Region

Vanredna sednica Saveta Bezbednosti UN o situaciji u BiH, Cvijanović: Rezolucija se koristi kao destabilizujući faktor

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

22:10

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN počeo je večeras sednicu na kojoj će raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini.Sednica je počela malo posle 22 sata po srednjeevropskom vremenu, a  zakazana je na zahtev Ruske federacije.

Sednici prisustvuje ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, kao i predstavnici Crne Gore i Hrvatske

Očekuje se da će na njoj govoriti putem video linka srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Takođe, Sjedinjene Američke Države uputile su zahtev Savetu bezbednosti da se na sednici obrati i visoki predstavnik Kristijan Šmit, ali će, u slučaju da Šmit želi da se obrati, ruska misija tražiti da to bude na osnovu člana 39. Pravila o radu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ličnom svojstvu, jer kao visoki predstavnik nije potvrđen u Savetu bezbednosti i oni ga u skladu s tim ne priznaju kao visokog predstavnika.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sednicu kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o Rezoluciji o Srebrenici. 

Cvijanovićeva je u pismu koje je ranije poslala članicama SBUN upozorila na grubo kršenje dejtonskog Ustava i istakla da u BiH umesto zakona vlada autoritet sile i povlađivanje samo jednom od tri naroda, što vodi ka daljim podelama i neposredno ugrožava postojanje BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije danas da će Cvijanović u obraćanju izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

Cvijanović: Rezolucija se koristi kao destabilizujući faktor

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija pokazao nepoštovanje prema Ustavu BiH time što je inicirao rezoluciju o Srebrenici bez ovlašćenja i konsenzusa sva tri konstitutivna naroda BiH.
Ona je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Bosni i Hercegovini rekla da je ta aktivnost suprotna Dejtonskom sporazumu i dodala da, pojedini članovi UN veruju da je ta rezolucija benigna, što je daleko od istine.

"Pravni savetnik bošnjačkih lidera Fransis Bojl je rekao da snage moraju da se iskoriste da se ukine Republika Srpska. To govori o nameri i da se rezolucija koristi kao destabilizujući faktor BiH", rekla je ona.

Ona je podsetila da Dejtonski sporazum podrazumeva tri konstitutivna naroda koji jednako učestvuju u upravljanju državom.

"Srpska ne krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum već zagovara poštovanje Ustava BiH. Visoki predstavnici moraju da budu izabrani prema procedurama i deluju prema svom mandatu. Rezolucija o Srebrenici se predlaže bez odobrenja nadležnih institucija BiH. Izazovi sa kojima se suočavamo potkopavaju Ustav BiH i bezbednost države i celog Zapadnog Balkana", rekla je Cvijanović.

Kako je rekla neke strane diplomate u BiH i Kristijan Šmit, koji se, rekla je ona, predstavlja kao "nešto između kolonijalnog guvernera i modernog despota" sve više ima tendenciju da se upliće u demokratske procese donošenja odluke u BiH. 

"Ovo ometanje je potkopalo politički konsenzus na zajedničkom nivou BiH koji je usmerio napredak BiH prema članstvu EU. Konsenzus za članstvo BiH je jedino važno pitanje koji dozvoljava teške kompromise i sporazume i dogovore između svih političkih organizacija. Kao takav, to je ključ za održavanje mira i stabilnosti unutar naše zajedničke države", rekla je ona.
Dodala je i da se neke strane diplomate mešaju u unutrašnje poslove i kroz to uplitanje insistiraju na nezakonitom delovanju OHR. 

"Čak i predložena rezolucija pred SBUN je očit primer kako se krši ustav i kako to kršenje ugrožava mir i stabilnost. Ovakva strana uplitanja potkopavaju pregovore i kompromituju stanje BiH jer uvek idu u prilog jedne strane, a to su Bošnjaci", rekla je Cvijanović.

Istakla je da zvaničnici Republike Srpske insistiraju da se očuva stabilnost i da se reše sva politička pitanja kroz demokratske institucije, a da neke vojne izjave zapadnih ambasadora i dalje imaju za cilj da šire strah među Srbima i da se koriste neke radikalne snage među bošnjačkim liderima, sa narativom da je problematična Republika Srpska.

"Istovremeno bošnjački zvaničnici kao što je ministar odbrane BiH, Zukan Helez i ministar državnih poslova Ramo Isak prete ratom", rekla je ona.

Osmoro srpskih logoraša svedočilo u Njujorku na panelu o strahotama rata

Osam srpskih logoraša danas je pred više desetina zemalja članica UN govorilo u sedištu ove organizacije u Njujorku na panelu pod nazivom "Jednaka pravda za sve žrve rata u BiH - jedini put ka pomirenju" na kojem su istakli da su i Srbi bili žrtve rata u BiH, a njihovo svedočenje na Ist Riveru organizovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Među govornicima su bile sestre Dušanka i Svetlana Stanić, koje su imale osam i šest godina kada su bile zatočene u muslimanskom koncentracionom logoru za Srbe, prenele su Novosti.

Govorili su i Radenko Ubiparipović, Rajko Draganić, Dušan Magazin, Mladen Kuljanac, Željko Živak i Dijana Jovanović.

Oni su pokazali da nema hijararhije među žrtvama, odnosno, da su žrtve ravnopravne i da odgovornost za počinjene zločine pripada svima, odnosno da svi koji su krivi za počinjenje zločine moraju biti pozvani na odgovornost i da je to jedini put da se dođe do pomirenja.

Predsednik Vučić organizovao je prvi put da u sedištu UN svedoče srpske žrtve rata u BiH i ispričaju svoju priču.

Nebenzja: Rusija je kategorički protiv rezolucije o Srebrenici

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da je Rusija kategorički protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i dodao da svaka strana ima svoj dug prema drugom i Srebrenica nije jedini mračna stranica tog rata.

Istakao je da promovisanje nacrta rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici krši Dejtonski sporazum.

"Taj nacrt je jednostran i politički motivisan", ocenio je on.

Dodao je i da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma kojim je u BiH okončano krvoproliće, ne može da zatvara oči na to što se sada dešava u zemlji.

Prema njegovim rečima situacija u Bosni i Hercegovini se naglo pogoršava i da Savet bezbednosti UN mora da odreaguje i pomogne u sprečavanju sukoba.

"Ne možemo da ostanemo po strani i ne reagujemo na krik za pomoć - rekao je on i pojasnio da pismo srpskog člana predstavništva BiH Željke Cvijanović upućenog članicama SBUN govori o zabrinutosti srpskog stanovništva.

Kako je rekao 30 godina Dejtonski sporazum je garant mira ali sada se već neko vreme krše njegovi principi navodeći da je poseban problem delovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita koji se ponaša kao "apsolutni vladar", ali i da ga Zapad samo podstiče na takvo ponašanje.
 

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa