Aktuelno iz kulture

"Pastinski" u Servantesu: Umetnost, fotografije i stambena kriza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

18:09

"Pastinski" u Servantesu: Umetnost, fotografije i stambena kriza
Đuzep Marija de Ljobet - Copyright Tanja Drobnjak/Promo/Institut Servantes

veličina teksta

Aa Aa

Izložba fotografija "Pastinski", čiji je autor fotograf Đuzep Marija de Ljobet, otvorena je 25. aprila u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Pastinski je pseudonim za samoukog slikara koji je svoju strast prema slikanju otkrio u 78. godini. Iz izraza slobode i čiste ljubavi prema umetnosti, za sobom je ostavio brojne radove koji su krasili porodični stan u srcu Barselone. Fotograf Đuzep Marija de Ljobet je na svojevrstan način zabeležio njegovu poslednju izložbu i pretvorio je prvo u foto-knjigu, a sada i u izložbu koja je sinoć otvorena u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

"Izložene fotografije su nastale u stanu u kojem je generacijama živela porodica Pastinskog. Njegova ćerka Margarita je poslednja koja je tu ostala da živi, sve dok nije bila prinuđena da se iseli zbog sve veće stambene krize i troškova života koji ubrzano rastu usled nekontrolisanog turizma i priliva novca", objasnio je autor izložbe.

Tanja Drobnjak/Promo/Institut Servantes

 

"Fotografije su nastale prilikom njenog iseljenja iz stana, kada sam je zamolio da slike Pastinskog budu poslednje što će izneti. Tako su ostale da vise na zidu, u praznom stanu koji je podsećao na neku galeriju, a cela postavka na poslednju retrospektivu Pastinskog", dodao je on.

Osnivač Beogradske nedelje foto-knjiga, fotograf David Pužado, dodao je da ova izložba premijerno prikazana upravo u srpskoj prestonici, jer je to prvi put da foto-knjiga "Pastinski" biva pretvorena u izložbu, upravo u Institutu Servantes u Beogradu.

Kao jedan od osnivača i urednika izdavačke kuće Ediciones Posibles, Đuzep Marija de Ljobet je uoči otvaranja izložbe održao predavanje „Mogućnosti u izdavaštvu (u Španiji): foto-knjige kao rešenje”.

Tanja Drobnjak/Promo/Institut Servantes

 

"U Španiji se pre nekoliko godina desio pravi bum kada su foto-knjige u pitanju, pa je i izdavaštvo krenulo u tom pravcu", objasnio je on. "To znači da promišljamo svaki detalj jedne foto-knjige, od toga da li ćemo imati povez ili spiralu, da li će korice biti od običnog papira, kartona ili možda tkanine, kako ćemo pozicionirati fotografije na stranicama, da li ćemo i gde ostaviti praznu stranu kao pauzu između fotografija. A na publici je da dešifruje celu jednu priču koju autor želi da joj ispriča. I potom da joj se vraća više puta".

Direktor Instituta Servantes u Beogradu Đuzep Marija de Sagara Angel kazao je da je za fond biblioteke "Hose Jero" otkupljeno blizu pedeset foto-knjiga objavljenih poslednjih godina u Španiji. Sva ta izdanja biće izložena u biblioteci tokom trajanja izložbe, dostupna stručnoj zajednici, ali i zainteresovanoj široj publici.

Tanja Drobnjak/Promo/Institut Servantes

 

Izložbu "Pastinski" organizuju Institut Servantes u Beogradu i Beogradska nedelja foto-knjige, uz podršku Španske agencije za promociju kulture.

Stručna vođenja kroz postavku biće organizovana 11. i 25. maja i 8. juna, na srpskom i španskom jeziku. Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 20. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura