Fokus

Blinken: Iranu potrebne do dve sedmice da proizvede materijal za nuklearno oružje

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

11:12

Blinken: Iranu potrebne do dve sedmice da proizvede materijal za nuklearno oružje
Blinken: Iranu potrebne do dve sedmice da proizvede materijal za nuklearno oružje - Copyright Tanjug/AP/Ibraheem Al Omari

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da su Iranu potrebne jedna do dve sedmice da bi proizveo dovoljno materijala za nuklearno oružje dok Teheran nastavlja da razvija svoj nuklearni program.

Blinken je rekao na Aspenskom bezbednosnom forumu u petak da to nisu dobre vesti, navodeći da Iran nije proizveo samo nuklearno oružje, ali da SAD veoma pažljivo prate situaciju, preneo je CNN.

Blinken je istakao da SAD žele da spreče Iran da dobije nuklearno oružje i da bi američka administracija želela da to spreči diplomatskim putem.

Ova Blinkenova procena označava najkraće vreme koje su američki zvaničnici ikada spomenuli i dolazi pošto je Iran preduzeo korake poslednjih meseci da poveća svoju proizvodnju fisionog materijala.

Visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane rekao je pre više od godinu dana da bi Iran sada mogao da proizvede "fisioni materijal u vrednosti od jedne bombe" za "oko 12 dana".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena vodila je više od godinu dana indirektne pregovore sa Iranom u cilju oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma, iz kojeg su se SAD povukle 2018. godine pod  administracijom Donalda Trampa.

Ti pregovori su propali krajem 2022. godine nakon što su SAD optužile Iran da postavlja "nerazumne" zahteve u vezi sa istragom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tragovima uranijuma pronađenim na neprijavljenim iranskim lokacijama.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je za CNN da SAD više ne veruju da može doći do povratka nuklearnom sporazumu jer je Iran učestvovao u, kako je naveo, "previše eskalirajućim aktima" u godinama otkako su pregovori prekinuti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet