Evropa

Baka iz Ukrajine (97) prepešačila 10 kilometara bežeći od ruskih udara

Komentari

Autor: AFP

30/04/2024

-

18:31

Baka iz Ukrajine (97) prepešačila 10 kilometara bežeći od ruskih udara
Baka iz Ukrajine (97) prepešačila 10 kilometara bežeći od ruskih udara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Devedesetsedmogodišnja Ukrajinka Lidija Lominovska satima je pešačila ne bi li našla sigurno mesto nakon što su Rusi izvršili teške udare na njeno selo Očeretina koje se nalazi na liniji fronta.

Lominovska je ispirčala kako je izgledao iscrpljujući put od čak 10 kilometara kroz istočni region Donjecka.

"Dugo sam hodala. Hodala sam i hodala, jako sam se umorila. Bože moj!", rekla je ona za AFP iz svog kreveta u skloništu u obližnjem Pokrovsku. 

Smireno se prisetila haosa koji je vladao tog dana, te rekla da se samo trudila da "ide što dalje" od svog doma u Očeretinu koji je pre rata brojao oko tri hiljade stanovnika.

"Bog sam zna ko je granatirao. Nisam nikoga videla. Samo sam čula da je nešto eksplodiralo. Nisam znala ni gde ni šta", rekla je ona i dodala da je sve bilo u plamenu, kao i da je naišla na tela mrtvih vojnika.

"Svuda se čula pucnjava, mislila sam da će pucati na mene dok hodam"

Koristeći komad slomljene daske kao štap, Lominovska je nastavila stazom koja je vodila ka Pokrovsku, koji se nalazi nekih 30 kilometara zapadno od Očeretina, bez ikakvog osećaja za vreme.

"Nisam imala sat, ništa"

profimedia

 

Srećom, na nju su naišla dva ukrajinska vojnika koja su je pitala kuda ide.

"Ogovorila sam 'dokle mogu, a onda ću pasti u travu i tamo prenoćiti'. Vojnici su imali dva sendviča. Pojela sam jedan. Nisam imala snage ni da jedem", dodala je.

Vojnici su potom pozvali policiju koja ju je odvezla do Pokrovska.

Inače, u nedelju su trajali neprekidni i teški udari na područje sela Očeretina, a dvoje stanovnika evkuisali su pripadnici specijalne policijske jedinice "Beli anđeli", rekao je portparol regionalne policije Pavlo Djačenko.

Djačenko je otkrio da je Lominovska prepešačila skoro 10 kilometara, kao i da je morala biti jedna od poslednjih koji su napustili selo pre nego što je ono potpuno uništeno.

"Nekoliko ljudi je još uvek tamo, ali ne znamo njihov broj, niti da li su živi ili mrtvi", dodao je on.

Komentari (0)

Evropa