Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Odgovor o predlogu za primirje i oslobađanje talaca verovatno danas

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guradian

02/05/2024

-

09:23

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Odgovor o predlogu za primirje i oslobađanje talaca verovatno danas
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Odgovor o predlogu za primirje i oslobađanje talaca verovatno danas - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 209 dana. Lideri Hamasa saopštili su da proučavaju predlog o primirju i o oslobađanju talaca koji su im predstavili egipatski posrednici. Kažu da se nadaju da će danas poslati svoj odgovor. Za to vreme IDF napada Pojas Gaze i sprovodi raciju na Zapadnoj obali. Državni sekretar SAD Entoni Blinken zahteva momentalni prekid vatre između Izraela i Hamasa. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, sa druge strane, ističe da nema odlaganja napada na Rafu, kao i da neće pristati na sporazum o primirju koji uključuje okončanje rata.

Ključni događaji:

  • Hamas: Odgovor o predlogu za primirje i oslobađanje talaca verovatno sutra
  • Hanijeova sestra u kućnom pritvoru nakon optužbi za identifikaciju sa Hamasom
  • Blinken: Napredak u humanitarnom pristupu Gazi stvaran, ali ga treba ubrzati
  • Američki hirurg u Gazi: Ništa me nije pripremilo na razmere povreda

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

 

19.04 UN: Srušeni objekti u Pojasu Gaze biće obnovljeni najranije do 2040. godine

Srušeni domovi i objekti u Pojasu Gaze biće obnovljeni najranije do 2040. godine, pod uslovom da građevinski materijal bude dostavljan najbrže moguće, saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U saopštenju se navodi da je u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze izazvana šteta koja se meri na milijarde dolara, a da će za obnovu domova biti potrebno oko 80 godina ukoliko se bude odvijala tempom kakav je bio tokom prethodnih rekonstrukcija enklave.

Palestinski podaci pokazuju da je oko 80.000 domova uništeno u ratu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

15.45 Delegacija Hamasa uskoro u Egiptu radi daljih pregovora o prekidu vatre

Delegacija palestinskog pokreta Hamas uskoro će posetiti Egipat radi daljih pregovora o prekidu vatre sa Izraelom, navela je danas u saopštenju ta militantna grupa. U saopštenju se dodaje da je vođa Hamasa Ismail Hanije potvrdio "pozitivan duh grupe u proučavanju predloga o prekidu vatre" u telefonskom razgovoru sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom, preneo je Rojters. Hamas je u subotu saopštio da je dobio najnoviji stav Izraela i da će ga proučiti pre nego što odgovori na njega.

12.58 Berlin: Šolc i Netanjahu razgovarali o mogućem prekidu vatre, pomoći za Gazu

Nemački kancelar Olaf Šolc i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su telefonom o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući mogući prekid vatre, saopštila je nemačka vlada. Dvojica zvaničnika su razgovarala o naporima da se oslobode svi taoci koje drži Hamas i o prekidu vatre, navedeno je u saopštenju, preneo je Reuters. Tokom razgovora bilo je reči i o daljim poboljšanjima kada je reč o humanitarnoj pomoći ljudima u Pojasu Gaze, naveo je portparol vlade u saopštenju.

11.32 Palestinske snage bezbednosti ubile naoružanog pripadnika Islamskog džihada

Pripadnici palestinskih bezbednosnih snaga ubili su danas naoružanog muškarca na okupiranoj Zapadnoj obali. Portparol službi bezbednosti Palestinske samouprave Talak Dveikat rekao je da je na snage, koje su poslate da patroliraju Tulkarmom tokom noći, pucano i da su oni uzvratili na vatru i pogodili napadača, preneo je Reuters. Od zadobijenih rana napadač je preminuo u bolnici.

Lokalna naoružana grupa Tulkarm i Nour Šams kamp Brigade, tvrdi da je ubijeni Ahmed Abu al-Ful pripadao militantnoj grupi Islamski džihad.

09.50 Demonstranti blokirali auto-put u Tel Avivu, traže oslobađanje talaca od Hamasa

Demonstranti u Tel Avivu blokirali su danas auto-put Ajalon, pozivajući izraelsku vladu da postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca koji su oteti u napadu te grupe na Izrael 7. oktobra prošle godine. Protest predvode porodice otetih, a u saopštenju demonstranata je poručeno da najavljena izraelska kopnena ofanziva na grad Rafu u južnoj Gazi "znači napuštanje života talaca", prenosi Times of Israel.

"Posle godine obećanja da će taoci biti vraćeni vojnom akcijom, svi razumemo da je jedini način da spasimo one koji i dalje mogu biti spaseni, kroz dogovor", piše u saopštenju. "Nemojte pokleknuti pod pritiskom ekstremista koji koriste taoce kao izgovor za nastavak rata“, dodaje grupa obraćajući se, kako navodi Times of Israel, izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

On je u utorak na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da nije moguć dogovor sa Hamasom kojim bi rat bio okončan i da će se invazija na Rafu desiti bez obzira na bilo šta.

AP Photo/Oded Balilty

 

08.45 Hamas: Odgovor o predlogu za primirje i oslobađanje talaca verovatno danas

Lideri Hamasa su saopštili da proučavaju predlog o primirju i o oslobađanju talaca koji su im predstavili egipatski posrednici, i kažu da se nadaju da će poslati svoj odgovor do sutra (četvrtak), navodi se u saopštenju koje je palestinska militantna grupa poslala Asošiejted presu.

Trenutni krug pregovora o primirju između Izraela i Hamasa deluje ozbiljno, ali strane se mimoilaze na jednom ključnom pitanju - da li bi rat trebalo da se završi u sklopu sporazuma, preneo je "Times of Israel".

08.10 Blinken: Napredak u humanitarnom pristupu Gazi stvaran, ali ga treba ubrzati

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je tokom posete Izraelu da je napredak u poboljšanju humanitarnog pristupa Gazi stvaran, ali da je, s obzirom na ogromnu potrebu u palestinskoj enklavi, potrebno da se ubrza.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

Blinken, koji se ranije sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, rekao je novinarima da je Izrael napravio važne kompromise u vezi sa predlogom sporazuma kojim bi taoci bili oslobođeni u zamenu za prekid vatre, ali da je na Hamasu da prihvati taj dogovor, preneo je "Reuters".

07.47 Izrael dozvolio prelazak kamiona za Gazu preko prelaza Erez nakon zahteva SAD

Izrael je ponovo otvorio jedini prelaz na severnoj granici Pojasa Gaze, dozvoljavajući kamionima sa humanitarnom pomoći da prođu kroz kontrolni punkt Erez nakon zahteva SAD da učini više na rešavanju rastuće humanitarne krize u palestinskoj enklavi. 

​​Šef izraelske uprave za vezu za Pojas Gaze pukovnik Moše Tetro rekao je da se nada da će prelaz Erez biti otvoren svakog dana i pomoći da se postigne cilj da 500 kamiona pomoći svakodnevno dostavlja pomoć palestinskoj enklavi, što je dnevna količina pomoći koja je dostavljana pre početka sukoba Izraela i Hamasa, preneo je "Reuters".

07.15 Borelj: Rafa ne sme biti napadnuta, pozivam Izrael da se uključi u mirovni proces

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je  da partneri Izraela i susedne zemlje dele jedinstveni stav  da grad Rafa na jugu Pojasa Gaze ne sme biti napadnut i pozvao izraelsku vladu da se konstruktivno uključi u politički mirovni proces.

Borelj je napisao na platformi X da međunarodna zajednica takođe jednoglasno zahteva hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.On je ukazao da Izrael ne može da uništi Hamas po cenu da na hiljade palestinskih civila pogine, kao i da bi dalje raseljavanje više od milion ugroženih Palestinaca bilo "poražavajuće".

06.40 Saudijska Arabija zalaže se za "plan B" koji isključuje Izrael u sporazumu sa SAD

SAD i Saudijska Arabija izradile su niz sporazuma o bezbednosti i razmeni tehnologije koji imaju za cilj da budu deo šireg bliskoistočnog rešenja koje uključuje Izrael i Palestince.

Međutim, u odsustvu primirja u Gazi, suočeni sa nepokolebljivim otporom izraelske vlade premijera Benjamina Netanijahua stvaranju palestinske države i njenom očiglednom odlučnošću da pokrene ofanzivu na Rafu, Saudijci se zalažu za skromniji plan B, koji isključuje Izraelce, preneo je "Guardian".

Komentari (0)

Svet