Fokus

Dva aviona koja su iz Litvanije išla ka jugoistočnoj Aziji završila u Iranu

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2024

-

10:27

Dva aviona koja su iz Litvanije išla ka jugoistočnoj Aziji završila u Iranu
Dva aviona koja su iz Litvanije išla ka jugoistočnoj Aziji završila u Iranu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva aviona tipa "Airbas A340", koji pripadaju gambijskoj lizing kompaniji "Macka Invest", trebalo je da polete iz litvanskog Šauliaja ka Šri Lanci i Filipinima krajem februara, ali su završili u Iranu, preneo je poslovni portal "Verslo žinios".

Navodi se da su odašiljači aviona isključeni čim su ušli u Iran.

Kratko nakon toga, avio platforma "ch-aviation" prenela je da je jedan avion sleteo na aerodrom Mehrabad u Teheranu, dok je drugi sleteo na aerodrom Konarak u Čabaharu na jugu zemlje.

Portal "Verslo žinios" tvrdi da je na taj način, avio kompanija "Mahan Air" u Iranu povratila dva svoja aviona, zaobilazeći postojeće američke sankcije vezane za iranski nuklearni program.

Treći avion u vlasništvu "Macka Investa" ostao je u Šauliaju, jer, prema rečima direktorke aerodroma Šauliaj, Aurelije Kuezada, nije mu bio dozvoljen polazak zbog rezervnih delova koje je prevozio.

"Njegov let je bio planiran za Filipine, ali smo pretpostavljali da bi mogao završiti u Iranu kao i prva dva aviona. Jednostavno ga nismo pustili kada smo saznali da je prvi avion sleteo u Iran", izjavila je Kuezada, preneo je sajt litvanskog nacionalnog servisa LRT.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet