Fokus

Da li je Tramp izabrao političkog naslednika: Džej Di Vens predstavlja mlađu generaciju na izborima i ima poseban adut

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2024

-

07:04

Da li je Tramp izabrao političkog naslednika: Džej Di Vens predstavlja mlađu generaciju na izborima i ima poseban adut
Tramp - Copyright AP Photo/Jeff Dean

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednički kandidat i bivši predsednik Donald Tramp je izborom senatora iz Ohaja za svog potpredsedničkog kandidata Džej Di Vensa imenovao i svog političkog naslednika koji je sada najbolje pozicionirani republikanac za ulazak u trku kada Tramp izađe, ocenjuju mediji i analitičari.

Donald Tramp je juče u objavi na svojoj društvenoj mreži "Truth Social" naveo da je, nakon dugog razmatranja i razmišljanja, i uzimajući u obzir ogromne talente mnogih drugih, odlučio da je Vens osoba koja je najpogodnija za preuzimanje pozicije potpredsednika SAD. 

"Džej Di je imao veoma uspešnu poslovnu karijeru u oblasti tehnologije i finansija, a sada, tokom kampanje, biće snažno fokusiran na ljude za koje se tako briljantno borio, američke radnike i farmere u Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu, Ohaju, Minesoti i dalje. Kao potpredsednik, Džej Di će nastaviti da se bori za naš Ustav, stati uz naše trupe i učiniće sve što može da mi pomogne da Ameriku ponovo učinimo velikom", napisao je Tramp.

Vensovi memoari ukazali na vrednosti američke radničke klase

Džej Di Vens je inače senator Sjedinjenih Država za državu Ohajo. Osim politikom, bavi se i biznisom i pisanjem. Izabran je u Senat SAD 2022. i položio zakletvu 3. januara 2023. 

Rođen je u Midltaunu u Ohaju 2. avgusta 1984. godine. Pre studija na političim naukama i filozofiji na Univerzitetu Ohajo Stejt bio je u marincima. 

Napisao je bestseler "Hillbilly Elegy" ("Elegija o brđaninu") po kojem je Netflix snimio istoimeni film. Odrastao je u radničkoj porodici u malom gradu u jugozapadnom Ohaju. 

Njegovi roditelji su se razveli kada je bio mlad, a kako se njegova majka godinama borila sa zloupotrebom droga i alkohola, Vensa su delimično odgajali baka i deda po majci. 

Tanjug AP/Stefan Jeremiah, File

 

Vens je u braku sa bivšom koleginicom sa kojom je zajedno studirao pravo, Ušom Čilukuri, od 2014. godine i imaju troje dece. 

Njegovi memoari "Hillblly Elegy" su ukazali na vrednosti mnogih Amerikanaca radničke klase koji su postali pristalice Trampove politike. Postali su bestseler "The New York Times-a" 2016. i 2017. godine i privukli značajnu pažnju medija tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. godine. 

Zanimljivo je to što je Vens bio glasan Trampov kritičar kada se bivši predsednik prvi put kandidovao za Belu kuću u ciklusu 2016. Međutim, na kraju je podržao Trampa, hvaleći mandat bivšeg predsednika u Beloj kući, a u intervjuu za Fox News 2021. izvinio se za svoje ranije kritike. 

U Senatu, Vens je bio otvoreni pristalica Trampa i često je glasao u skladu sa interesima bivšeg predsednika. On se usprotivio zakonu o pomoći Ukrajini, usvojivši Trampovu kritiku o pružanju veće pomoći. Takođe je blizak sa Donaldom Trampom mlađim.

Sada je Vens najbolje pozicionirani republikanac posle Trampa

CNN piše da možda nije slučajno to što je Tramp izabrao političkog naslednika nekoliko dana nakon što je preživeo pokušaj ubistva. Vens je sada najbolje pozicionirani republikanac i viđen je kao neko ko može da potpuno nasledi političku borbu onda kada Tramp iz nje izađe.  

"Izbor Vensa je je znak Trampove brige za njegovo nasleđe i on bi mogao da bude lider pokreta 'Učinimo Ameriku ponovo velikom', koji bi mogao da ostane aktivan dugo nakon što njegov originalni tvorac napusti političku arenu", navodi se.

"Fox News" piše da je Tramp izabrao Vensa gledajući u budućnost Republikanske partije kojojm sada dominiraju Trampove legije pristalica.  

Donald Tramp je nedavno, odgovarajući na pitanje o izveštaju koji sugeriše da bi Vensova brada mogla da ometa njegov izbor rekao da on zapravo izgleda dobro, "kao mladi Abraham Linkoln".  

Tanjug AP/Evan Vucci

 

U nizu izveštaja i "The New York Times" piše da se Vens sada pozicionirao kao neko ko bi mogao da nastavi da "gura" Trampov pokret nakon njegovog potencijalnog drugog mandata. Ističe se da njegove sličnosti sa Trampom ipak sugerišu da je njegov potencijal za privlačenje novih birača ograničen, međutim, kako dodaje list, Tramp nikad nije video veliku potrebu za potpredsednikom.  

Britanski "The Telegraph" prenosi navode insajdera da je za Trampovu odluku bilo ključno Vensovo prijateljstvo sa njegovim najstarijim sinom. Oni kažu da postoji uverenje da će Vensova iskrenost učiniti da on bude snažan zagovornik Trampove platforme.  

Koje su Vensove prednosti?

Kao što je već pomenuto, određeni mediji su primetili da je Vensov potencijal za privlačenje novih birača ograničen, ali reč je o političaru koji ima poeban talenat da razgovara sa biračima u postindustrijskom srednjem zapadu.  

Vens je oduševio Trampove pristalice svojim konfrontacijama na društvenim mrežama, što je relativna retkost u Senatu.

Takođe, "Glas Amerike" piše da će Vens sa 39 godina predstavljati mlađu generaciju na izborima na kojima su Tramp i predsednik Džo Bajden, što predstavlja protivtežu demokratskoj listi koja uključuje i potpredsednicu Kamalu Haris koja ima 59 godina. Izborom Vensa, Tramp je preskočio druge moguće kandidate kao što su američki senatori Marko Rubio i Tim Skot i guverner Severne Dakote Dag Burgum. 

Tanjug AP/Nam Y. Huh

 

"Politico" ističe da Vens Trampu odnosi svoju mladost, snalažljivost na televiziji i sposobnost da iskoristi donatorsku bazu iz Silicijumske doline koja je do skoro bila veoma oprezna kada je reč o republikancima. Međutim, napominje se da su najvažnije veze koje on može da uspostavi sa radničkom klasom u nekim od kolebljivih država.  

Republikanci sada očekuju da će Vens postati stalni igrač u kampanji.  

"Gledao sam ga iza kulisa. Ne plaši se da bude glasan, odmah je uskočio", rekao je senator Stiv Dejns iz Montane hvaleći kolegu kao "privlačnog".  

Komentari (0)

Svet