Fokus

Kim Džong Un čestitao Putinu Dan pobede nad fašizmom

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

07:46

Kim Džong Un čestitao Putinu Dan pobede nad fašizmom
Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Lider Severne Koreje Kim Džong Un čestitao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu Dan pobede u Drugom svetskom ratu, javila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

"Kim Džong-un uputio je telegram čestitke predsedniku Rusije povodom 79 godina od pobede Rusije u Velikom otadžbinskom ratu", navodi se u telegramu.

Ambasada Severne Koreje u Rusiji je telegram sa čestitkom uputila ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Severnokorejski lider čestitao je Putinu stupanje na dužnost predsednika Ruske Federacije i poželeo ruskom kolegi "uspeh u odgovornom radu u korist države i naroda Rusije".

Zašto je bitan Dan pobede

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još pružali otpor još neko vreme. Drugi svetski rat definitivno je okončan 2. septembra, kada je Japan potpisao kapitulaciju pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Profimedia

 

Deveti maj istovremeno se obeležava i kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.

U Srbiji će državna ceremonija polaganja venaca povodom Dana pobede biti održana u 11.00, u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda, a svečana akademija održava se u 20.00 u Narodnom pozorištu.

Pripadnici Garde Vojske Srbije izveli su juče počasnu artiljerijsku paljbu na Kalemegdanu povodom Dana pobede nad fašizmom. Deveti maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope.

Komentari (0)

Svet