Planeta

Seul spreman da pomogne Severnoj Koreji da se izbori sa poplavama: Ponudili sve potrebne zalihe

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2024

-

12:59

Seul spreman da pomogne Severnoj Koreji da se izbori sa poplavama: Ponudili sve potrebne zalihe
Seul spreman da pomogne Severnoj Koreji da se izbori sa poplavama: Ponudili sve potrebne zalihe - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja je spremna da obezbedi Severnoj Koreji zalihe pomoći neophodne nakon što su obilne padavine u toj zemlji nedavno prouzrokovale veliki količinu štete, saopštio je danas Crveni krst, a prenosi južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja.

Iz Crvenog krsta su naveli da su vlasti u Seulu spremne da razgovaraju o potrebnim zalihama, obimu pomoći i prenosu zaliha na Sever, prenosi Rojters. Crveni krst je u prošlosti preuzimao vodeću ulogu u realizaciji projekata između dve Koreje, uključujući okupljanje razdvojenih porodica i pružanje pomoći.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

 

Obilne kiše pogodile su severozapadne oblasti Severne Koreje poslednjih dana i poplavile više od 4.000 domova u regionima Sinuidžu i Uidžu, javili su severnokorejski državni mediji. Severnokorejski lider Kim Džong Un lično je pregledao poplavljena područja i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog štete, javili su državni mediji u ponedeljak.

Profimedia

 

Ponuda za pomoć dolazi pošto su odnosi između dve Koreje, koje su i dalje tehnički u ratu, posebno zategnuti zbog tvrdolinijskog stava vlade južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola prema Severu.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

 

Za sada nije poznato da li će Kim prihvatiti ponudu ili pristati na razgovore, budući da je Severna Koreja prekinula sve linije zvanične komunikacije sa Seulom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet