Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael gađao Hezbolah, libanska vojska se povukla sa granice, očekuje se kopnena ofanziva IDF-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/09/2024

-

07:30

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael gađao Hezbolah, libanska vojska se povukla sa granice, očekuje se kopnena ofanziva IDF-a
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael gađao Hezbolah, libanska vojska se povukla sa granice, očekuje se kopnena ofanziva IDF-a - Copyright Tanjug/(AP Photo/Hussein Malla)

veličina teksta

Aa Aa

Tenzije na Bliskom istoku se ne stišavaju uprkos brojnim pozivima svetskih lidera i zvaničnika da se "spusti lopta". Izraelska vojska je saopštila da je završen širok talas napada na komandne prostorije Hezbolaha širom Libana, ali su juče pokrenuti napadi na ciljeve Huta u Jemenu, nakon što su militanti iz njihovih redova ispalili rakete na Izrael. Dok izraelski premijer Benjamin Netanijahu kaže da neprijatelji ponovo vide Izrael kao jaku i odlučnu zemlju, ali da su pred Tel Avivom "teški dani", američki predsednik Džozef Bajden poručuje da se mora izbeći rat velikih razmera na Bliskom istoku.  

Ključni događaji

  • U izraelskim vazdušnim napadima na Jemen poginule četiri osobe, povređeno 30 
  • Pentagon povećao borbenu gotovost svojih snaga zbog potencijalne pretnje od Irana 
  • Hezbolah potvrdio smrt visokog zvaničnika te grupe Nabila Kauka u izraelskom napadu 
  • IDF: U napadu na Bejrut ubijen još jedan komandant Hezbolaha Nabil Kauk 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.37 Hezbolah tvrdi da je gađao izraelske trupeu blizini libanskih pograničnih gradova

Hezbolah je izdao saopštenje u utorak posle ponoći, u kojem se navodi da je cilj bio pokret izraelskih trupa preko puta libanskih pograničnih gradova. Međutim, nema potvrđenih izveštaja da je Izrael pokrenuo svoju dugo očekivanu kopnenu operaciju, a IDF tek treba da se oglasi po ovom pitanju, prenosi Reuters.

23.21 Izraelski bezbednosni kabinet odobrio sledeću fazu rata

Izveštaji hebrejskih medija kažu da je bezbednosni kabinet odobrio sledeću fazu rata protiv Hezbolaha, odnosno kopnenu ofanzivu u Libanu.

Novinski sajt Inet izveštava da su tokom diskusije neki ministri osudili curenje informacija o operaciji od američkih zvaničnika nakon što ih je Izrael obavestio, prenosi Times of Israel.

U međuvremenu, na društvenim mrežama su se pojavili snimci izraelskih  napada na južno predgrađe Bejruta Dahijeh.

22.46 IDF poručio libanskim civilima da se udalje od uporišta Hezbolaha u Bejrutu

Izraelska vojska (IDF) pozvala je libanske civile u blizini nekoliko zgrada u južnom predgrađu Bejruta, u kako se navodi, uporištu Hezbolaha poznatom kao Dahijeh, da odmah evakuišu.

Pukovnik Avihaj Adraee, portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je mapu uz ovu najavu, pokazavši gde civili treba da se udalje, najmanje 500 metara od tri lokacije, preneo je Tajms of Izrael.

"Nalazite se u blizini objekata Hezbolaha i IDF će delovati odlučno protiv njih. Radi vaše sigurnosti i sigurnosti vaših članova porodice, morate odmah da se evakuišete od ovih zgrada i ostatnete najmanje 500 metara dalje od njih", rekao je Adraee.

22.15 Izrael gađao Hezbolah, libanska vojska se povukla sa granice

Libanski mediji izveštavaju o snažnom raketni napadu koji je večeras pogodio pogranične gradove na jugu zemlje.

Ove informacije dolaze u trenucima kada izveštaji sugerišu da je izraelska kopnena invazija na Liban neminovna i da bi do nje moglo doći vrlo skoro. 

Kako prenosi Times of Israel, libanska vojska se povlači sa granice, jer se očekuje kopnena operacija.

Lider partije Šas Arije Deri na mreži Iks obajvio je tekst jevrejske molitve za vojnike IDF-a što je znak da Izrael pokreće kopnenu ofanzivu.

Tradicionalna molitva moli Boga da zaštiti trupe koje deluju "od granice Libana do pustinje Egipta", da porazi njihove neprijatelje i podari im pobedu.

18.34 Blinken: Vođa Hezbolaha Nasralah bio je brutalni terorista

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ubijeni lider pokreta Hezbolah Hasan Nasralah bio "brutalni terorista među čijim brojnim žrtvama su bili i Amerikanci, Izraelci, civili u Libanu, Siriji, kao i mnogi drugi".

Tokom ministarskog sastanka o nanošenju poraza Islamskoj državi (ISIS) u Vašingtonu, Blinken je kazao da je Hezbolah pod vođstvom Nasralaha terorisao ljudi širom regiona i sprečio Liban da u potpunosti napreduje kao zemlja, prenosi ABC Njuz.

18.23 Galant: Uskoro sledeća faza rata duž južne granice Libana

Uskoro bi trebalo da počne sledeća faza rata duž južne granice Libana, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Najmanje dva američka lista objavila su da su specijalne snage možda već izvršile kratke upade na libansku teritoriju, preneo je Reuters.

"Sledeća faza u ratu protiv Hezbolaha će uskoro početi", rekao je Galant na sastanku šefova lokalnih saveta na severu Izraela, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Galant je rekao da će sledeća faza doprineti postizanju ratnog cilja, a to je vraćanje stanovnika evakuisanih iz tog područja svojim kućama.

Tanjug/AP

 

18.10 Izrael obavestio SAD da namerava da kopneno napadne Liban za nekoliko sati

Neimenovani američki zvaničnik  izjavio je danas za CBS news da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji je zvaničnik rekao da bi mogao da počne za nekoliko sati.

"U ovom trenutku, mogu reći da nema velikih kopnenih aktivnosti u Libanu", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga major David Baruh novinarima.

Jedan od njegovih kolega, kapetan Ardam Itah, brzo je dodao da su sve opcije na stolu. 

16.51 Nemačka počela evakuaciju svojih državljana iz Libana

Nemačka je evakuisala osoblje svoje ambasade iz Libana, koje nije neophodno, kao i članove njihovih porodica i nemačke državljane koji su medicinski ugroženi, a daće podršku svima drugima koji žele da napuste tu zemlju, saopštila su danas ministarstva inostranih poslova i odbrane Nemačke.

"Trenutno ima 1.800 registrovanih nemačkih državljana u Libanu", rekao je danas portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Portparol je naveo da nemačka ministarstva spoljnih poslova i odbrane nastavljaju da blisko koordiniraju evakuaciju državljana Nemačke iz Libana, preneo je Reuters.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podiglo je krizni nivo za diplomatske misije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali i glavnom gradu Izraela, Tel Avivu, ponovo tokom vikenda, iako tamošnje ambasade ostaju operativne.  

AP Photo/Hussein Malla

 

14.55 Aref: Iran namerava da ozbiljno ojača odnose sa Rusijom

Iran namerava da ozbiljno ojača odnose sa Rusijom i da u međusobnoj saradnji rešava kontroverzna pitanja, izjavio je prvi potpredsednik Irana Mohamed Reza Aref.

profimedia

 

Detaljnije možete pročitati OVDE

14.30 Britanija: Samo prekid sukoba Izraela i Hezbolaha može da vrati stabilnost regionu

Sve strane u sukobu u Libanu, Izrael i libanska militantna grupa Hezbolah, treba da obustave sukobe jer samo prekid vatre može da vrati stabilnost i bezbednost u region Bliskog istoka, izjavio je danas portparol britanskog premijera Kira Starmera. Portparol je rekao za Rojters da je britanska podrška pravu Izraela da se brani veoma snažna, ali da samo prekid vatre može da vrati stabilnost regionu zbog čega se London angažuje zajedno sa saveznicima da se prekinu sukobi Izraela i Hezbolaha.

13.21 IDF i Šin Bet potvrdili da je u izraelskom vazdušnom napadu poginuo Fateh Šerif

Izraelske odbrambene snage i izraelska obaveštajna služba Šin Bet potvrdile su u zajedničkom saopštenju da je komandant palestinske militantne grupe Hamas u Libanu Fateh Šerif ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

U saopštenju se navodi da je Šerif "šef libanskog ogranka terorističke organizacije Hamas", preneo je Tajms of Izrael. Prema navodima izraelske vojske, Šerif je bio odgovoran za koordinaciju aktivnosti Hamasa u Libanu sa Hezbolahom, kao i za Hamasove "napore za jačanje snaga u Libanu, u oblasti regrutovanja operativaca i nabavke oružja".

13.00 Mikati: Vlada Libana spremna da potpunosti sprovede mirovnu rezoluciju UN

Libanska vlada je spremna da u potpunosti sprovede rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) koja ima za cilj da u okviru sporazuma o prekidu rata s Izraelom okonča oružano prisustvo Hezbolaha južno od reke Litani, izjavio je libanski premijer u tehničkom mandatu Nadžib Mikati.

Tanjug/AP/Hussein Malla

 

Mikati je rekao da je Liban spreman da u potpunosti implementira Rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a 1701 i da rasporedi vojsku južno od reke Litani koja se nalazi oko 30 kilometara od južne granice Libana, prenosi Rojters. 

12.40 Kasem: Hezbolah spreman za kopnenu ofanzivu, dosada smo minimalno napadali Izrael

Libanska militantna grupa Hezbolah spremna je da odbije izraelske trupe ukoliko bude pokrenuta kopnenena operacija u Libanu, izjavio je danas zamenik generalnog sekretara te grupe Naim Kasem.

"Bitka može da traje dugo, a mi nismo ograničeni u našim mogućnostima. Spremni smo ukoliko neprijateljska vojska izvrši invaziju na terenu, snage otpora su spremne za kopnene bitke", rekao je Kasem za libansku televiziju LBCI.

profimedia

 

Kasem tvrdi da Izrael neće moći da onesposobi vojni potencijal Hezbolaha, kao i da lideri grupe imaju zamenike, kao i rezervne snage.

"Pobeda je naša, potrebno nam je malo strpljenja", poručio je Kasem, preneo je Interfaks.

12.32 Galant nagovestio da je Izrael spreman da pokrene kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u Libanu

Ministar odbrane Izraela Joav Galan snažno nagoveštava da se Izrael sprema da pokrene kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu, piše Times of Israel.

Tanjug/AP

 

"Uklanjanje Nasrale je veoma važan korak, ali nije sve. Iskoristićemo sve mogućnosti koje imamo", rekao je Galan vojnicima 188. oklopne brigade i pešadijske brigade Golani na severu Izraela.

"Ako neko sa druge strane ne razume šta te sposobnosti znače, to su sve sposobnosti i vi ste deo ovog napora. Verujemo da ćete biti u stanju da postignete bilo šta", dodaje on vojnicima.

12.30 Peskov: Rusija osuđuje ubistvo lidera Hezbolaha i udare na Liban

Rusija osuđuje ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasrulaha i izraelske udare na Liban i smatra da je to dovelo do značajne destabilizacije regiona Bliskog istoka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

"Ruska strana osuđuje slične akcije. Smatramo da su one dovele do značajne destabilizacije situacije u regionu", rekao je Peskov odgovarajući na novinarsko pitanje, prenosi RIA Novosti.

Peskov je naveo da neselektivno bombardovanje stambenih naselja u Libanu dovodi do ogromnog broja žrtava, što će za posledicu imati humanitarnu katastrofu koju vidimo u Gazi.

12.09 FT: Izraelski obaveštajci prikupljaju podatke o Hezbolahu pomoću satelita, dronova...

Izraelski obaveštajci godinama prikupljaju obaveštajne podatke o libanskoj militantnoj grupi Hezbolah koje je Izrael mogao da koristi za napade poslednjih sedmica na Liban, a Tel Aviv je u obaveštajnim operacijama koristio satelite, dronove i druge sajber alate, piše Fajnenšel tajms. List navodi da se, kako se povećavala moć Hezbolaha, tako povećavala i sposobnost Izraela da prati pripadnike te grupe. Dodaje se da izraelska vojska čak ima specijalnu jedinicu koja je zadužena za obradu dobijenih informacija o Hezbolahu.

12.00 Više od 41.610 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra

Više od 41.610 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi.

U saopštenju se navodi da je u izraelskim napadima od početka rata u Pojasu Gaze ranjeno najmanje 96.359 Palestinaca, prenosi Reuters.

Izrael je počeo vojnu operaciju u Pojasu Gaze nakon što su 7. oktobra prošle godine pripadnici palestinske militantne grupe Hamas izvršili napad na jug Izraela, kada su ubili 1.200 ljudi i uzeli kao taoce oko 250 osoba.

11.15 Hitan sastanak ministara spoljnih poslova EU zbog eskalacije situacije u Libanu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sazvao je za večeras hitan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije o odgovoru EU na najnoviju eskalaciju situacije u Libanu, rekao je portparol EU Peter Stano.

"U svetlu pogoršanja situacije, visoki predstavnik je za večeras sazvao vanredni sastanak ministara spojnih poslova putem video-konferencije kako bi razgovarali o situaciji u Libanu", rekao je Stano, prenosi agencija RIA Novosti.

Prinskrin/Tanjug video

 

Situacija u Libanu je eskalirala nakon ubistva lidera libanskog pokreta Hezbolah, Hasana Nasralaha, u izraelskom vazdušnom napadu. Komentarišući ubistvo Nasralaha, Stano je istakao da je EU "izuzetno zabrinuta zbog vojne konfrontacije između Izraela i Libana".

10.55 UNHCR: Više od 100.000 ljudi iz Libana prešlo u Siriju

Više od 100.000 ljudi prešlo je u Siriju iz Libana otkako je sukob između izraelskih snaga i libanske grupe Hezbolah eskalirao ovog meseca, saopštio je danas visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi. Među izbeglicama ima i libanskih i sirijskih državljama, napisao je on na društvenoj mreži X. UNHCR pruža pomoć izbeglicama koje pristižu na četiri granična prelaza, dodao je on.

10.31 Iran: Nećemo ostaviti nijedan od kriminalnih akata Izraela bez odgovora

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je danas da za zemlja neće ostaviti bez odgovora "kriminalne" postupke Izraela.

"Iran neće ostaviti nijedan od kriminalnih akata Izraela bez odgovora", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani na današnjoj konferenciji za novinare i precizirao da se to odnosi na likvidacije vođe Hezbolaha Sajeda Nasralaha i zamenika komandanta Revolucionarne garde Irana Abasa Nilforušana u Libanu, prenosi Reuters.

Iranski predsednik Masud Pezeškijan osudio je izraelske napade na regionalne saveznike Teherana, navodeći da Izraelu ne treba dozvoliti da napada zemlje iranske "osovine otpora" jednu za drugom i uz upozorenje da takve akcije neće ostati bez odgovora.

Pezeškijan je rekao da Iran mora da podrži Liban nakon što je Izrael napao tu zemlju, javili su iranski državni mediji, prenela je ranije britanska agencija.

09.13 Raketiran Bejrut, pogođena zgrada, najmanje jedna osoba poginula

Izrael je rano jutros u direktnom raketnom napadu na cenatr Bejruta sravnio stambenu zgradu u kojoj je poginula najmanje jedna osoba, a izveštaji govore i o više nastradalih, nakon što su prethodnih dana ciljevi izraelske avijacije bile lokacije Hezbolaha u kojim je ubijeno desetine ljudi, uključujući vođu Hasana Nasralaha.

Jutrošnji vazdušni napad pogodio je višespratnu stambenu zgradu, javio je novinar Asošiejted iz Bejruta. Video snimci prikazuju vozila hitne pomoći i mnoštvo ljuid okupljenih u blizini zgrade, u pretežno sunitskom okrugu sa prometnom saobraćajnicom prepunom prodavnica.

08.49 Tri lidera Narodnog fronta za oslobođenje Palestine ubijena u napadu Izraela na Bejrut

Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) saopštio je danas da su tri lidera te palestinske grupe protekle noći ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na četvrt Kola u Bejrutu. Na meti udara bio je gornji sprat jedne stambene zgrade, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovanog svedoka.

08.21 Hamas saopštio da je u udaru IDF poginuo lider te grupe u Libanu Šerif Abu el-Amin

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je lider te grupe u Libanu Fateh Šerif Abu el-Amin poginuo u izraelskom napadu na jugu Libana. U saopštenju Hamasa se dodaje da je u tom napadu poginulo i nekoliko članova el-Aminove porodice, prenosi Tajms of Izrael.

07.30 IDF: U noćašnjim vazdušnim udarima uništene desetine lokacija Hezbolaha u dolini Beka

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u vazdušnim udarima izvršenim protekle noći uništeno više desetina lokacija u dolini Beka koje drži libanska, pro-iranska militantna grupa Hezbolah. U saopštenju se navodi da su među lokacijama koje su bile meta napada izraelske ratne avijacije bili raketni lanseri i zgrade u kojima je Hezbolah skladištio oružje, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP

 

IDF dodaje da su izraelski avioni izveli napade i na druge lokacije u južnom Libanu koje Hezbolah koristi za, kako je navedeno, terorističke operacije protiv Izraela.

Izraelska vojska je saopštila i da je presrela sumnjivu vazdušnu metu koja je iz Libana ušla u izraelski vazdušni prostor. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u oblasti pograničnog grada Ramot Naftali na severu Izraela zbog fragmenata uništene rakete koji su padali na zemlju, dodaje se u saopštenju.

07.00 Bajden: Rat velikih razmera na Bliskom istoku se mora izbeći 

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da se mora izbeći rat velikih razmera na Bliskom istoku.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

Bajden je rekao novinarima da će razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali nije rekao tačno kada, preneo je Rojters.

Bajden i Netanijahu nisu razgovarali od avgusta.

Izrael je saopštio da je danas bombardovao mete jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu, šireći konfrontaciju sa iranskim saveznicima u regionu nakon što je u petak ubio vođu libanske militantne grupe Hezbolah Sajeda Nasralaha u Libanu.

06.30 U izraelskim vazdušnim napadima na Jemen poginule četiri osobe, povređeno 30 

U izraelskim vazdušnim udarima na Jemen danas su poginule četiri osobe, a ranjeno više od 30, nakon što je izraelska vojska saopštila da je pogodila mete na teritoriji pobunjenika koje podržava Iran, uključujući Hodeidu.

Televizija Al Masira, koju kontrolišu Huti, saopštila je da su jedan lučki radnik i tri inženjera poginuli, a 33 su ranjena prema preliminarnim podacima, dodajući da ekipe hitne pomoći i spasilačke ekipe i dalje tragaju za nestalim ljudima.

06.00 IDF: Završen širok talas napada na komandne prostorije Hezbolaha širom Libana 

Izraelska vojska (IDF) je saopštila danas da je završen širok talas napada na komandne prostorije Hezbolaha širom Libana.

Desetine borbenih aviona učestvovalo je u napadima, pogodivši oko 120 lokacija Hezbolaha u južnom Libanu i duboko u zemlji, navodi IDF.

"Mete su uključivale komandne sobe koje su pripadale različitim jedinicama Hezbolaha i druge objekte u kojima su operativci planirali da izvrše napade", navodi vojska.

IDF tvrdi da ovi napadi predstavljaju "značajan udarac" komandi Hezbolaha.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da su izraelskom napadu na grad Ain al-Delb na jugu zemlje poginule 32 osobe. U saopštenju se dodaje da je u izraelskim napadima do sada poginulo 77 ljudi, dok vojni avioni nastavljaju neprekidno bombardovanje širom zemlje, uključujući i predgrađa glavnog grada Bejruta, prenosi Al Džazira. 

Komentari (0)

Svet