Politika

Tenzije na severu Kosova: Srbin ranjen iz vatrenog oružja, ima povređenih od šok bombi i suzavca, uhapšeno osam osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2021

-

09:48

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova je došlo do tenzija nakon što je kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice započela akciju i upala u jednu apoteku. U gradu su se zbog toga oglasile sirene, građani su izašli na ulice, a policija je koristila šok bombe. Jedan Srbin je teško ranjen iz vatrenog oružja u Zvečanu, operisan je i na odeljenju je intenzivne nege. Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da ima desetine povređenih Srba. 

Kosovski policajci su upali u apoteke, prodavnice, magacine i druge objekte, a kosovska policija saopštila je da sprovodi akciju protiv krijumčarenja robe u nekoliko gadova i objavila niz fotografija zaplenjene robe široke potrošnje. 

21:48 SAD pozivaju na smirivanje tenzija

SAD su pozvale na smirivanje nakon današnjih događaja na KiM i upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever Kosova.

"SAD pozivaju na smirivanje situacije posle današnjih događaja na Kosovu", rekao je za Glas Amerike neimenovani portparol Stejt departmenta.

"Nastavljamo da sarađujemo sa partnerima iz Evropske unije i NATO-a da bismo pomogli svim stranama da održe napredak u normalizaciji odnosa i smanjenju tenzija", naveo je zvaničnik.

20:58 Nemački ambasador negodovao zbog upotrebe termina "kristalna noć"

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode oglasio se povodom današnjih događaja na severu KiM izrazivši zabrinutost zbog pritisaka i napada na novinare.

"Važno je da novinari mogu da rade svoj posao. Bilo kakvo nasilje je neprihvatljivo i treba da bude istraženo", napisao je Rode na Tviteru.

On, međutim, nije komentarisao akciju kosovske policije i napad na Srbe sa severa KiM.

Rode je takođe negodovao zbog upotrebe termina "kristalna noć", koji je upotrebio predsednik Srpske liste Goran Rakić uporedivši današnja događanja sa tim datumom iz nemačke istorije.

"Prestanite! Poređenje današnje policijske akcije sa "kristalnom noći" je neprihvatljivo. Takva poređenja doprinose narativu kojim se iskrivljuje i negira Holokaust", napisao je nemački ambasador.

19:20 Ministar unutrašnjih poslova: Tužilac, Srbi, uhapšeni Albanci, Vučić - niko ne može da zaštiti Besima Zećirija od zakona

Ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svečlja, rekao je da je današnja akcija nije usmerena protiv bilo koje nacionalne pripadnosti, već "kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriji Kosova".

"Tužilac u ovom predmetu je Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, članovi policije za brzo reagovanje u Severnoj Mitrovici su uglavnom Srbi. Većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci. Ne radi se ni o kakvoj akciji državne represije protiv bilo koga. Svi ovi dokazi koje ste videli su dovoljni dokazi da su ove radnje više nego potrebne i mi ćemo nastaviti sa takvim radnjama", rekao je Svečlja na konferenciji za novinare. 

On je dodao da je akcije na Severu Mitrovice pokrenula jedna saveznička služba.

"Ovo nije aktivnost koja je upućena ka srpskoj zajednici na Kosovu. Vlasnik apoteke u kojoj se dešavao šverc na visokom nivou i gde su napadnuti istražitelji je Albanac za kojim se traga. Ni Vučić ni bilo ko drugi ne može da zaštiti Besima Zećirija od zakona Republike Kosovo. To da li je apoteka 20 stopa sa ove, ili one strane, nije bitno", kazao je Svečlja.

18:15 Đurić pozvao KFOR i NATO da reaguje

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da je današnje nasilje na severu KiM pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da demonstrira silu uoči lokalnih izbora u nedelju i pozvao Kfor i NATO da hitno reaguju i rasporede snage kako bi se sprečilo dalje nasilje.

On je na Tviteru neveo da su pod lažnim izgovorom da sprovode akciju zbog optužbi za krijumčarenje, kosovske specijalne snage, naoružane automatskim naoružanjem, upale su srpske apoteke i zaplenile lekove.

"Ovo nasilje je još jedan očajnički pokušaj Kurtija da iskoristi nasilje da demonstrira silu uoči lokalnih izbora u nedelju", napisao je Ðurić.

Ðurić je podelio na svom Tviter nalogu fotografije i tekst fejsbuk stranice Direktno s Kosmeta, koja je objavila da je jedan od zalutalih metaka koji su iz vatrenog oružja ispalili pripadnici specijalne jedinice ROSU prilikom današnje akcije u Zvečanu pogodio i oštetio prozor na porodičnoj kući u kojoj se u trenutku pogotka na krevetu ispod prozora nalazila tromsečna beba.

17:26  Drecun: Kurti koristi svaki povod da destabilizuje situaciju

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da današnja, potpuno neprimerena akcija Prištine na severu pokrajine, pokazuje da Aljbin Kurti koristi svaki i najbanalniji povod da izazove nasilje, demonstrira silu i destabilizuje situaciju, a opstanak Srba učini besperspektivnim.

Sve što Kurti radi, svi incidenti i napadi na Srbe, koji su, kaže, deo kontinuirane i smišljene akcije, ima za cilj da kod Srba stvori psihozu i natera ih da se isele u što većem broju.

Drecun je ocenio da je sada potrebna trezvena, odmerena reakcija kao što je postojala u slučaju tablica.

16.39 Bečić: Incident sramota za međunarodnu zajednicu i KFOR

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić izjavio je da je današnji napad na Srbe sa severa Kosova sramota za međunarodnu zajednicu i KFOR. Bečić je poručio da je bilo dosta poziva na uzdržanost, dok jedna strana stalno izaziva sukobe i podriva mir u regionu, navodi se u saopštenju.

16.21 Priština Borelju: Ne pravite politički ili etnički problem

Šef kabineta premijera privremenih prištinskih institucija Luan Dalipi je danas, povodom apela šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja na momentalni prekid nasilja na severu KiM, izjavio da je "borba protiv kriminala i krijumčarenja tipična nadležnost jedne suverene države".

Tanjug AP/AP Photo/str

 

Dalipi je na Tviteru od Borelja zatražio da nasilje, koje su, kako tvrdi, izazvali huligani po nalogu Srbije, ne prikazuje kao međuetnički problem između Albanaca i Srba na Kosovu, piše Koha.

On je, takođe, naveo da je današnja akcija preduzeta u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije u četiri opštine na Kosovu, od kojih je jedna deo severnog područja Kosova.

"Zato niko, a posebno nijedan visoki zvaničnik EU, ne bi trebalo da pokušava da od ovoga napravi politički ili etnički problem, i nikakva bilateralna koordinacija nije važna u ovom slučaju, jer je borba protiv kriminala i krijumčarenja tipična nadležnost jedne suverene države", napisao je Dalipi.

16.00 Dačić: Međunarodna zajednica da odluči - rat ili mir

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mere da se prekine sa jednostranim potezima koji će ceo region dovesti pred situaciju "rat ili mir".

"Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja severa KiM gde žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni proteraju sa KiM", rekao je Dačić za Tanjug.

15.27 Počeo sastanak Vučića sa predstavnicima Srba na Kosovu

U kasarni u Raški je počeo sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je on tražio da se sastanak prenosi uživo da bi se čula istina o događajima na Kosovu, i da bi mediji čuli odgovore. 

"Da neko puca na goloruk narod ja ne mogu da razumem. razumeo bih da su nas premlaćivali pendrecima, cokulama, ali ovo", rekao je Rakić i dodao: "Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako imaćemo opšti otpor, ma šta to znači", rekao je Rakić na početku sastanka. 

Kako je istakao, ako se sledeći put nešto tako desi, Srbi će se braniti "svim sredstvima, do kraja".

Predsednik Vučić poručio je Srbima sa Kosova da, šta god da se desi, Srbija će biti uz njih.

"To nisam rekao radi forme. Oni koji me poznaju lično, znaju šta to znači", naveo je Vučić.

O čemu je još bilo reči na sastanku, pročitajte u odvojenoj vesti.

15.10 "Uhapšeno osam osoba, raspisana poternica za još pet"

Kosovska policija je saopštila da je uhapsila osam osoba, a da je u međuvremenu raspisala poternice za još pet, od kojih je jedan Srbin iz Zubinog Potoka, prenosi Kossev.

Policija navodi da će nastaviti intenzivnu istragu "s ciljem identifikovanja i hapšenja drugih lica koji su bili uključeni u šverc robe".

Euronews Srbija

14.42 Vučić stigao u Rašku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Rašku gde bi trebalo da se sastane sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Pre njega u Rašku su doputovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je, po dolasku u Rašku rekao da je kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

"Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji", kazao je Vučić za TV Prva, preneo je B92 na svom sajtu.

U međuvremenu je predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao da su današnja dešavanja "prelila času".

Tanjug

"Svi ćemo doci na sastanak, tražicemo od Vučica da li može da nam pomogne. Mi moramo da imamo tu informaciju danas, jer je ovo za nas pitanje života ili smrti. Zabranili su nam vakcine, sad su hteli lekove, ostaje samo da nam vazduh uzmu. Trenutno je mirno, ali znate da imamo ranjene ljude. Koristili su municiju i pucali su na narod", rekao je Rakić za Pink.

Prema saznanjima Tanjuga, rakić je tražio da se sastanak sa Vučićem prenosi uživo, jer hoće da cela Srbija čuje šta se dešava na Kosovu i Metohiji. 

14.33 Kosovska policija: Bili smo prinuđeni da preudzmemo mere, šest službenika povređeno

Kosovska policija oglasila se novim saopštenjem u kojem navodi da je akcija u svim regionima sprovedena bez problema osim u delu Mitrovice Sever gde su se, kako tvrde, "kriminalne grupe organizovano okupile".

"Blokirali su puteve sa različitim prevoznim sredstvima, koristili su gasne boce, šok bombe, pucali su vatrenim oružjem i koristili ručne bombe kako bi sprečili i napali carinske i policijske službenike koji su bili na izvršavanju službene dužnosti", stoji u saopštenju, prenosi Kosovo online.

Kako se ističe, "pozivajući se na stvorenu situaciju, direktnim ugrožavanjem službenika, blokadom puteva, upotrebom gasnih boca, šok bombi, vatrenog oružja i ručnih bombi od strane osumnjičenih, i oštećenja, odnosno, paljenja službenih vozila, "policija Kosova je bila prinuđena da preduzme mere koristeći neophodna pravna sredstva, u cilju pružanja bezbednosti službenicima uključenim u operaciju. Gradjanima na tom području je obezbeđena mogućnost slobodnog kretanja".

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

"Kao posledica pucnjave raznim smrtonosnim sredstvima u pravcu policijskih službenika, do sada je prijavljeno da je šest policijskih službenika pretrpelo telesne povrede, od čega je pet policajaca albanske nacionalnosti i jedan srpske. Prema prvim informacijama, jedna od osoba koje su umešane u napad na policijske službenike je povređena", stoji u saopštenju KP.

14.10 NATO: U komunikaciji smo sa institucijama

Povodom ponovnog nasilja na Severu KiM nad pripadnicima srpske zajednice, iz sedišta NATO u Briselu za Tanjug kažu da su u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

"Kosovska policija sprovodi operaciju primene zakona širom Kosova. Misija KFOR, koju vodi NATO, u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevno sprovođenje svog mandata da obezbedi sigurno kruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu", poručio je zvaničnik NATO-a za Tanjug.

U sedištu NATO-a dodaju da KFOR nastavlja da podržava primenu nedavnog dogovora o deeskalaciji na severu Kosova koji je postignut između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

14.00 Snimak pripadnika KPS koji ispaljuju šok bombe

Dramatičnu situaciju koja je jutros bila u Kosovskoj Mitrovici oslikava i snimak na kome se vide kosovski policajci kako ispaljuju suzavac i šok bombe kod južnog mosta

Miloš Todorović

13.65 Elek: Operisan ranjeni pacijent, trenutno je stabilno

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je za Euronews Srbija  da je povređeno ukupno deset osoba iz opština Kosovska Mitrovica i Zvečan. naveo je da je osam povređeno gumenim mecima, šok bombama i suzavcem, a da je jedna osoba povređena vatrenim oružjem. 

Tom pacijentu je izvađen metak, on je operisan. Elek je dodao da je on ustreljen s leđa, u predelu desne lopatice i drugog rebra. Kako je objasnio, metak je izašao na prednju stranu vrata. Intervencija je završena, metak je izvađen, a pacijent je trrnutno u stabilnom stanju, a biće od dvadesetčetvoročasovnim nadzorom. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Dodao je da ima još povređenih od šok bombi, suzavca i guenih metaka i da su oni posle saniranja povreda napustili KBC.

13.47 Eparhija: Agresija na etničkoj osnovi, treba smiriti situaciju

Eparhija raško-prizrenska pozvala je danas na smirivanje situacije na severu KiM i najooštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

"Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu eparhije.

Eparhija je apelovala i na međunarodne snage Kfor i Euleks da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost. Opširnije o reagovanju Eparhije pročitajte u odvojenoj vesti.

13.30 Prekinuti nasilje, otvorena pitanja rešavati dijalogom

"Nasilni incidenti na severu Kosova moraju se odmah prekinuti. Jednostrane i nekoordinirane radnje koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive", ocenio je danas na Tviteru Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za bezbednost i spoljnu politiku.

On je naveeo da se sva otvorena pitanja moraju rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU. "U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", dodao je.

13.16 Kosovska policija: Završena akcija, povređeno šest policajaca, uhapšene tri osobe na severu

Kosovska policija saopštila je danas da je završena "akcija protiv krijumčarenja robe" tokom koje je, kako je navela, šest policajaca povređeno, a tri osobe uhapšene na severu KiM.

U saopštenju se navodi da je ukupno osam osoba uhapšeno na KiM, od kojih troje na severu, među kojima je jedan Srbin, dok su drugo dvoje su Albanac i Bošnjak.

Koha ditore prenosi da je u drugim gradovima na KiM policijska akcija protekla bez problema, ali da se policija na severu KiM, kako navode, “suočila sa otporom i napadima građana”.

Policija tvrdi, kako prenosi Koha, da je bila primorana da preduzme akciju koristeći "neophodna pravna sredstva" kako bi osigurala bezbednost građana i omogućuila slobodno kretanje zbog toga, kako takođe tvrde, što su oni direktno bili ugroženi i zato što su osumnjičeni “blokirali puteve, koristili šok bombe, vatreno oružje, ručne bombe i palili službena vozila”.

13.01 Predsednik Odbora za odbranu i poslanici osuđuju dešavanja na KiM

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne Skupštine Aleksandar Marković najoštrije je danas osudio dešavanja na severu Kosova i Metohije i upitao šta je još potrebno da se desi na severu Kosova i Metohije da međunarodna zajednica reaguje.

“Najoštrije osuđujem poslednje divljanje pripadnika ROSU na severu Kosova i Metohije koji su jutros, po nalogu Aljbina Kurtija, do zuba naoružani, napali goloruk srpski narod sa ciljem izazivanja opšte krize koja bi dovela do nesagledivih posledica”, rekao je on.

I drugi poslanici Srpske napredne stranke, povodom najnovijih dešavanja na severu KIM, koji su se danas javljali za reč u parlamentu, ocenili su da je krajnje vreme da KFOR reaguje.

12.52 Elek: Tokom akcije povređeno šest osoba

Kako je potvrdio za Radio Slobodna Evropa direktor KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek, tokom današnje policijske akcije na Severu povređeno je šest osoba.

Nije precizirao o kakvim se povredama radi, jer su pacijenti u "dijagnostičkoj fazi“.

"Povrede su prouzrokovane šok bombama, trenutno se nalaze na prijemu u hirurgiji. U toku je pregled, što znači povrede od bombi i suzavca“, rekao je Elek za RSE.

Luljeta Žubi, direktorka bolnice u južnom delu Mitrovice izjavila je za ovaj medij da su dva policajca potražila medicinsku pomoć u toj bolnici nakon današnje akcije.

Evo kako je o događajima na severu KiM izvestila dopisnica Euronews Srbija Anđelka Ćup:

Euronews

12.49 Kossev: Napadnuti novinari na terenu

Novinari Kossev portala koji su ovog jutra izveštavali sa terena u Severnom delu Kosovske Mitrovice, suočili su se sa pritiskom demonstranata usled čega nisu bili u mogućnosti da isprate sva dešavanja sa terena, navedeno je na tom portalu. 

Dodaje se da im je u više navrata rečeno da prestanu da snimaju, dok je nešto posle devet časova jedan od demonstranata pokušao da uzme telefon novinaru i uredniku portala. Kaže se i da je slične neprijatnosti na terenu doživeo je i novinar pripravnik portala.

12.42 U Mitrovici nema većih okupljana, ljudi uznemireni

Reporterka Euronews Srbija javlja da se velika grupa ljudi u Kosovskoj Mitrovici razišla, ali da se ljudi okupljaju u manjim grupama i da komentarišu ono što se dogodilo. Navodi da su uznemireni i uplašeni. Članovi Srpske liste se još uvek nisu oglasili.  

12.33 Kurti: Kriminalne grupe se neće tolerisati

Oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti. On je na svom Fejsbuku napisao da je Kosovska policija jutros pokrenula operaciju pretresa nekoliko lokacija u Peći, Prištini i Mitrovici, kao i da je ona proizvod koordinisane akcije policije i Tužilaštva, prenosi Koha.

"Oduzeta je roba koja predstavlja dokazni materijal. Kriminal i kriminalne grupe se neće tolerisati i biće uhvaćeni. Borićemo se protiv krijumčarenja", napisao je Kurti.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

On je pozvao građane severnog dela kosovske Mitrovice da ostanu mirni i kako je rekao ne nasedaju na pisanje medija u Srbiji.

12.20 Petković: Desetine povređenih Srba, jedan je teško ranjen

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da ima desetine povređenih Srba na Kosovu i Metohiji. On je dodao da je upucan i teško povređen Srećko Sofronijević i da mu se lekari bore za život. Kako je dodao, on je upucan u predelu grudnog koša

Petković je pozvao je međunarodnu zajednicu da "reaguje i zaustavi ludilo Aljbina Kurtija".

Potvrdio je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Raškoj u 15 sati sastati s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

12.12 Jedna osoba uhapšena u Zvečanu

Kosovska policija uhapsila je muškarca srpske nacionalnosti u Zvečanu, prenosi Kosovo online pisanje portala Indeksonlajn. 

Reporteri ovog portala objavili su snimak hapšenja, a kako navode uhapšeni je odveden u stanicu na razgovor.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Do sada je potvrđeno da je jedna osoba povređena od strane kosovske policije nakon napada na policiju, navodi Indeksonlajn.

11.57 Vučić se uputio u Rašku na sastanak sa Srbima sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je Tanugu. 

Prethodno je premijerka Ana Brnabić pozvala međunarodnu zajednicu NATO i KFOR, da hitno reaguju i "zauzdaju" premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

11.53 Direktor KBC Kosovska Mitrovica: Ranjen Srbin, u teškom je stanju

Prema poslednjim informacijama, jedan Srbin je ranjen u Zvečanu, i on se trenutno nalazi u teškom stanju.

"Povreda je naneta vatrenim oružjem, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju", rekao nam je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Kako Kosovo onlajn saznaje, povređeni muškarac je upucan s leđa.

U međuvremenu, pripadnici Kosovske policije su počeli da se povlače iz Zvečana, a na putu su bile primetne čaure od bojeve municije.

11.40 Bahtiri apeluje na suzdržanost

Gradonačelnik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri apelovao je na sve građane na smirenost i suzdržanost zbog najnovijih dešavanja na severu, prenosi RTK2.

„Nakon današnje akcije kosovske policije i Specijalne jedinice u Severnoj Mitrovici, koja je počela u ranim jutarnjim časovima, a koja još traje, gradonačelnik Agim Bahtiri apeluje na zrelost i razboritost građana, da ne nasedaju na provokacije i bilo kakve neprijatne situacije, da zadrže pribranost, i ni na koji način ne postanu deo akcija koje bi destabilizovale bezbednost, već da deluju samo po instrukcijama kosovske policije“, kaže se u saopštenju koje je prosleđeno iz opštine Južna  Mitrovica.

11.19 U Mitrovici se građani razilaze, i dalje blokirana raskrsnica

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije nalaze se u opštini Zvečan, javlja RTS. Dodaje se da je blokiran put koji vodi ka naselju Rudare u blizni mosta. 

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Građani u Mitrovici se polako razilaze, a najveći deo policijskih snaga se izmestio ka Bošnjačkoj Mahali, tzv. istočnom ostu koji vodi ka južnom delu grada. Glavna raskrsnica u severnom delu grada i dalje blokirana kamionima.

11.12 Milica Andrić Rakić: Ima navoda da se kod Zvečana pucalo iz vatrenog oružja

Projektna menadžerka Nove društvene inicjative Milica Andrić Rakić rekla je za Euronews Srbija da su se tenzije prebacile u Zvečan, odnosno u selo Grabovac u toj opštini. Navodi da dolaze različite informacije sa terena. Kako je rekla, osim toga da se bacaju šok-bombe, ima informacija koje govore da se puca iz vatrenog oružja.

 

Dodaje da je u Mitrovici trenutno mirno, i da su sirene prestale da se oglašavaju pre pola sata ili više. Navela je da se policija povukla iz apoteke u kojoj se nalazila, ali da je u Mitrovici ostala blokada u vidu dva kamiona na putu ka multietničkom naselju Bošnjačka mahala.  

Kako je dodala, za opštine Leposavić i Zubin Potok nema informacija da se nešto događa osim okupljanja građana.

11.07 Petković: Lajčak obavešten o provokaciji

Direktor Kancelarije za KIM Vlade Srbije Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Petković je za TV  Hepi rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu. Opširnije o Petkovićevoj oceni trenutne situacije čitajte u odvojenoj vesti.

10.52 KPS: Nastavljamo akciju, objavljene slike oduzete robe

Kosovska policija je na svom sajtu saopštila da je u ranim jutarnjim satima započela akciju koja obuhvata razne lokacije u četiri regiona: Priština, Peć, Mitrovica Jug i mitrovica Sever. Objavljene su i fotografije zaplenjene robe za koju se u saopštenju policije navodi da služi kao materijalni dokaz. Dodaje se da se akcija dalje nastavlja i da je angažovana Carina i jedinice raznih policijskih profila.

10.47 I ROSU na severu Kosova

Nakon što su pripadnici kosovske policije suzavcem i šok bombama danas intervenisali u severnoj Mitrovici, iz južnog dela grada stigli su i pripadnici Rosu, prenosi Tanjug. Pripadnici Rosu i policije su se zatim povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su pune građana, prenosi Kosovo onlajn, navodeći da je situacija napeta. U međuvremenu, oklopna vozila kosovske policije, koja su bila pozicionirana duž ulice ka Bošnjačkoj mahali, povukla su se, prenosi Radio KiM.

10.36 Zapaljeni automobili 

Kako prenosi Radio KiM, jedan automobil je zapaljen jutros u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale.

Raskrsnica koja se nalazi u blizini Srednje tehničke škole, blokirana je. U gradu, nakon što je počela ova akcija, neprestano odzvanjaju sirene za uzbunu.

Kossev je, takođe, objavio snimak na kome se vidi kako vatrogasci gase vatru na zapaljenom automobilu. Portal navodi da je policija na više mesta u gradu, i da se sirena neprekidno čuje od nešto pre 9 časova ujutro, kao i detonacije od takozvanih šok bombi.

10.25 Uzbuna tri dana pred lokalne izbore

U nedelju se na Kosovu održavaju lokalni izbori. Srpskoj listi koja ima podršku vlasti u Beogradu će se u srpskim sredinama suprotstaviti i jedinstvene liste albanskih partija.

10.18 Oglasila se kosovska policija

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u "ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe", prenosi Kosovo online.

Kako se navodi u saopštenju "akcija se sprovodi u reonu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice".

"Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe... Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz".

Kosovska policija je navela i da će "u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti implementaciju svojih dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanje krijumčarenja robe i uništavanje kriminalnih grupa".

10.12 Kosovska policija upada u radnje, magacine prodavnice

Iako i dalje nema zvaničnih podataka o tome šta se dešava u Kosovskoj Mitrovici, Kosovo onlajn navodi da je kosovska policija koja je došla iz južne Mitrovica upala u jednu od gradskih apoteka gde proveravaju carinske papire o nabavci lekova. Dodaje se da je policija ušla i u nekoliko radnji i da se radi o "akciji za sprečavanje krijumčarenja robe".

Euronews/Anđelka Ćup

 

RTK2 prenosi saznanje Kosseva da je u reonu kod tehhničke škole u Mitrovici akcija u vezi sa krijumčarenjem robe. RTS javlja da su pripadnici Kosovske policije za ekonomski kriminal zatvorili više prodavnica u severnom delu Mitrovice.

"Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice", rekli su RTS-u očevici.

10.05 Nova eskalacija nakon krize na prelazima

Današnja eskalacija na severu Kosova usledila je nešto manje od dve nedelje nakon što je dogovorom Beograda i Prištine, uz posredovanje Brisela, prekinuta višednevna kriza na severu Kosova i nakon što su se specijalne jedinice povukle sa prelaza Jarinje i Brnjak.

Do poslednje krize došlo je nakon što je Priština krenula sa primenom "recipročnih mera" u vezi sa srpskim registarskim tablicama i poslala specijalne jedinice ROSU na sever Kosova.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Srbi sa severa blokirali su tada prelaze, a postavljene su i barikade. Dogovor kojim je ova kriza okončana sklopljen je 30. septembra uz evropsko posredovanje, a kosovski specijalci i Srbi sa evera povukli su se sa prelaza početkom oktobra. 

Pre pet dana, 8. oktobra, Priština je uvela takse na pojedine proizvode iz centralne Srbije. Kako je navela kosovska ministarka industrije Rozeta Hajdari, jedna od mera odnosi se na uvođenje tri evrocenta po kilogramu na uvoz životinjskog koncentrata iz centralne Srbije, a druga takođe tri evrocenta za uvoz jedne jedinice građevinskog bloka.

10.00 Kosovska policije u apoteci na severu

Euronews Srbija

09.52 Šok bombe na severu

Na snimcima koji su dostavljeni Euronewsu čuje se i nekoliko eksplozija za koje se pretpostavlja da su u pitanju šok bombe.

Euronews/Anđelka Ćup

 

09.50 Građani blokirali ulice u centru grada

Građani sa severa Kosova okupili su se u Kosovskoj Mitrovici, a u gradu je blokirana i raskrsnica koja se nalazi u blizini Tehničke škole, javlja Kosovo-onlajn.

 

Euronews/Anđelka Ćup

 

09.45 Sirene u Kosovskoj Mitrovici

Građani Severne Mitrovice okupili su se jutros na poziv sirenama u centru grada. Zvaničnih informacija i dalje nema, ali Kosovo onlajn navodi da je u toku akcija kosovske policije koja je došla iz južnog dela grada i upala u jednu apoteku.

Euronews Srbija

Nakon što je počela akcija, u Severnoj Mitrovici neprestano odzvanjaju sirene za uzbunu.  

Komentari (0)

Srbija