bi postala članica Saveta Evrope, Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih opština. Međutim, poslednjih dana se mogu čuti komentari iz Prištine da Beograd koči njeno formiranje i da sprema zamku kako Kosovo ne bi postalo članica Saveta Evrope. Na pitanje da li Beograd ima takvu moć, Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove za Euronews Srbija odgovara:

"Ta spekulacija se pojavila u nekim nemačkim medijima. Činjenično stanje je da je ovde u stvari Beograd u pat poziciji i da oni čekaju, odnosno zvanični Beograd čeka da se urade prvi koraci. Meni je očigledno da u ovom momentu neke suštinske volje za zaista konkretnim koracima za formiranje ZSO nema u Prištini. Dakle, ovde je cela priča koja dolazi odatle u stvari da se ispune neki uslovi kako bi Kosovo bilo primljeno u Saveta Evrope. Verovatno pred predstojeće izbore na Kosovu, i to vanredne, za koje se spekuliše da će biti u oktobru, što bi bio nesumljivi plus za samo Samopredeljenje, odnosno za njihove izborne šanse", rekao je Novaković.

Kaže i da mu se čini da Kosovo u ovom momentu "više upućuje neke druge periferne signale koji su opet povezane sa članstvom, imajući u vidu, na primer, nedavnu odluku oko odobravanja istopolnih brakova, odnosno partnerstava na Kosovu".

"To šalje i jedan signal da se Kosovo zalaže za poštovanje ljudskih prava. Ipak, čini mi se da će pitanja vezana oko procesa formiranja ZSO u stvari biti ključna, i za glasanje koje će, verovatno, biti sredinom maja", kaže Novaković. 

"Napredak EU integracija zavisi od napretka dijaloga"

Na pitanje šta za dalje evropske integracije znači to što je Ohridski sporazum i zvanično "ušao" u Poglavlje 35, Novaković kaže da se ništa bitno nije promenilo.

"U principu, ako se setimo izjave predsednika Vučića nakon samog Ohrida, on je rekao da će se to i desiti, tako da ovo nije neka novost. Ali, u suštini ono što je bitno i kako ja tumačim je da će u stvari konkretan napredak, u samim pregovorima zavisiti i od konkretnog dijaloga koji će se sprovoditi u Briselu", rekao je.

Osvrnuvši se na to što će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je na dnevnom redu stanje u Bosni i Hercegovini na zahtev Rusije, Novaković kaže je situacija u BiH veoma komplikovana.

"Meni se čini da ovde u stvari postoji neka vrsta kompeticije između velikih sila u ovom slučaju pre svega, Ruske federacije i Zapada, gde Ruska federacija u stvari pokušava na neki način da ukaže na određene nedoslednosti u postupcima Zapada. Međutim, ne mislim da je to zbog nekog naročitog interesa prema ili podrške Republici Srpskoj ili BiH, već upravo u kontekstu sukoba koji se odvija u Ukrajini i međusobnog nadmetanja između Ruske federacije i Zapada", kaže.

Dodaje da je BiH veoma "zanimljivo područje za strane uticaje".

Na pitanje ukoliko se usvoji rezolucija o Srebrenici, šta će to značiti za samu Bosnu i Hercegovinu, a šta za odnos u regionu, Novanović odgovara: "Ne puno".

"Ako pogledate sam sadržaj te rezolucije, tu zaista nije rečeno ništa novo. Ja lično u tom tekstu ne čitam da se bilo koji narod proglašava genocidnim, kako se to tvrdi, u okviru od strana određenih zvaničnika pre svega iz Republike Srpske. Međutim, ono što je očigledno namera je u stvari da se spreči dalja negacija tog događaja, odnosno genocida u Srebrenici, koju često neki od političara ističu, mi smo videli da se to dešavalo u Banjaluci, i da se tu stvori određena vrsta novog političkog pritiska. Međutim, videli smo takođe da je posledica svega toga u stvari samo podizanje političkih tenzija", rekao je. 

Nova kadrovska rešenja 

Predsednik SNS Miloš Vučević je predstavio nova kadrovska rešenja o budućoj vladi i jedno od imena je Marko Đurić kao novi šef diplomatije. Na pitanje šta će to značiti za buduće diplomatske aktivnosti Srbije, Novaković kaže da se on predsednicima vlasti pokazao kao izuzetno sposoban na funkciji ambasadora u SAD.

"Ovo je u stvari neka vrsta logičnog kontinuiteta iz perspektive SNS da on zauzme ovu poziciju. Još jedna stvar je bitna, svakako u ovom momentu uticaj Socialističke partije Srbije je vrlo ograničen, imajući u vidu rezultate na poslednjim izborima i onda u tom kontekstu je glavnim partnerima u vlasti ustvari put bio otvoren da na poziciju ministra spoljnih poslova postave Đurića", rekao je Novaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija