Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU UNRWA: Iz Rafe do sada pobeglo 360.000 Palestinaca; Zdravstvenom sistemu Gaze preti kolaps

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

13/05/2024

-

09:11

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU UNRWA: Iz Rafe do sada pobeglo 360.000 Palestinaca; Zdravstvenom sistemu Gaze preti kolaps
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU UNRWA: Iz Rafe do sada pobeglo 360.000 Palestinaca; Zdravstvenom sistemu Gaze preti kolaps - Copyright AP/Ariel Schalit/safrir Abayov/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelske snage prodrle su dublje u Rafu, grad na jugu Gaze koji je nekada bio utočište za Palestince. Veruje se da je 300.000 ljudi napustilo ovaj grad tokom prethodne nedelje, navodi Agencija UN. Uprkos zabrinutosti svetske javnosti, Izrael tvrdi da mora da sprovede invaziju na Rafu kako bi uništio Hamas i vratio taoce zarobljene u napadu 7. oktobra. Sa druge strane, predsednik SAD Džo Bajden rekao je da bi primirje moglo da stupi na snagu već sutra ako Hamas oslobodi preostale taoce koje drži u Gazi.  

Ključni događaji:

  • IDF otvara novi prelaz sa severnom Gazom za isporuku pomoći
  • Izrael nema kredibilan plan za zaštitu civila u Rafi, tvrdi Blinken
  • Halevi: Izrael će ostvariti ciljeve u ratu u Gazi, iako zna da će za to platiti
  • Izrael poslao tenkove u Džabaliju posle napada u kojima je poginulo 19 osoba
  • Erdogan: Netanijahu bi Hitlera učinio ljubomornim svojim genocidnim metodama

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.57 Izraelski demonstranti blokirali humanitarnu pomoć i bacali pakete sa hranom

U najnovijem u nizu incidenata koji su se dogodili otkako je Izrael obećavao da će omogućiti neometani prolaz humanitarne pomoći u okupirani Pojas Gaze, izraelski demonstranti blokirali su danas kamione sa humanitarnom pomoći koji su se kretali ka palestinskoj enklavi bacajući pakete sa hranom na kolovoz.

Četvorica demonstranata, uključujući jednog maloletnika uhapšena su na kontrolnom punktu Tarkmija, zapadno od Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrdili su advokati koji zastupaju uhapšene demonstrante, prenosi Rojters.

19.32 Lider Hezbolaha zapretio Izraelu ukoliko nastavi ofanzivu u Pojasu Gaze

Šef moćne libanske militantne islamističke grupe Hezbolah Sajid Hasan Nasralah izjavio je danas da stanovnici severnog Izraela neće moći da se vrate svojim kućama za početak sledeće školske godine ako njihova vlada nastavi sa ofanzivom u Pojasu Gaze.

AP/Bilal Hussein

 

Uporedo sa ratom u okupiranoj palestinskoj enklavi, Hezbolah razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom duž južne granice Libana, prenosi Rojters.

18.45 UN potvrdile da je ubijen njihov član u Rafi

Ujedinjene nacije potvrdile su danas da je ubijen njihov član u Pojasu Gaze, nakon što je vozilo UN pogođeno u Rafi, najjužnijem gradu ove palestinske enklave. Portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, Farhan Hak, rekao je na konferenciji za novinare da je ukupan broj ubijenih članova osoblja UN u Gazi, od 7. oktobra, dostigao 190.

15.16 Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima premašio 35.000

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine premašio je 35.000, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Prema saopštenju ministarstva, u napadima Izraela na Pojas Gaze do sada je poginula 35.091 osoba, dok ih je 78.827 povređeno.

Kako se dodaje, u poslednja 24 sata poginulo je 57 Palestinaca, a povređene su  82 osobe, prenosi "Al Jazeera".

Ranije danas palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je najmanje 20 Palestinaca ubijeno, a desetine povređene protekle noći u izraelskim vazdušnim napadima na izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze.

Tanjug AP/Abdel Kareem Hana, Ohad Zwigenberg, Tsafrir Abayov

 

14.21 Blinken razgovarao sa Galantom o situaciji na terenu u Gazi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da izraelska vojska vrši ''preciznu operaciju'' u Rafi u južnom delu Pojasa Gaze, dodajući da neće odustati od cilja da se oslobode taoci, a pripadnici Hamasa budu eliminisani ''kao vojska i kao uprava''.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Kako prenosi Tajms of Izrael, Galant i Blinken razgovarali su o razvoju događaja u Gazi, uključujući operacije vojske u celom Pojasu u uslovima prisustva terorističkih uporišnih tačaka, kao i preciznim operacijama u Rafi protiv preostalih bataljona Hamasa, dok se istovremeno obezbeđuje prelaz'', što se odnosi na prelaz Rafa sa Egiptom.

Blinken je ponovo upozorio Galanta da Izrael ne preduzima masovnu ofanzivu na Rafu, prema rečima portparola Stejt departmenta Metjua Milera.

''Ministar je izrazio zahvalnost sekretaru Blinkenu zbog podrške koje administracija SAD pruža izraelskoj bezbednosti'', naveo je Miler.

13.45 UNRWA: Oko 360.000 stanovnika Gaze pobeglo iz Rafe

Oko 360.000 stanovnika Pojasa Gaze pobeglo je iz grada Rafa na jugu te palestinske enklave otkako je Izrael prošle nedelje naredio evakuaciju iz jednog dela grada, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA).

Istovremeno, ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas navelo je da je zdravstvenom sistemu preti kolaps "u roku od nekoliko sati", nakon što su zbog borbi blokirane isporuke goriva preko ključnih prelaza, prenosi Tajms of Izirael.

"Samo smo nekoliko sati udaljeni od kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze zbog nedostatka potrebnog goriva za rad generatora u bolnicama, ambulantnim vozilima i za transport osoblja", navodi se u saopštenju ministarstva.

10.40 Zdravstveni sistem u Gazi na kolenima

Zdravstveni sistem Gaze mogao bi da se uruši za "nekoliko sati", bez goriva za bolničke generatora, kažu navode iz Ministarstva zdravlja Gaze. 

"Nekoliko sati nas deli od kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze kao posledica neuspeha da se unese gorivo neophodno za rad generatora električne energije u bolnicama, ambulantnim vozilima i zaposlenima u transportu", navodi ministarstvo za Al Jazeera, prenopsi Gardijan

09.08 Izrael pojačava napade na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) pojačale su svoje napade na izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze, dok nastavljaju vazdušne napade na istoku grada Rafa. Prema svedočenjima stanovnika Džabalije i medijima pod kontrolom grupe Hamas, izraelski tenkovi pokušavaju da se probiju ka centru tog izbegličkog kampa koji je pod bombardovanjem IDF, prenosi Rojters.

Profimedia

 

Grupa Hamas je saopštila da se njeni pripadnici bore sa IDF istoku Džabalije, gde Izrael tvrdi da pokušava da spreči Hamas da obnovi svoje borbene kapacitete. IDF takođe bombarduje i istok grada Rafa na jugu Pojasa Gaze, a njeni tenkovi se nalaze kod puta Salahudin. Izraelski ratni kabinet je u četvrtak uveče odobrio "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi.

06.50 Erdogan: Netanijahu bi Hitlera učinio ljubomornim svojim genocidnim metodama

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu dostigao nivo sa genocidnim metodama koje bi čak i Hitlera učinile ljubomornim.

"Da li je moguće posmatrati šta Izrael mesecima radi narodu Gaze i videti da je legitimno da Izrael bombarduje bolnice, ubija decu, tlači civile i osuđuje nevine ljude na glad, žeđ i nedostatak lekova pod raznim izgovorima? Šta je Hitler radio u prošlosti? On je tlačio i ubijao ljude u koncentracionim logorima", rekao je Erdogan u intervjuu grčkom listu "Katimerini".

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

06.39 Egipat najavio da namerava da se pridruži tužbi protiv Izraela

Egipat najavljuje da će podržati tužbu Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde kojom se Izrael optužuje za genocid u Gazi.

Saopštenje iz egipatskog ministarstva spoljnih poslova dolazi dok izraelske trupe nastavljaju da deluju duž granice između Egipta i Gaze, što je potez za koji je Kairo upozorio da bi mogao da ugrozi mirovni sporazum između dve zemlje.

U saopštenju Egipta se navodi da ta odluka dolazi u svetlu pogoršanja ozbiljnosti i obima izraelskih napada na palestinske civile u Pojasu Gaze i kontinuiranog sistematskog delovanja protiv palestinskog naroda.

06.25 Bajden: Primirje moguće sutra ako Hamas oslobodi taoce

Primirje u Pojasu Gaze moglo da stupi na snagu već sutra ako Hamas oslobodi preostale taoce koje drži u Gazi, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

"Kao što sam rekao, na Hamasu je odluka. Ako to žele, mogli bismo to da završimo sutra. I primirje bi počelo sutra", rekao je Bajden na skupu za prikupljanje sredstava u redizbornoj kampanji u Sijetlu, preneo je CNN.

06.10 Blinken: Izrael nema kredibilan plan za zaštitu civila u Rafi

Američki državni sekretar Entoni Blinken branio je odluku SAD da obustave isporuku oružja Izraela, navodeći da Izrael nije imao "kredibilan plan" za zaštitu oko 1,4 miliona civila koji su tamo pronašli sklonište.

Tanjug/AP/Thomas Padilla

 

Blinken je rekao u intervjuu za ABC news da je američki predsednik Džozef Bajden i dalje odlučan u nameri da pomogne Izraelu da se brani i da je paket 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma jedina isporuka koja je obustavljena.

Podrška Bajdena bi mogla da prestane ukoliko, prema Blinkenu, Izrael otpočne potpunu ofanzivu na Rafu.

Komentari (0)

Svet