Fokus

Druga runda smirivanja tenzija, u Briselu održan sastanak Rusije i NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

12/01/2022

-

11:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Druga runda pregovora između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država nastavljena je posle Ženeve u Briselu na Savetu Rusija-NATO. Do susreta je došlo samo dva dana posle razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i SAD u Ženevi, a optimizam za "spuštanje lopte" zasad još nije na vidiku.

Nakon što je Moskva optužena za gomilanje trupa u blizini granice Ukrajine, SAD su odbile zahtev da se zaustavi širenje NATO, a Kremlj je rekao da će brzo sagledati da li se čak i isplati nastaviti pregovore. 

Na pregovorima Rusije i SAD u Ženevi u ponedeljak, Moskva je insistirala na garancijama koje sprečavaju širenje NATO na Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije i zahtevala je da se poništi raspoređivanje vojnog saveza u istočnoj Evropi. SAD su ovo odlučno odbacile.

Uoči sastanka u Briselu, stalna predstavnica Amerike u NATO izjavila je da se Alijansa neće vraćati na format od dve decenije, a ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin da NATO ohrabruje Ukrajinu da deluje agresivnije.

Ruski diplomata Andrej Kelin ukazao je da zemlje poput Ukrajine imaju pravo da osiguraju svoju bezbednost, ali  da moraju da vode računa i o interesima svojih suseda. Nuđenje članstva u NATO Ukrajini i Gruziji može izazvati rizik rata, upozorio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji. 

"NATO je jedan faktor bezbednosti u Evropi,  a drugi je Rusija. I dugo smo imali ravnotežu te sitiacije, međutim, NATO je počeo agresivno da se širi na istok. Proširenje je opasna stvar koje bi izazvalo mnoge ofanzivne akcije", rekao je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.

Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP

 

Da su Rusija i Amerika daleko od približavanja stavova kad je reč o granicama NATO potvrdila je američka ambasadorka pri tom vojnom savezu Džulijan Smit.

"Kada razgovarate sa našim NATO saveznicima postoji jasan konsenzus oko jednog pitanja, a to je da ovaj savez ne namerava da se vraća kroz vreme u jednu sasvim drugačiju epohu, kada smo imali drugačiji tip savezništva i potpuno drugačiju formu. Mi funkcionišemo u današnjem svetu", navela je stalna predstavnica SAD u NATO.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Evropa mora biti uključena u američko-ruski dijalog kad god se govori o bezbednosti na Evropskom kontinentu i podsetio da je uključenja preko Normandijskog formata u rešavanje ukrajinske krize od 2014. godine.

"Mislim da je pozitivna stvar to što Rusija i SAD razgovaraju. Tema je Ukrajina, ali razgovori nisu ograničeni samo na jednu temu, već i na kolektivnu bezbednost ove dve svetske sile", naveo je Emanuel Makron.

profimedia

 

Podsetimo, SAD procenjuju da je Rusija nagomilala oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, što je podstaklo strah od invazije na tu zemlju. Moskva sa druge strane tvrdi da nema planove za napad i odbacuje zahtev Vašingtona da povuče svoje snage, rekavši da ima pravo da ih rasporedi gde god je potrebno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će Kremlj preduzeti neodređene "vojno-tehničke mere" ako SAD i njihovi saveznici ne ispune zahteve. Rusiju na prvom sastanku Saveta u poslednje dve godine predstavljaju zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Generalni sekeratar NATO-a ranije je rekao da očekuje konstruktivnom dijalogu u interesu svih strana. Posle Brisela, dve delegacije se sastaju u Beču na sednici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet