Politika

Uroševac dobija statuu Bajdena: Posle Klintona i Olbrajtove, kosovski Albanci dižu bistu još jednom Amerikancu

Komentari

Autor: A. Todorović

06/07/2021

-

07:09

Uroševac dobija statuu Bajdena: Posle Klintona i Olbrajtove, kosovski Albanci dižu bistu još jednom Amerikancu
Uroševac dobija statuu Bajdena: Posle Klintona i Olbrajtove, kosovski Albanci dižu bistu još jednom Amerikancu - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ/profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prištinski mediji su javili da su u toku pripreme za postavljanje statue predsedniku SAD Džozefu Bajdenu kod Uroševca. Bajden je drugi predsednik SAD koji će dobiti statuu na Kosovu i Metohiji i još jedan u nizu američkih zvaničnika kojima Albanci na taj način izražavaju zahvalnost na pomoći i podršci u borbi za proglašenje nezavisnosti. 

Prvi američki političar koji je dobio statuu u Prištini je nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton, a osim njega tu čast dobili su i Madlen Olbrajt, Vilijam Voker...   

Prištinski mediji su povodom priprema za postavljanje statue Bajdenu javili da je reč o akciji pokrenutoj u "čast SAD", a da u njoj učestvuju aktivisti mreže nevladinih organizacija "Avonet" i pripadnici američkog Kfora iz obližnjeg kampa "Bondstil", kao i građani Uroševca, prenosi Tanjug.

profimedia

 

U blizini statue koju će dobiti Bajden nalazi se i obelisk podignut prošle godine njegovom  sinu Bou Bajdenu koji je preminuo od teške bolesti.

Po njemu je nazvan i deo magistralnog puta Gnjilane - Uroševac. Bo Bajden je posle rata na Kosovu obučavao lokalne tužioce i sudije za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Klintonova statua visoka šest metara

Bivši američki predsednik Bil Klinton 2009. godine dobio je šest metara visoku statuu postavljenu u bulevaru koji nosi njegovo ime.

Statua predstavlja nekadašnjeg američkog predsednika koji drži dokument iz maja meseca 1999. godine, kojim se odobrava ulazak američkih trupa na Kosovo, preneli su tada mediji. 

Bil Klinton, je tim povodom izjavio da “nikada nije očekivao da će neko da mu podigne toliko veliki spomenik“.

Statua Vilijamu Vokeru zbog "doprinosa u Račku"

U selu Račak 2017. godine otkrivena je statua nekadašnjem šefu verifikacione misije OEBS-a Vilijamu Vokeru. Događaju je prisustvovao Voker lično, zajedno sa tadašnjim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i bivšim kosovskim predsednikom Bedžetom Pacolijem.

Kosovski Albanci su na taj način hteli, kako su naveli, da izraze "zahvalnost i poštovanje Vokeru za njegov doprinos u dokazivanju da su u Račku ubijeni albanski civili, a ne ekstremisti".

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

U selu Račak su početkom 1999. godine pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja misija OEBS-a, na čelu sa Vokerom, optužila srpske snage bezbednosti, a taj događaj je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju SRJ. Dok su izveštaji srpske strane govorili da su u Račku poginuli albanski teroristi, na zapadu je taj događaj kvalifikovan kao zločin nad civilima. 

I Medlin Olbrajt dobila bistu zbog podrške 

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Pre dve godine  kada se na Kosovu obeležavalo 20 godina od ulaska NATO trupa na Kosovo, organizovana je šetnja visokih međunarodnih zvaničnika i lidera Kosova od trga "Skenderbeg" do trga "Olbrajt", gde je i otkrivena bista bivše američke sekretarke Madlen Olbrajt.

RTK je preneo da se Madlen Olbrajt tada zahvalila građanima Kosova na gostoprimstvu.

"Htela bih da se zahvalim svima, bila mi je čast, hvala onome koji me je napravio ovako visokom. Ovo je Kosovo. Mi smo bili u stanju da volimo Kosovo i da tu donesemo mir“, rekla je ona za RTK.

U avgustu prošle godine Na Trgu "Zahir Pajaziti" u Prištini otkrivena je spomen-ploča posvećena 30. godišnjici posete prve delegacije Senata Sjedinjenih Država Kosovu na čelu sa senatorom Bobom Dolom, objavili su prištinski mediji.

Komentari (0)

Srbija