Fokus

Putin čestitao Asadu 80. godišnjicu diplomatskih veza Rusije i Sirije

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2024

-

12:55

Putin čestitao Asadu 80. godišnjicu diplomatskih veza Rusije i Sirije
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik čestitao je svom sirijskom kolegi Bašaru Asadu 80. godišnjicu diplomatskih odnosa između dve zemlje i uverio ga u podršku Rusije suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, javlja danas agencija TASS.

Putin je, kako se navodi, ponovio da će "Rusija nastaviti da podržava sirijsku vladu u njenim naporima da odbrani državni suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje, obezbedi nacionalnu bezbednost i političku stabilnost".

"Uvereni smo da će dalji razvoj čitavog spektra rusko- sirijskih odnosa u interesu naših naroda pomoći konsolidaciji mira i stabilnosti u regionu i celom svetu", naveo je Putin u telegramu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Putin je istakao da su Moskva i Damask tokom proteklih decenija stekli ogromno iskustvo bilateralne saradnje u različitim sferama i da su postigli značajan uspeh u borbi protiv međunarodnog terorizma u Siriji.

Diplomatski odnosi između bivšeg Sovjetskog Saveza i Sirije uspostavljeni su 21. jula 1944. Dve zemlje su potpisale Ugovor o prijateljstvu i saradnji 1980. a Sirija je 1991. priznala Rusiju kao naslednicu Sovjetskog Saveza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet