Fokus

Predsednik Ruande položio zakletvu: Pol Kagame posle skoro četvrt veka i dalje na funkciji šefa države

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2024

-

21:50

Predsednik Ruande položio zakletvu: Pol Kagame posle skoro četvrt veka i dalje na funkciji šefa države
Tanjug/AP/Brian Inganga - Copyright Tanjug/AP/Brian Inganga

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ruande Pol Kagame danas je položio zakletvu na petogodišnji mandat nakon ubedljive pobede na izborima održanim  prošlog meseca.

Ovom izbornom pobedom Kagame (66) je produžio ostanak na vlasti nakon gotovo četvrt veka koliko obavlja funkciju predsednika, prenosi Rojters.

Bivši lider pobunjenika pobedio je na junskim izborima sa 99,18 odsto osvojenih glasova, a dvojica njegovih protivkandidata su priznala poraz na izborima obeleženim diskvalifikacijama više drugih kandidata zbog kritika izborne kampanje.

Kagame je zadobio podršku zapadnih i regionalnih lidera nakon što je pomogao da se okonča genocid 1994. i pretvorio Ruandu u atraktivnu investicionu destinaciju, navodi Rojters.

Njegova reputacija je, međutim, pomućena kritikama zbog kršenja ljudskih prava i suzbijanja drugačijeg mišljenja, a tu je i podrška pobunjenicima u Demokratskoj Republici Kongo, što je on sve negirao.

Današnje polaganje zakletve održano je na nacionalnom stadionu Amahoro u Kigaliju a prisustvovale su hiljade ljudi u majicama u bojama nacionalne zastave.

Ceremoniji su prisustvovala 22 šefa afričkih država.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet