Planeta

Počeo trodnevni SerbFest u Čikagu: Očekuje se više hiljada Srba i njihovih američkih prijatelja

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2024

-

23:57

Počeo trodnevni SerbFest u Čikagu: Očekuje se više hiljada Srba i njihovih američkih prijatelja
Počeo trodnevni SerbFest u Čikagu: Očekuje se više hiljada Srba i njihovih američkih prijatelja - Copyright Facebook printscreen/SerbFest Chicago

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najvećih festivala srpske zajednice u SAD, SerbFest počeo je danas u Čikagu, a cilj trodnevne manifestacije, koja okupi i više hiljada učesnika, jeste da se srpska kultura, tradicija, hrana i muzika uz druženje predstave i široj zajednici sa kojom srpski narod deli svakodnevni život.

SerbFest, koji se decenijama tradicionalno organizuje pri Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, a koji postoji od 1905. godine, i ove godine će okupiti, kako se očekuje, više hiljada naših iseljenika i njihovih američkih prijatelja.

Tokom manifestacije biće organizovan i bogat kulturno umetnički program, tokom koga će, između ostalog folklorna grupa Oko sokolovo, predstaviti i nove koreografije - igre iz Bujanovca i Metohije.

Otac Dobrivoje Milunović za Tanjug kaže da je u novoj renoviranoj crkvenoj sali, juče uoči SerbFesta odžana noć srpskih korporacija. Dodao je da je to bila prilika da se izrazi zahvalnost i balgodarnost svima koji su pomogli organizaciju srpskog festivala. 

Otac Dobrivoje je rekao da smatra da će SerbFest u naredna tri dana okupiti mnogo više ljudi nego prethodni i da očekuje da će imati i desetak hiljada gostiju.

Biće to, kaže, nova prilika da se američkim prijateljima pokaže pravo, dobro lice srpskog naroda.

"Želimo da svi vide našu dobrotu i dobrodušnost, gostoprimstvo, da vide ko smo, našu etiku, moral, tradiciju, folklor, da osete ukus naše hrane i pića i da onoliko koliko vreme i prostor dozvole vide naš sveti hram koji je centar našeg postojanja i okupljanja", rekao je otac Dobrivoje.

SerbFest će biti prilika da se od prodaje srpskih specijaliteta - od pečenja do ćevapa, kolača, pita i bureka, prikupe prilozi za programe crkve Svetog Vaskrsenja, jedne od 136 srpskih svetinja u SAD, koju je prošle godine posetio i patrijarh Porfirije, naveli su organizatori i dodali da će prilozi biti iskorišćeni i za ulaganje u crkvene objekte.

Otac Darko Spasojević, starešina sabornog hrama, podsetio je da su Grci od sličnih okupljanja naparavili veliki brend i promociju za svoju zemlju, kulturu i crkvu i naglaso da je i njima cilj i želja da učine isto i da to svedočanstvo o srpskoj tradiciji i kulturu pošalju najširoj zajednici. 

Najmlađi sveštenik pri tom sabornom hramu Svetog Vasksenja Nikolaj Kostur, u kojem se liturgije služe i na srpskom i engleskom, podsetio je na važnost predstavljanja kulutre svim nacionalnostima koje žive u Čikagu. Dodao je da činjenica da pripreme za svaki naredni SerbFest traju skoro celu godinu, pokazuje koliko im je manifestacija važna.

SerbFest će posetiti i generalni konzul BiH Tatjana Telić koja je naglasila da je izuzetno raduje svako okupljanje srpskog naroda posebno na SerbFestu, koji srpsku omladinu drži blizu tradicije i običaja.

Pri Crkvi svetog Vaskrsenja, koja je jedna od 12 crkava i tri manastira SPC koliko ih ima u Čikagu i okolini, postoji i nedeljna škola, crkveni hor Branko Radičević, dramska sekcija kao i folklorna grupa Oko sokolovo.

Festivali srpske zajednice organizuju se tradiconlano širom SAD a poslednji je održan proteklog vikenda u Merilvilu u Crkvi Svetog Save koja duže od veka, tokom kojeg je menjala lokaciju nekoliko puta, okuplja Srbe iz severozapdne Indijane, a koju su posećivali i Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Jovan Dučić.

Komentari (0)

Svet