Fokus

Porodica ubijenog Džejlenda Vokera i grad Akron postigli sporazum o odšteti: Policija na mladića ispalila 100 metaka

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

22:55

Porodica ubijenog Džejlenda Vokera i grad Akron postigli sporazum o odšteti: Policija na mladića ispalila 100 metaka
Porodica ubijenog Džejlenda Vokera i grad Akron postigli sporazum o odšteti: Policija na mladića ispalila 100 metaka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Porodica afroamerikanca Džejlenda Vokera u koga je policija tokom potere ispalila 94 metka i grad Akron u kojem se taj slučaj desio, postigli su sporazum nakon dve godine, navodi se u zajedničkom sudskom podnesku od utorka, prenosi AP.

Advokati porodice rekli su da će održati konferenciju za novinare "u odgovarajuće vreme" kako bi razgovarali o sporazumu, a gradski zvaničnici su odbili da komentarišu dok sudija ne odobri.

U tužbi koja je podneta 2023, tražena je odšteta od najmanje 45 miliona dolara od policajaca koji su bili uključeni u pucnjavu, od grada i zvaničnika.

Porodica je rekla da su policajci upotrebili prekomernu silu u pucnjavi i da su učestvovali u "kulturi nasilja i rasizma".

Tužba je podneta mesecima nakon što je velika porota odbila da optuži policajce za smrt. Voker (25) poginuo u okršaju kada ga je policija zaustavila tokom rutinske kontrole saobraćaja 27. juna 2022. godine.

profimedia

Protest u Ohaju nakon ubistva Vokera

Voker je pobegao, a policija Akrona je rekla da su policajci prijavili da je iz osumnjičenog vozila pucano iz pištolja.

Posle nekoliko minuta Voker je izašao iz vozila i pobegao, dok su ga policajci jurili i pucali na njega.

Policajci su verovali da je Voker bio naoružan i da je predstavljao "smrtonosnu pretnju" kada su ispalili skoro 100 metka na njega za manje od sedam sekundi, jer je odbio da podigne ruke, saopštila je državna istraga.

Ubistvo još jednog afroamerikanca tokom zaustavljanja saobraćaja povećalo je tenzije sa policijom i uzburkalo grad. Voker je ubijen na jednom parkingu.

Komentari (0)

Svet