Fokus

Komesar UN za ljudska prava Tirk: Pažljivo birajte lidere na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

13:33

Komesar UN za ljudska prava Tirk: Pažljivo birajte lidere na izborima
Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk pozvao je danas birače zemalja kojima predstoje izbori da pažljivo biraju svoje lidere i da se čuvaju "jakih" političara i onih koji samo ulepšavaju stvarnost.

Tirk nije imenovao lidere ili zemlje po imenu, ali je aludirao na izbore koji se održavaju u zemljama poput Gruzije, Tunisa i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi AP.

Komesar je danas to rekao u svom tradicionalnom uvodnom obraćanju na sednicama Saveta za ljudska prava, na kojima se obično iznosi širok spektar zabrinutosti za prava na globalnom nivou. 

Telo koje čini 47 zemalja i čije se članstvo menja svake godine, otvorilo je petonedeljno jesenje zasedanje.

"Pozivam birače da se zapitaju koja od političkih platformi ili kandidata će raditi za ljudska prava svih i pozivam sve birače da budu na oprezu. Pazite na tipove 'snagatora' koji nam bacaju sjaj u oči, nudeći iluzorna rešenja koja poriču stvarnost", rekao je Tirk.

U svom obraćanju takođe je pozdravio pomak ka dekriminalizaciji istopolnih odnosa u nekim zemljama, ali je osudio "niz zakona" kojima je cilj da takve odnose kazne u državama poput Gane, Indonezije, Iraka i Ugande.

Turk je kritikovao "pokušaje ukidanja" slobode izražavanja i okupljanja, kao i slobode štampe.

Danas je takođe savet za prava započeo diskusiju o stanju prava u Avganistanu, Mjanmaru i Šri Lanki.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet